Dec 29, 2016

பெண் அதிகாரியை லாரி ஏற்றி கொல்ல முயற்சி: நடவடிக்கை எடுக்க ஆத்தூர் போலீசார் தயக்கம்

ஆத்தூர்: உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரியை, லாரி ஏற்றிக்கொல்ல முயன்ற சம்பவம் குறித்து, ஆத்தூர் போலீசார் நடவடிக்கை எடுக்க தயக்கம் காட்டுவதாக புகார் எழுந்துள்ளது.
சேலம் மாவட்டம், ஆத்தூர், புதுப்பேட்டை வழியாக, தெற்குகாடு அசோகன் சேகோ ஆலையில் இருந்து, 22 டன் எடை கொண்ட ஈர கிழங்கு மாவு லோடுடன், நேற்று முன்தினம் இரவு லாரி சென்றது. அதை, மாவட்ட உணவு பாதுகாப்புத்துறை, மாவட்ட நியமன அலுவலர் டாக்டர் அனுராதா நிறுத்த முயன்றார். டிரைவர் நிறுத்தாமல் சென்ற தால், லாரியை விரட்டிச்சென்று மடக்கிப்பிடித்த அலுவலர்கள், ஈர மாவு லோடுடன் லாரியை பறிமுதல் செய்து, ஆத்தூர் போலீஸ் ஸ்டேஷனில் நிறுத்தினர். இதுகுறித்து, ஆத்தூர் போலீசில், 'ஈர மாவு ஏற்றிச்சென்ற லாரி டிரைவர், எங்கள் மீது லாரியை ஏற்றி கொலை செய்ய முயன்றதால், அவர் மீது நடவடிக்கை எடுக்க வேண்டும்' என, டாக்டர் அனுராதா புகார் செய்தார். இரவு, 11:00 மணியளவில், போலீசார் பாதுகாப்புடன், டாக்டர் அனுராதா, வீட்டிற்கு சென்றார். நேற்று, சேகோ ஆலை உரிமையாளர் அசோகன், 'டாக்டர் அனுராதா, உள்நோக்கத்துடன் செயல் படுவதால், அவர் மீது நடவடிக்கை எடுக்க வேண்டும்' என, புகார் செய்தார். அப்புகாருக்கு, சி.எஸ்.ஆர்., ரசீதை, போலீசார் வழங்கினர்.
வரம்பு மீறி...: நேற்று மாலை, 4:30 மணியளவில், அனுராதா புகார் மீது, சி.எஸ்.ஆர்., ரசீது மற்றும் வழக்கு பதிவு செய்யாததால், இன்ஸ்பெக்டர் பாஸ்கரபாபுவிடம், அவர் கேள்வி எழுப்பியதால், சிறிது நேரம் வாக்குவாதம் ஏற்பட்டது. இதையடுத்து, அனுராதா, மற்றொரு புகார் மனு எழுதி கொடுத்தார். அப்புகார் மீது, உயர் அதிகாரிகளிடம் தெரிவித்து, நடவடிக்கை எடுப்பதாக, இன்ஸ்பெக்டர் பாஸ்கரபாபு கூறினார். பின், உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள், லாரியில் இருந்த ஈர மாவை, பரிசோதனைக்கு எடுத்துச்சென்றனர். ஆத்தூர் போலீசார், உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரி கொடுத்த புகார் மீது, நடவடிக்கை எடுக்காமல் அலைக்கழிப்பு செய்வதாக புகார் எழுந்துள்ளது.
இதுகுறித்து, ஸ்டார்ச், ஜவ்வரிசி உற்பத்தியாளர்கள் முன்னேற்ற நலச்சங்க மாநில தலைவர் துரைசாமி கூறியதாவது: மழை இல்லாததால், மரவள்ளி கிழங்கு உற்பத்தி குறைந்துள்ளது. கிழங்கு அரவைக்கு தண்ணீர் இல்லாததால், 400 சேகோ ஆலைகளில், 50 மட்டுமே இயங்குகின்றன. மற்றொரு சேகோ ஆலைக்கு, மாவு ஏற்றிச்சென்ற லாரியை, சந்தன கட்டை, செம்மரக்கட்டை கடத்துவதுபோல், உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்துள்ளனர். சம்பந்தப்பட்ட நபர்களுக்கு, தகவல் தெரிவிக்கவில்லை. ஐந்து ஆண்டுகளாக, சேலத்தில் பணிபுரியும் அனுராதா, தன் அதிகார வரம்பு மீறி செயல்படுகிறார். சேகோ ஆலை சங்கத்தினரை மதிப்பதில்லை. நின்றிருந்த லாரியை பிடித்து, லாரி ஏற்ற முயன்றதாக, போலீசில் பொய் புகார் செய்துள்ளார். இவ்வாறு அவர் கூறினார்.
பரிசோதனை: டாக்டர் அனுராதா கூறியதாவது: மரவள்ளி கிழங்கு தோலுடன் அரவை செய்யும் ஈர மாவு வெளியில் கொண்டு செல்லக்கூடாது என்ற உயர்நீதிமன்ற உத்தரவை மீறி, இரு மாதங்களாக, இரவில் லாரியில் ஈரமாவு கடத்தல் நடக்கிறது. லாரியை பிடிக்க முயன்றபோது, டிரைவர், எங்கள் கார் மீது மோதுவதுபோல், அதிவேகமாக சென்றார். விபத்தில் சிக்கியிருந்தால், உயிர் போயிருக்கும். போலீசில், மீண்டும் புகார் மனு கொடுத்துவிட்டு, ஈர மாவு மாதிரி பரிசோதனைக்கு எடுத்துள்ளோம். ஜன., 24ல், உயர்நீதிமன்றத்தில் வழக்கு விசாரணைக்கு வருவதால், ஈரமாவு தொடர்பான ஆவணங்கள் சமர்ப்பிக்கப்படும். இவ்வாறு அவர் கூறினார்.

DINAKARAN NEWS


DINAKARAN NEWS


DINAMALAR NEWS


TTD Laddus are less in quality,taste & quantity

Why is the special Tirupati laddu not so tasty these days? There is no aroma also. The TTD authorities are failing in producing Laddu with right taste and weight these days. Earlier there was scarcity of Laddus, now you can go for extra laddus also.
It has come under scanner as FSSAI (Food Safety and Standards Authority of India) has asked the Commissioner of Food Safety, Andhra Pradesh, to investigate into certification and alleged violation of food safety norms by TTD in making of laddus .
At a time when laddus as prasadam are synonym to Tirupati and lord Balaji, for the unique taste for having been made of pure ghee, and known worldwide, the petition has triggered the debate.
For any food, the food safety act specifies due certification by a concerned authority or a certified lab. The same has to be displayed at Tirupati and the licence and certification renewed every year has to be put on display. But nothing couldnt be found in TTD potu it is reported.
"It is noticed that the place of manufacture of laddu is not upto the standards prescribed under the Food Safety and Standards Act, 2006.
"On every sale, they have to give bill. It should have quantity, quality, ingredients, date of manufacture and date of expiry. However, these bills have nothing of it. The food safety act gives exemption for push carts and petty shops temporary stall holder or tiny food business operator. But Tirupati is not so.

Govt mulls overhauling food, drug testing sector

JK to sign ` 32 crore MoU with GoI for drug testing
The weak and neglected food and drug testing sector in JK is gearing up for a major overhaul as Government of India (GoI) has agreed to fund upgrading of drug testing in state with a grant of Rs 32 crore, officials told Greater Kashmir on Wednesday.
They said a similar proposal has been sought from the state by Food Safety and Standards Authority of India (FSAI) for strengthening food testing infrastructure while the State funded mobile testing vans and other food testing equipment stands ordered.
It’s in place to mention here that about a year after High Court took a suo-moto cognizance of the grave shortcomings in the food and drug testing department, especially the testing laboratories when Greater Kashmir carried a series of reports about these concerns, following which the state government woke up and set the ball rolling to pay attention towards this vital sector. 
Of the Rs 7.75 crores that were allocated by the government to Drug and Food Control Organisation (DFCO) for improving testing facilities in Budget 2016, requisitions worth Rs 6.5 crores were placed with JK Medical Supplies Corporation.
JKMSCL has also placed orders for food testing equipment worth Rs 5 crore equipment for the two food testing laboratories in state. In addition, five fully equipped mobile food testing laboratories are being procured through JKMSCL at the cost of Rs 1.75 crores.
Managing Director JKMSCL Dr Yashpal Sharma said that orders have been placed and the process was going on. “It is in final stages,” he said.
“By February ending most of the equipment will be with us,” he added. He said that only two equipment that required licensing from USA would take longer than three months. “We are strictly following the court directions,” he said.
Officials in DFCO refuted the reports of the state allocated funds for strengthening of drug testing in state being utilized for civil works in the department. “The civil works are being carried out of the Capital Expenditure Budget of the department, an annual amount of over Rs 1 crore,” Controller DFCO, Lotika Khajuria said.
She added that in addition Rs 1 Crore from the state funds allocated for food testing are being utilized for constructing Microbiology Lab for food testing, without which it was not possible to detect microbial contamination in food items.
Officials in the Health and Medical Education said that the state had secured agreement for GoI funding for upgrading infrastructure of Drugs Regulatory System. A MoU in this regard would soon be signed between the state government and Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW), they said.
“We had submitted a proposal of Rs. 34 crore to Ministry (MoHFW) and we have been informed that it has been accepted under the Central Assistance Scheme,” a senior official in H&ME said.
On the same lines, under Rs 482 crore GoI scheme for ‘Strengthening Food Testing Infrastructure in States’, JK has been asked to submit a detailed proposal with project estimates.
Confirming the developments, Controller DFCO said, “They (GoI) has earmarked Rs 482 crore for the food testing facilities upgradation after a recent Mumbai High Court judgment about the lacunae in this crucial sector.” 
She added that the scheme had provisions for Microbiology labs, Air Handling Units and other critical needs in such laboratories. “We are furnishing a detailed project report and are quite positive that we will get the funding,” she stated. The scheme was rolled out in November and will target ‘45 State/UT food testing labs (at least one in each State/UT with a provision of two labs in larger states) and 14 referral food testing labs will be upgraded to enable them to obtain NABL accreditation as per FSSAI guidelines.
She said that High Court was closely monitoring all expenditures by the department as well as funding sources. Departments like DFCO, SSRB, JKMSCL and state government representatives are summoned in High Court every month for compliance to court orders with regard to food and drug safety. The state government which is the prime respondent in the case is required to submit monthly reports about the steps being taken in this regard to the court.