Nov 24, 2016

DINAMANI NEWS


DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS


நெல்லை உட்பட 6 இடங்களில் உணவு மாதிரி பரிசோதிக்க பகுப்பாய்வு மையம் கலெக்டர் கருணாகரன் தகவல்

ெநல்லை, நவ. 24:
உணவு பாது காப்பு சட் டத் தின் படி உணவு மாதிரி பரி சோ தனை செய்ய தமி ழ கத் தில் நெல்லை உள் ளிட்ட 6 இடங் களில் பகுப் பாய்வு மையம் அமைக் கப் பட் டுள் ள தாக கலெக் டர் கரு ணா க ரன் தெரி வித் தார்.
நெல்லை மாவட் டத் தில் செயல் ப டுத் தப் பட் டுள்ள உணவு பாது காப்பு சட் டம் தொடர் பாக ஓட் டல் உரி மை யா ளர் கள் சங்க பிர தி நி தி கள், நுகர் வோர் குழு பிர தி நி தி க ளு டன் நெல்லை கலெக் டர் அலு வ லக கூட் ட ரங் கில், கலெக் டர் கரு ணா க ரன் ஆலோ சனை நடத் தி னார். அப் போது அவர் பேசி ய தா வது:
உணவு பாது காப்பு மற் றும் தரங் கள் சட் டம் -2006 நெல்லை மாவட் டத் தி லுள்ள மாந க ராட்சி, அனைத்து நக ராட் சி கள், பேரூ ராட் சி கள் மற் றும் ஊர கப் பகு தி கள் உள் பட அனைத் துப் பகு தி க ளி லும் 2011ம் ஆண்டு ஆக.5ம் தேதி முதல் அம லுக்கு வந் துள் ளது.
இச் சட் டத்தை கண் கா ணிக்க உணவு பாது காப்பு துறை தொடங் கப் பட்டு, மாவட்ட அள வில் நிய மன அலு வ ல ரும், நக ராட்சி மற் றும் அனைத்து வட் டா ரப் பகு தி க ளில் உண வுப் பாது காப்பு அலு வ லர் க ளும் நிய மிக் கப் பட் டுள் ள னர்.
உணவு பாது காப்பு சட் டத் தின் கீழ், உணவு தொழில் செய் ப வர் கள் மூன்று வகை க ளாக பிரிக் கப் பட்டு, ஆண் டிற்கு ரூ.12 லட் சத் திற்கு கீழ் விற் பனை செய் ப வர் கள் ரூ.100/- கட் ட ணம் செலுத்தி, பதிவு செய் ய வும், ஆண் டிற்கு ரூ.12 லட் சத் திற்கு மேல் விற் பனை செய் ப வர் கள் ரூ.2 ஆயி ரம் முதல் ரூ.5 ஆயி ரம் வரை கட் ட ணத் தில் மாநில உரி ம மும் பெற வேண் டும்.
பெரிய தயா ரிப் பா ளர் கள் மற் றும் பல் வேறு மாநி லங் க ளில் தொழில் புரி வோர் க ளுக்கு ரூ.7,500 கட் ட ணத் தில் மத் திய உரி ம மும் வழங் கப் ப டு கி றது. புதிய சட் டத் தின் படி உணவு சம் பந் த மான பல துறை கள் மற் றும் பல நிலைக ளில் இருந்த சட்ட ஒழுங்கு முறை கள், உரி மம் வழங் கு தல் அனைத் தும் ஒரே சட் டத் தின் கீழ் கொண்டு வரப் பட் டுள் ளது. உணவு பொருட் க ளுக்கு அறி வி யல் அடிப் ப டை யி லான தரம் நிர் ண யம் செய் யப் பட் டுள் ளது.
உணவு மாதிரி பரி சோ தனை செய் வ தற்கு நெல்லை உள் பட தமி ழ கம் முழு வ தும் 6 இடங் க ளில் பாகுப் பாய்வு கூடங் கள் உள் ளன. உரி மங் க ளுக் கான விண் ணப் பங் கள் ஆன் லை னில் பதிவு செய்து பெற் றுக் கொள் ள லாம்.
நெல்லை மாவட் டத் தில் உண வுப் பொருட் கள் தயா ரிப் பா ளர் கள் மற் றும் ஹோட் டல் உரி மை யா ளர் கள் உணவு பாது காப்பு சட் டத் தின் கீழ், பதிவு மற் றும் உரி மங் களை ஆன் லைன் மூலம் விண் ணப் பித்து பெற் றுக் கொள்ள வேண் டும். இவ் வாறு கலெக் டர் தெரி வித் தார்.
கூட் டத் தில், மாவட்ட உணவு பாது காப்பு நிய மன அலு வ லர் செந் தில் குமார், சுகா தா ரப் பணி கள் துணை இயக் கு நர் டாக் டர் ராம் க ணேஷ், பேரூ ராட் சி க ளின் மண் டல உதவி இயக் கு நர் மாஹின் அபுபக் கர், ஊராட் சி க ளின் உதவி இயக் கு நர் கல் யாண சுந் த ரம், மாந கர நல அலு வலர் பொற் செல் வன் மற் றும் அலு வ லர் கள், நுகர் வோர் குழு பிர தி நி தி கள் கலந்து கொண் ட னர்.

Restaurant sealed for selling ‘carcinogenic’ fast food

FCO sends samples for testing
Food Control Organisation sealed a fast food unit here on Wednesday after raiding its premises and finding the food business operator selling food items prepared with carcinogenic chemical dyes and other banned chemicals. 
The raid is the first one after months of hibernation of FCO owing to unrest in Kashmir that kept restaurants closed.
On Saturday, a team of officials from FCO raided the premises of Khosa’s Fast Food, a restaurant located at Sanat Nagar and found banned chemicals being used to prepare food items, a handout by FCO stated. The organization said that the banned chemical that was being used was Carmosine, an artificial red dye known to be carcinogen for humans.
In addition, the restaurant was also using Mono-sodium Glutamate (MSG).
An official of FCO said that while Carmoisine was permitted in very minute quantities in beverages and confectioneries, it was not permitted in non-vegetarian items such as fish and chicken. 
“It is banned by FSSAI to be used in processed food items such as chicken, meats and other preparations,” he said.
He also said that MSG was allowed in noodles but it was banned to be used in any food item apart from noodles.
The officials said that food business operators were seen to be using artificial food colors and MSG ‘lavishly’ in all food items exposing public health to unseen dangers.
“These chemicals and many others that we have found food units using over the past few years are known carcinogens,” Hilal A Mir, Assistant Commissioner Food Safety District Srinagar said.
He added that food business operators were being warned about the consequences of using banned chemicals in preparation of edibles.
The officials said that the restaurant was raided after complaints about the food quality were received.
FCO said that samples from the restaurant had also been collected and sent for testing to the Food Lab located in Srinagar.
The weak infrastructure of Food Testing laboratory in Kashmir has been a lacunae for ensuring food safety in the state and a big hurdle in implementation of FSSA 2006, laws that govern the food business in India.

‘Four out of 100 sweet samples adulterated

GURGAON: Four out of 100 samples sent by the district food safety department for quality testing before Diwaliwere found to be adulturated.
According to a laboratory report, which came out on Tuesday, samples of khoya and petha sweets as well as roasted chana dal and dry fruits (used in preparation of sweets) failed the quality test. While two of the adulturated samples were from shops in Gurgaon, the other two came from shops in Badshahpur and Sohna.
A sweet shop at a city-based five-star hotel was also found to be selling adulterated sweets. The other sweet shop in Gurgaon is based in Sadar Bazaar. "Only four samples were found to be adulterated. We have sent notices under Section 46 (4) to all shops from where they were taken," KK Sharma, food safety officer, Gurgaon told TOI.The department started inspection on October 8 this year, well before Diwali (which was on October 30). The department reportedly came into action after it received a few reports about the arrival of adulterated milk, paneer and khoya in the city from Mewat and some parts of Rajasthan.
Officials collected around 100 samples of ready-made sweets like milk cake, khoya and kaju barfi from many areas, including Sector 29, MG Road, DLF areas, Badshapur, Sadar Bazaar, Jharsa Road, and Sector 14 market.
The collected samples were sent to a government-authorised laboratory in Chandigarh for quality testing.

Raid to Check Adulteration of Pulses with Toxic Seeds

With Odisha goverment identifying 'Chakunda' beans as the source of a toxin that killed a large number of tribal children, Malkangiri district administration today launched a raid on godowns, local markets and trading centres suspected to be involved in adulterating pulses.
As Tuesday is the day for the weekly market in many places in the tribal dominated district, collector K Sudarshan Chakraborty asked the supply department to verify whether the pulses are adulterated with 'Chakunda' (scientific name Cassia Occidentali) bean seeds.
"We have collected samples of pulses and these will be sent to the state Food and Drugs Laboratory for examination," said Birendra Karkara, sub-Collector of Malkangiri.
The district administration suspects that as the toxic beans are easily available in the region, traders could have adulterated pulses with the beans.
The expert team headed by Jacob Jonn in its interim report said 'Chakunda' beans was one of the causes for the death of children in Malkangiri.
As many as 97 children have so far died in Malkangiri district, official sources said.
Anthraquinone is the suspected toxin found in a plant called Cassia Occidentalis. Urine samples of a few children tested positive indicating that they must have consumed the seeds of the plant, Jonn had stated in the report.

Ensure safety of foods at all levels

November 23, 2016
Kohima, November 23 (MExN): The Directorate of Health & Family Welfare has directed all the designated officers (CMO), Food Safety Officers of the districts to conduct inspections of hotels, restaurants, canteens (offices, colleges, schools and institutions), bakeries, tea stalls including temporary stalls and other public eating places, including street food vendors in respective jurisdictions to ensure safety of foods at all levels, in view of the approaching festive seasons in and around the State and the forth coming State Hornbill Festival, 2016.
The designated officers (CMOs) are requested to issue detailment order of Food Safety Officers for inspection of venues, where festivals are being organised to ensure food safety under its jurisdiction and Food Safety coverage for VVIPs/VIPs visit to Nagaland during Hornbill Festival.
Dr. L Watikala, Principal Director &Additional Food Safety Commissioner Directorate of Health & Family Welfare in a press release informed that the inspection may be carried out in consultation with the concerned District Administration/ Municipal Council/ Town Councils and other appropriate authorities. This exercise should be completed by November 30, 2016 and submit the action taken report to this Directorate latest by December 10, 2016 positively.

Inspection of eateries ordered

Dimapur, November 23: Principal Director & Addl. Food Safety Commissioner, Directorate of Health & Family Welfare, Dr L Watikala has directed all the designated officers (CMOs)/food safety officers of the districts to conduct inspections of hotels, restaurants, canteens (offices/colleges/schools/institutions), bakeries, tea stalls including temporary stalls and other public eating places besides street food vendors in their respective jurisdictions to ensure safety of foods at all levels.
The Principal Director & Addl. Food Safety Commissioner in a release on Wednesday said the directive has been issued in exercise of the powers conferred under section 30(3) of the Food Safety and Standards Act, 2006 and Rules 2001 in view of the approaching festive seasons in and around the State and the forthcoming Hornbill Festival, 2016,.The designated officers (CMOs) have also been requested to issue detailment order of food safety officers for inspection of venues where festivals are being organised to ensure food safety under their jurisdictions and food safety coverage for VVIPs/VIPs’ visit to Nagaland during the Hornbill Festival.
The release further informed that inspection may be carried out in consultation with the district administration/municipal councils/town councils and other appropriate authorities concerned.
The exercise should be completed by November 30 and the action taken report be submitted to of Health & Family Welfare latest by December 10 positively, the release added.