May 18, 2017

THE ANATOMY OF FOOD FRAUD


DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS


ஆயில் முதல் ஆரோக்கியம் வரை...மாடர்ன் டெக்னாலஜியை விஞ்சும் மரச்செக்கு இயந்திரம்!

"நம்ம தாத்தனும், பாட்டனும் என்னத்த சாதிச்சாங்கனு"... எனப் பல முறை சிலர் கோபம் கொப்பளிக்கப் பேசுவது உண்டு. அப்படிப் பேசுபவர்கள் கூட, நமது முன்னோர்கள் செய்து வைத்த எல்லா விஷயங்களிலும் ஒரு நன்மை உண்டு என்று சில நேரங்களில் நினைக்கத்தான் செய்வர். அதற்கு இன்றும் பல சான்றுகள் உள்ளன. நாம் மறந்த சிறு தானியங்கள், பயிர் வகைகள் உட்படப் பல வகைகளை மீண்டும் தேடி எடுத்து கொண்டாடிக் கொண்டு இருக்கிறோம். அப்படி கொண்டாட வேண்டிய விஷயங்களில், மறையப்போகும் தருவாயில் உள்ள மரச்செக்கு இயந்திரமும் ஒன்று. இந்த இயந்திரத்தின் சிறப்பைப் பற்றி தெரிய வேண்டும் என்றால் மரச்செக்கு எண்ணெய் பற்றி முதலில் நாம் அறிந்துகொள்ள வேண்டும்.
இதனை மேலோட்டமாகப் பார்த்தால் சாதாரணமான எண்ணெயாகத்தான் தெரியும். இக்காலத்தில் கடைகளில் பிளாஸ்டிக் பைகளில் அடைத்து இருக்கும் பெரிய பெரிய பிராண்டுகளின் எண்ணையில் இருக்கும் மணமும், சுவையும் மரச்செக்கு எண்ணெயின் முன் தவிடு பொடியாகி விடும் என்பதில் எள்ளளவும் சந்தேகமில்லை. இப்போது புதிது புதிதாகச் சந்தைக்கு வரும் எண்ணெய்கள் 'ஆரோக்கியத்துக்கு உத்திரவாதம்' எனப் பளீரிடும் விளம்பரங்கள் அனைத்தும் இயந்திரங்களின் மூலம் அரைக்கப்பட்ட எண்ணெய்கள்தான்.

கலப்படமற்ற, சுத்தமான இயற்கை குணங்கள் மாறாமல் எண்ணெய் கிடைக்கவே, பாரம்பர்ய முறையைப் பயன்படுத்தி மரச்செக்கு எண்ணெய் தயாரிக்கப்படுகிறது. ஆனால், காலப்போக்கில் கால்நடைகள் குறைந்து விட்டதாலும், முறையான கால்நடைகளின் பராமரிப்பு இல்லாமல் போனதாலும் மரச்செக்கு தொழில் நலிந்து விட்டது. இந்தச் செக்கு எண்ணெய்களின் இடத்தைப் பெரிய பெரிய பிராண்டு எண்ணெய்கள் ஆக்கிரமித்து இருக்கின்றன. அதற்கேற்ப மரச்செக்குகளின் இடத்தையும் இயந்திரங்கள் ஆக்கிரமித்து விட்டன. ஆனால் இப்போது பாரம்பர்யம் பற்றிய விழிப்புஉணர்வு பெருகி வருவதால் மக்கள் மரச்செக்கு எண்ணெய்களை வாங்க ஆரம்பித்துள்ளனர். தற்போது மரச்செக்கில் மாட்டுக்குப் பதிலாக மோட்டார் பொருத்தப்பட்டுள்ளது.
மரச்செக்கில் இருக்கும் உரல் உலக்கையானது வாகை மரத்தால் செய்யப்பட்டு இருக்கும். இந்த மரச்செக்கில் பொருட்களை அரைக்கும்போது பிழியப்படும் எண்ணெயும் சூடேறாது, தானியங்களின் வாசனையும் மாறாமல் இருக்கும். இதற்கு காரணம் தரமான ஹியர் பகுதிதான். இந்த ஹியர் பகுதியால் மரச்செக்கு சுழலும்போது சீரான சுழற்சியால் உரல் உலக்கையின் தேய்மானம் குறைகிறது. இதனால், எண்ணெய் அதிகமாக சூடாவது தடுக்கப்படும். ஆனால், முன்னர் இயந்திரத்தில் எண்ணெய் எடுக்கும்போது எண்ணெயில் கை வைக்க முடியாத அளவுக்கு வெப்பமாக இருக்கும். இந்த அளவுக்கு எண்ணெய் வெப்பமானால் அதில் உள்ள உயிர் சத்துக்கள் குறைந்துவிடும் என்பதே உண்மை. இதுபோன்ற இயந்திரத்தில் வழியும் எண்ணெய்களில் பலகாரம் சுடும்போது ஒருமுறைக்கு மேல் உபயோகிக்கக் கூடாது. இதுதவிர, இயந்திர எண்ணெயை எடுத்துக் கொள்வதால் உடலுக்குப் பல பிரச்னைகள் வரிசையாக வந்த வண்ணம் இருக்கும். இயந்திர எண்ணெயானது பார்ப்பதற்குப் பளீர் எனத் தோற்றமளிக்கும். அது அதிகபட்சம் மூன்று மாதங்கள் வரை மட்டுமே தாக்குப் பிடிக்கும்.
மரச்செக்கு எண்ணெயானது பார்ப்பதற்குச் சிறிது நிறம் குறைவாகக் காணப்படும். நல்ல ருசியுடனும், ஒரு வருட காலமும் தாங்கக் கூடியது. மரச்செக்கு எண்ணெயில் இயற்கையான தானிய மணம் காணப்படும். ஒருமுறை மரச்செக்கு உபயோகப்படுத்தி எடுத்த எண்ணெயை ருசித்தால் அதன் ருசி காலாகாலத்துக்கும் மறக்க மாட்டீர்கள். இதனைத் தற்போதைய தலைமுறையினர் உணர ஆரம்பித்துள்ளனர். மற்ற எண்ணெய்களைக் காட்டிலும், மரச்செக்கு எண்ணெய் சற்று விலை அதிகம்தான். ஆனாலும், மக்கள் ஆரோக்கியத்தைத் தேடி பயணிப்பதால் அதைப்பற்றிக் கவலைப்படுவதில்லை. தற்போது பெருநகரங்களில் உள்ள பசுமை அங்காடிகளில் மரச்செக்கு எண்ணெய்கள் கண்டிப்பாக இடம் பிடித்திருக்கும். மரச்செக்கு எண்ணெயின் மகத்துவத்தை உணர்ந்தவர்கள் கிடைக்கும் இடங்களைத் தேடி அலைகிறார்கள். தற்போதுகூட மரச்செக்கு என்ற பெயரில் போலி எண்ணெய்களும் சந்தையில் இருக்கிறது, உஷார். மரச்செக்கு நல்ல மணத்துடன் கெட்டித்தன்மை, பிசுபிசுப்புத்தன்மை அதிகமாக இல்லாமை என பல குணங்களைக் கொண்டிருக்கும். மரச்செக்கு எண்ணெய் இந்தச் செக்கில் இருக்கும் உரலும், உலக்கையும் மரத்தால் செய்யப்பட்டு இருக்கும். இதற்காகத்தான் 'வைத்தியருக்குக் கொடுக்க வேண்டியதை வணிகருக்குக் கொடு' என நம் முன்னோர்கள் எண்ணெயின் மகத்துவத்தை உணர்த்துவதற்காகப் பழமொழியைச் சொல்லியிருக்கிறார்கள். முற்காலத்தில் மரச்செக்கில் இருந்து வெளிவரும் புண்ணாக்குகளைத்தான் இயற்கை உரங்களுடன் கலந்து விவசாயத்துக்குப் பயன்படுத்தி வந்தனர். நாகரிகம் எனச் சொல்லி நாம் இழந்து கொண்டிருக்கும் பொக்கிஷங்கள் இங்கு ஏராளம். எனவே நாகரிகம் என்ற வார்த்தைக்கு மயங்காமல், முன்னோர்களின் நல்வழியைத் தொடர்வோம்.

DINAKARAN NEWS


DINAKARAN NEWS


To reduce fat consumption new guidelines for packaged food soon: FSSAI

Food regulator FSSAI today said it will soon come out with new regulations relating to labelling of packaged food products and incorporate the expert panel’s suggestions for reducing consumption of fat, sugar and salt.
FSSAI has said that to reduce consumptions of junk food with high contents of fat, sugar and salt, guidelines for appropriate packaging will be released soon.
Food regulator FSSAI today said it will soon come out with new regulations relating to labelling of packaged food products and incorporate the expert panel’s suggestions for reducing consumption of fat, sugar and salt.
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) will also frame a definition of junk food, its CEO Pawan Kumar Agarwal said.
Asked whether the FSSAI would implement the suggestions made by an expert panel set up by it, he said that many recommendations are beyond the regulator’s jurisdiction.
“We are bringing change in labelling regulations. We are making a big change,” Agarwal told reporters here.
He said the FSSAI would, for the time being, incorporate the panel’s suggestions related to labelling of food products.
An expert panel set up by FSSAI has recommended additional tax on highly processed food items and sugar-laced beverages as well as a ban on advertising of junk foods on children channels or during kids shows on TV.
It has suggested that informations like total calories, amount of carbohydrates, sugar, fat, protein, sodium, dietary fibre, amount of trans-fat added in food should be mandatory for labelling in food products.
Agarwal said there is no definition of junk food and even this panels’s report has not defined it.
Asked about suggestions of advertising ban, he said: “First, we will have to define, what food will be restricted. By itself, report can not lead to action”.
Agarwal said the government plans to make it mandatory for food business operators to have at least one trained food supervisors.
The FSSAI, he said, is launching food safety training and certificate programmes through both offline and online system. It is looking for partners so that trainings could be provided across the country.
“With the scale we are contemplating, this is a massive exercise in raising the food safety standards in the country,” Agarwal said.
The FSSAI is focusing on increasing awareness about the consumer grievance redressal mechanism adopted by food businesses. “Consumers should not be left high and dry when it comes to grievance redressal”.
It is also taking initiative to provide safe, nutritious and wholesome foods to citizens at home, schools, offices, public places and place of worship.
Addressing the conference, Niti Aayog CEO Amitabh Kant said the FSSAI is a very critical organisation in making India free from unsafe and unadulterated food.
He complemented the regulator for taking many progressive moves including fortification of food products to deal with micro-nutrients deficiency.
Stating that the FSSAI is using technology in a big way and is doing away with papers, he said there should not be any paper work and no public interface for getting license and registration.
“We allow the industry to do self certification. But if anyone is found violating the norms, there should be stringent and toughest action,” Kant said.
He stressed on harmonisation of Indian standards with global norms.

FSSAI to collaborate with corporate entities and academic institutions for FoSTaC program

The regulator will also define 'junk food' before imposing further taxes on packaged food products with high fat, salt and sugar content, the executive said.
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) is in the process to come up with new food labelling regulations related to packaged food products, based on the recommendations made by the expert group, said Pawan Agarwal, the chief executive officer of FSSAI. 
The regulator will also define 'junk food' before imposing further taxes on packaged food products with high fat, salt and sugar content, the executive said.
"We are making big changes in labelling," said Agarwal.
An expert panel set up by FSSAI has recommended additional tax on highly processed food items and sugar-laced beverages as well as a ban on advertising of junk foods on children channels or during kids shows on TV.
Agarwal said that FSSAI is also looking to bring in regulation which will require every food business operator to have at least one trained and qualified food safety supervisor at its premise.
Agarwal added, "Going forward we will amend the regulations where over a period of time every food business operator will require to have one trained and qualified food handler at their disposal."
Agarwal also added, "Obviously there will be a time lag. We will give a couple of years time before the requirement that all food businesses should have one person who is trained and certified in food safety. And before we start amending our regulations we had already created a ecosystem where such large scale training can begin to happen."
FSSAI will collaborate with corporate entities and academic institutions for Food Safety Training and Certification (FoSTaC) program, where the regulator will be launching 19 short-term courses to train food handlers. The body hopes that the trained staff will in turn educate people working alongside him thus taking the food hygiene and safety standards in the country several notches up.
The regulator also launched a interactive portal to educate consumers and help them with grievance redressal.

How FSSAI is transforming the food safety landscape

The FSSAI has taken a highly collaborative approach to promoting food safety and nutrition since it is an integral part of everyone’s life.
Food safety scenario in India is continuously changing from last one and half years. The food safety body has come up with several initiatives to train street food vendors, partner with restaurants and make sure that wholesome and nutritious food is being served to the public. Since ages, people have always thought FSSAI as another government body which is over burdened by bureaucracy but to much surprise it has given a new face to the food safety ecosystem in the past one year.
Since the past few months, the FSSAI has been energetically driving large-scale fortification of staple foods such as wheat flour, rice, milk, oil and salt to combat widespread malnutrition in the country. The industry and government have responded with equal dynamism. About 50% of oil and milk companies in the organized sector will have fortified their products in the coming months. Five major wheat flour manufacturers are fortifying their wheat flour.
Ensuring public awareness
The whole narrative on food safety regulation has changed. The law provides that people who work in food businesses should be qualified and trained in food safety. Even before this becomes mandatory, FSSAI is building an ecosystem for large-scale training through its FoSTaC –Food Safety Training and Certification programme, which was launched yesterday during a press briefing in New Delhi. FoSTaC is a unique participatory programme designed to enhance public awareness and simultaneously train food safety supervisors, who will then train food handlers along the food chain on food safety issues. It has19 short courses from basic, advanced to specialized courses for street food vendors, restaurants chefs, caterers, food business operators as well as the general public. Around 6-7 of these courses are ready to roll. These courses will be delivered through training partners such as academia, industry, FBOs and government departments. FoSTaC allows for a systematic online registration system that is easily accessible and provides certification for those who have completed the training. FOSTAC will eventually host e-learning courses that will be available to all and raise the food standards of food businesses by several notches.
“Being a smart consumer is a cornerstone of ensuring food safety. Consumers have the right to be informed and educated and exercise their rights. In order to empower consumers on all issues pertaining to food safety, the FSSAI launched an online, Food Smart Consumer Portal,” shares Mr. Pawan Agarwal, CEO at Food Safety and Standards Authority of India adding that this interactive portal will be dedicated to educating consumers to make smart, informed choices, whether they are buying raw food, processed food or eating out.It has a 10 question quiz that allows the public to test is they are “smart consumers”.
This portal also provides consumers a forum to express their views, ask questions and register their complaints. FSSAI is working towards strengthening its consumer grievance redressal system. A Guidance Document for food handlers and regulatory staff was also released. Consumer guidance notes on issues they confront on a daily basis were also made available.
Food Safety is the Key
Also, at a time when India has several cases where food borne disease is an integral part of the country affecting consumers especially children this kind of initiative is the need of the hour. “If we eat right and safe food, diseases will come down because food safety is very important for India where people are suffering from food borne disease,” adds RK Vats, Add. Secretary, MoHFW.
A new era for food safety and nutrition in the country dawned yesterday where the food safety body launched several flagship initiatives to transform the food safety and nutrition landscape in India, a hitherto neglected field. “There is a requirement that the food available in the market should be safe and wholesome,” points Shri Amitabh Kant, CEO of NITI AYOG adding that FSSAI should also allow food business operators to do a self certification and there is lots of need for branding, positioning of the industry.
FSSAI also launched its Safe and Nutritious Food (SNF) initiative that takes a citizen centric approach to transformative social and behavioural change. The Safe and Nutritious Food initiative reaches out to people everywhere: in their homes, workplaces, schools and when they eat out. The SNF portal would function as an online resource centre containing information on all these initiatives with access to resource materials developed by FSSAI, interactive guides on understanding food safety and nutrition and a gateway for everyone to participate in these initiatives through partnerships.
Social and behavioural change must begin early. Children are powerful change agencies. Therefore, to engage children, FSSAI has created Safe and Nutritious Food Mascots-Master Sehat and Miss Sehat, two superheroes. In the coming months, workshops, theatre and activations of these mascots will be done throughout India.
The FSSAI has taken a highly collaborative approach to promoting food safety and nutrition since it is an integral part of everyone’s life, every single day. There is convergence with various existing initiatives, particularly the PM’s Swachch Bharat Abhiyan, which shares many common goals and approaches with the SNF initiative.
In the coming months will see these initiatives being rolled out across the country, generating a tsunami of collective effort towards creating a culture of food safety and nutrition across the country.

180 kg of mangoes destroyed

Chandigarh: A team of the Food Safety Department seized 180 kg of mangoes ripened by using calcium carbide in another raid carried out at the fruit and vegetable market in Sector 26 on Tuesday. The mangoes were seized and destroyed in the dumping ground of the city using MC vehicles. Food safety officers Bharat Kanojia, Surinder Pal Singh, Bhaljinder Singh, Mandeep Kaur, Nisha Juneja, Navneet Bagga and Amardeep Kaur conducted the raid in the early hours. Artificial ripening of fruits such as mango and papaya using calcium carbide is a common practice despite being prohibited under the Food Safety and Standards (Prohibition and Restrictions on Sales) Regulations, 2011. The use of calcium carbide to ripen fruits causes serious health problems.

FDA seizes substandard betel nut in raid

NAGPUR: The Food and Drugs Administration seized 3871 kg of substandard and adulterated betel nut costing about Rs 8.3 lakh.
The betel nut was seized in a planned raid conducted by the FDA food inspectors from M/S S M Enterprises, Eknathsao Wadi in Tandapath. The samples of the betel nut have been sent for laboratory analysis.
The betel unit owned by Mahendra Baliram Hedau was under watch for some time by the FDA officials. Action will be taken against the trader as per the 2006 law of food safety depending on the analysis report, said the FDA joint commissioner (food) M S Deshpande.
Deshpande said that such planned raids will continue in future at all the suspected places in the city. He has appealed to the people to inform the FDA about any such illegal activity on 0712-2562204.

Most water plants operate in unhygienic conditions

Surat: Most of the water bottling plants in Bhathena, Limbayat, Udhna and Varachha that supply mineral water in the city are operating in unhygienic conditions. The health department of Surat Municipal Corporation raided one such bottling plant in Khodiyar Nagar on Wednesday and found there several aedes mosquito breeding spots that transmit dengue fever. The owner Jitu Patel was fined Rs10,000 by SMC officials who ordered immediate closure of the water bottling plant.
SMC had registered 52 such plants under Food Safety and Standards Act, 2006 of which 15 have now closed. These plants package 9, 72,000 litre of water daily and supply it to different parts of the city. "We take samples regularly and punish those who sell contaminated water," said an SMC officer.
"SMC should ensure that the Jitu Patel never gets the licence to sell packaged mineral water again. Many water bottling plants package bore water and sell it as mineral water to people," said Shiv Patel, a resident of Limbayat .
SMC chief health officer Dr Ashish Naik said, "The issue of impure water crops up in areas like Limbayat, Udhna and Varachha zone more often. People living in Rander and Athawa have installed reverse osmosis (RO) plants in their homes."