Oct 12, 2016

காலக்கெடு முடிவடைந்ததால் உணவு தயாரிப்பாளர்கள் உரிமம் புதுப்பிக்க அழைப்பு

தஞ்சை, அக்.12:
தஞ்சை மாவட் டத்தை சேர்ந்த வணி கர் கள், உணவு தயா ரிப் பா ளர் கள் உரி மம் புதுப் பிக்க அழைப்பு விடுக் கப் பட் டுள் ளது.
தஞ் சா வூர் மாவட்ட உணவு பாது காப்பு மற் றும் மருந்து நிர் வா கத் துறை, உணவு பாது காப்பு பிரிவு, மாவட்ட நிய மன அலு வ லர் டாக் டர்.ரமேஷ் பாபு வெளி யிட் டுள்ள செய் திக் கு றிப் பில் கூறி யி ருப் ப தா வது:
தஞ்சை மாவட் டத் தில் உள்ள அனைத்து உணவு வணி கர் கள், மளிகை கடை கள், ஸ்வீட் ஸ்டால், இறைச்சி கடை கள், விநி யோ கிப் பா ளர் கள் மற் றும் தயா ரிப் பா ளர் கள், உணவு பொருள் களை சேமித்து வைப் ப வர் கள் மற் றும் உணவு பொருள் களை இறக் கு மதி, ஏற் று மதி செய் யும் உணவு வணி கர் கள் அனை வ ரும் உரி மம், பதி வு களை எடுப் ப தற் கான காலக் கெடு ஆகஸ்ட் மாதம் 4ம் தேதி யு டன் முடி வ டைந்து விட் டது. இந் நி லை யில் உணவு உரி மம் மற் றும் பதி வு களை புதி தாக எடுக் க வும், புதுப் பிக் க வும் அறி வு றுத் தப் ப டு கி றது. மேலும் வரும் தீபா வளி பண் டி கை யை யொட்டி தனி யாக திரு மண மண் ட பங் க ளில் பல கா ரங் கள் தயா ரித்து விற் ப வர் கள், பேக் க ரி கள், ஸ்வீட் ஸ்டால் க ளில் இனிப்பு மற் றும் கார வகை கள் தயா ரித்து விற் பனை செய் ப வர் கள் அனை வ ரும் உணவு பாது காப்பு துறை யின் மூலம் உரி மம் மற் றும் பதிவு பெறா மல் உணவு பொருள் களை தயார் செய்து விற் பனை செய்ய வேண் டாம். மேலும் உரி மம் மற் றும் பதிவு பெற மாவட்ட நிய மன அலு வ லர், உணவு பாது காப்பு மற் றும் மருந்து நிர் வா கத் துறை, துணை இயக் கு னர், சுகா தா ரப் பணி கள் வளா கம், காந் திஜி ரோடு, தஞ்சை என்ற முக வ ரி யையோ அல் லது 04362&276511 என்ற தொலை பேசி எண் ணையோ தொடர்பு கொள் ள லாம் என டாக் டர்.ரமேஷ் பாபு கேட் டுக் கொண் டுள் ளார்.

தீபா வ ளிக்கு இனிப்பு, கார வகை களை தர மாக தயா ரித்து விற்க வேண் டும் உணவு பாது காப்பு துறை அதி காரி அறி வுரை

 
திருப் பூர், அக்.12:
தீபா வளி பண் டி கை யை யொட்டி இனிப்பு, கார வகை களை தர மாக தயா ரித்து விற் பனை செய்ய வேண் டும் என உணவு பாது காப்பு துறை நிய மன அதி காரி அறி வு றுத் தி யுள் ளார்.
இது கு றித்து, திருப் பூர் மாவட்ட உணவு பாது காப்பு துறை நிய மன அதி காரி தமிழ் செல் வன் வெளி யிட் டுள்ள செய் திக் கு றிப் பில் கூறி யுள் ள தா வது:
திருப் பூர் மாவட்ட கலெக் டர் உத் த ர வுப் படி, தீபா வளி பண் டி கை யை யொட்டி, இனிப்பு மற் றும் கார வகை கள் தயார் செய் யப் ப டும் இடங் க ளான பேக் கரி, ஓட் டல், சில் லறை கடை கள், திரு மண மண் ட பம் மற் றும் மற்ற பகு தி கள் சுத் த மாக இருக்க வேண் டும்.
இனிப்பு மற் றும் கார வகை கள் தயார் செய்ய பயன் ப டுத் தப் ப டும் மூலப் பொ ருட் க ளான மைதா, நெய், எண் ணெய், சர்க் கரை, டால்டா உள் ளிட் டவை தர மா ன தாக இருக்க வேண் டும்.
மேலும், இனிப்பு மற் றும் கார வகை கள் தயார் செய்ய பயன் ப டுத் தப் ப டும் மூலப் பொ ருட் க ளின் பொட் ட லம் மற் றும் டின் கள் மீது தயா ரிப்பு தேதி, காலா வதி தேதி, தயா ரிப் பா ளர் க ளின் முழு முக வரி, பேட்ச் எண் ஆகிய விவ ரங் கள் அடங் கிய லேபிள் இடம் பெற்று இருக்க வேண் டும். ஒரு முறை உப யோ கித்த எண் ணெய் வகை களை மறு முறை உப யோ கிக் கக் கூ டாது.
விற் பனை செய் யப் ப டும் அனைத்து இனிப்பு மற் றும் கார வகை க ளின் பொட் ட லங் க ளின் மீது தயா ரிப்பு தேதி, தயா ரிப் பா ளர் க ளின் முழு முக வரி கட் டா யம் இடம் பெற் றி ருக்க வேண் டும்.
தீபா வளி பண் டி கையை முன் னிட்டு இனிப்பு மற் றும் கார வகை கள் தயார் செய் ப வர் கள் உணவு பாது காப்பு துறை யின் உரி மம் மற் றும் பதிவு பெற்ற பின் னரே விற் பனை செய்ய வேண் டும்.
தர மற்ற முறை யில் இனிப்பு மற் றும் கார வகை கள் தயார் செய் வது கண் ட றி யப் பட் டால் உணவு மாதிரி எடுக் கப் பட்டு பகுப் பாய்வு அறிக் கை யின் அடிப் ப டை யில் அவர் கள் மீது நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும்.
மேற் கண்ட விதி மு றை கள் பின் பற் றப் ப டு கி றதா என் பதை கண் கா ணிக் கும் வகை யில் மாவட் டம் முழு வ தும் நிய மன அலு வ லர் மற் றும் உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் கள் கொண்ட குழுக் கள் அமைக் கப் பட்டு தொடர்ந்து கண் கா ணிக் கப் ப டும். இவ் வாறு கூறி யுள் ளார்.

ஓட்டல்களில் தடை செய்யப்பட்ட உணவு பொருட்கள் விற்பனை

கட லூர், அக். 12:
கட லூ ரில் தமிழ் நாடு நுகர் வோர் பாது காப்பு சங் கங் க ளின் கூட் ட மைப்பு செயற் குழு கூட் டம் மற் றும் கலந் து ரை யா டல் நடந் தது. கூட் ட மைப் பின் தலை வர் காம ராஜ் தலைமை தாங் கி னார். பொது செய லா ளர் மெய் ய ழ கன் வர வேற் றார். பொரு ளா ளர் ராஜா மு க மது, சட்ட ஆலோ ச கர் வெங் க டே சன், துணை தலை வர் கண் ணன் முன் னிலை வகித் த னர். கூட் டத் தில் அரசு ஆணைப் படி உள் ளாட்சி துறை கள் நுகர் வோர் அமைப் பு க ளு டன் அதன் நிர் வா கி க ளு டன் குழுக் கூட் டம் நடத்த வேண் டும் என்ற நிலை யில் அதனை மதிக் காத நெல் லிக் குப் பம் நக ராட்சி ஆணை ய ரின் நட வ டிக்கை கண் டித்து ஆர்ப் பாட் டம் நடத் து வது. உணவு பாது காப்பு சட் டத் திற்கு எதி ராக தடை செய் யப் பட்ட உணவு பொருட் கள் ஓட் டல் க ளில் விற் பனை செய் யப் பட்டு வரு கி றது. அவற் றின் மீது உரிய நட வ டிக்கை எடுக்க வேண் டும். உணவு நிறு வ னங் கள் நுகர் வோர் கொடுக் கும் பணத் திற்கு கண் டிப் பாக ரசீது கொடுக்க வேண் டும் உள் ளிட்ட பல் வேறு தீர் மா னங் கள் நிறை வேற் றப் பட் டது.

FSSAI urges state enforcement agencies to review pending cases against FBOs

Mumbai: The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) asked the state enforcement authorities to review pending cases registered against food business operators (FBOs) during the regime of the Prevention of Food Adulteration Act (PFA), 1954 and other acts specified under Schedule 2 of the Food Safety and Standards Act, 2006.
C S Gohil, food safety officer, Food and Drug Control Administration (FDCA), Gujarat, said, “We have pending cases which need to be reexamined or reviewed. If these pending cases are not of any significance, they will be settled as per the procedure prescibed under the Food Safety and Standards Act, calling the FBO involved.”
“Several states have such cases pending which are under the purview of different orders - milk, oil, etc. These cases will be studied at the state level. Depending upon the intensity of the issue, the state authority will take further action,” he added.
The food safety commissioners of all states and Union Territories may like to examine all pending cases against FBO under the provisions of various enactments and orders repealed upon the enactment of the Food Safety and Standards Act, 2006 and take a view on withdrawal of the same, if considered appropriate. The results of this exercise may be shared with FSSAI from time to time. 
According to a source from FSSAI, the initiative of examining the cases will decrease the burden on FSSAI. He added that the cases pending against FBO caught under PFA and other orders needed a review, and that the rules and regulations which are currently operational had undergone several amendments.
Gohil stated, “All the state commissioners will be part of this exercise at their respective offices. The reports will be furnished at regular intervals. They will be brought to the state commissioners’ notice, following which they will hold a meeting to initiate further actions.”

Adulteration check: FDA keeps eye on milk products, namkeen

INDORE: With festive season at its peak and Diwali round the corner, the Food and Drugs Administration (FDA) is on its toes to make sure that city residents don't fall prey to adulterated sweets and other food items during the season. 
Since Ganesh Chaturthi the FDA has taken nearly 100 samples of sweets, edible oil, namkeen and spices. Out of total samples sent for laboratory testing in state capital, report of 30 samples has come. 10 samples were found to be misbranded, while six samples were of sub-standard quality. 
Food safety officer, Manish Swami said, "During Ganesh Chaturthi, we took samples of sweets from shops near prominent city temples. We had also carried out inspections at Namkeen manufacturing units in industrial areas nearby city. Every week, teams conduct surprise inspection at least on three days. During this season, we have taken samples from 40 small-big units."
Swami also said that we will continue conducting surprise inspection especially on mawa sweets, namkeen, chocolates and gift packs shops. When asked about whether the delay in sampling and testing differ the result or not, Swami said, "Though the result of the samples takes time, collection of samples is a sign enough to make the seller conscious about food quality. Moreover, we do not have laboratory in Indore so we are dependent on Bhopal lab."
FDA officials are keeping a close watch on sweets, milk products and namkeen, which the officials say, are the main food items that are found adulterated. "From the lab reports that have come in the past, it has come to surface that non-food colour is being used in sweets. City residents should try and avoid coloured sweets, especially the deep pink ones, which might be adulterated," advised Swami. Customers can file complaints related to food adulteration with the department on the condition of anonymity too.
It should be taken to note that if any city resident is apprehensive about a certain food item that he or she has already purchased, then he can send it for testing to the food department personally.

Government makes strong pitch for packaged food in schools

State govt’s move on mid-day meal likely to save time and will provide relief to teachers.
JAIPUR: State education department is making a strong pitch for introduction of pre-packaged meals as part of the mid-day meal (MDM) scheme in government schools in the desert state to address the issue of nutritional balance in the diet for children. The idea was mentioned in the last budget speech of CM Vasundhara Raje as well. 
Rajasthan government's move derived from the plan to serve hygienic, pre-packaged food, hot and fresh. According to sources such a move would save the preparation time and thereby providing much relief to the teachers. Besides, it would eliminate complaints regarding the quality of the food supplied to the children. Education department has written to the Union Human Resources Development ministry in this regard. According to sources the proposal of the Rajasthan government is under examination of the Union HRD ministry which requires an amendment to the MDM rules 2015. 
The mid-day meal which is served in primary and upper primary schools across the government schools in the nation has to be "hot-cooked meal" as per the MDM rules. 
The Rajasthan government pointed out that the pre-cooked meal will be more hygienic, easy to store and cook, and still can be served hot. It was also argued that it will give students opportunities to eat different meals on everyday which will increase the popularity of the scheme.
Besides it was also argued that the pre-cooked meals can keep a balance on nutritional standards which will help students to stay healthy.
However, some state chief ministers and other union ministers are said to be not in favour of allowing pre-cooked meals.
According to a research study published in MDM Scheme official website, the programme has helped improve attendance and enrolment of children, particularly girls apart from addressing the issue of malnutrition among children.

Spices are literally the essence of Indian food. Our food is characterized by its spiciness and rich flavor. The quality of spices being used directly affects the health of people eating it, hence it should be checked for signs of adulteration.