Aug 3, 2016

Put down that energy drink as your heart is at risk

Put down that energy drink as your heart is at risk 
Tempted to recharge by necking an energy drink? You should look elsewhere to get your "wings" as a case report has suggested that its high caffeine content can really make your heart go out of rhythm.
The case adds to previous reports of adverse cardiovascular events related to consuming energy drinks, including abnormal heart rhythms (arrhythmias).
The patient was a 28-year-old man seen in the emergency department after developing vomiting with blood. On examination, the only abnormality (other than obesity) was a very fast heart rate, about 130 beats per minute.
An electrocardiogram revealed an abnormal heart rhythm called atrial fibrillation: a common type of arrhythmia that can lead to serious complications if sustained. Further tests showed no other heart problems.
The patient said he routinely drank two Monster energy drinks per day, for a total caffeine content of 320 milligrams, along with two or three beers. No other common causes of his heart rhythm abnormality were apparent.
With medications, the atrial fibrillation resolved over 48 hours. Endoscopy showed a tear of the stomach and esophagus, probably caused by forceful vomiting. The patient was sent home in stable condition; at one year's follow-up, he had no further symptoms of arrhythmia.
Although several factors might have contributed to the patient's atrial fibrillation, lead author Maryam Sattari of University of Florida and colleagues wrote, "We believe that energy drink consumption played a key role." They point out the 160 mg caffeine content of a Monster energy drink is about four times higher than in a caffeinated soft drink.
A review of the medical research identified at least eight cases of cardiovascular events linked to energy drinks, such as Monster or Red Bull. The researchers discuss several mechanisms by which the high caffeine content of these products might lead to cardiovascular events. These include other ingredients, such as taurine, that might heighten the effects of caffeine; using energy drinks along with alcohol or illicit drugs; or high stress levels.
The study appears in Journal of Addiction Medicine.

சாத்தூர் பகுதியில் காலாவதியான பொருட்கள் விற்பனை கன ஜோர்


சாத் தூர், ஆக. 3:
சாத் தூர் பகு தி யில் காலா வ தி யான பொருட் களை விற் போர் மீது, உணவு பாது காப்பு அதி கா ரி கள் நட வ டிக்கை எடுக்க வேண் டும் என பொது மக் கள் கோரிக்கை விடுத் துள் ள னர்.
சாத் தூர் மற் றும் அத னைச் சுற் றி யுள்ள இருக் கன் குடி, ஏழா யி ரம் பண்ணை, படந் தால், வெங் க டா ச ல பு ரம் உள் ளிட்ட கிரா மங் க ளைச் சேர்ந்த மக் கள் தங் க ளுக்கு தேவை யான பொருட் களை வாங்க, சாத் தூ ருக்கு தினந் தோ றும் வரு கின் ற னர்.
இங் குள்ள பல ச ரக்கு கடை கள் மற் றும் பெட் டிக் க டை க ளில், காலா வ தி யான உண வுப் பொருட் கள் அதி க ள வில் விற் பனை செய் வ தாக கூறப் ப டு கி றது. குறிப் பாக பெட் டிக் க டை க ளில் தடை செய் யப் பட்ட பான் ப ராக், குட்கா, புகை யிலை, காலா வ தி யான திண் பண் டங் கள் அதி க ள வில் விற் பனை செய் கின் ற னர். இத னைத் தடுக்க வேண் டிய உண வுத் தர பாது காப்பு அதி கா ரி களோ நட வ டிக் கை யும் எடுப் ப தில்லை. நக ராட்சி சுகா தா ரத் துறை அதி கா ரி க ளும் கண் டு கொள் வ தில்லை. நக ராட்சி பகு தி யில் காலா வ தி யான பொருட் கள் விற் பனை செய் வ தாக நக ராட்சி கூட் டத் தில் அதி முக கவுன் சி லர் ஆதா ரத் து டன் குற் றம் சாட் டி னார்.
காலா வ தி யான பொருட் க ளால் சுகா தா ரக் கேடு ஏற் ப டும் அபா யம் உள் ளது. எனவே, சாத் தூர் நக ரில் உண வுத் தர பாது காப்பு அதி கா ரி கள் அடிக் கடி சோதனை நடத்தி, தர மான பொருட் களை விற்க நட வ டிக்கை எடுக்க வேண் டும் என கோரிக்கை விடுத் துள் ள னர்.
இது குறித்து பொது மக் கள் கூறு கை யில், ‘சாத் தூர் பகு தி யில் காலா வ தி யான பொருட் க ளின் விற் பனை அதி க ரித்து வரு கி றது. தடை செய் யப் பட்ட புகை யிலை, குளிர் பா னங் கள், உண வுப் பொ ருட் க ளின் விற் பனை அமோ க மாக உள் ளது. இத் த கைய பொருட் களை விற் போர் மீது அதி கா ரி கள் உரிய நட வ டிக்கை எடுக்க வேண் டும்’ என் ற னர்.
உணவு பாது காப்பு அதி காரி ஒரு வர் கூறு கை யில், ‘நக ராட்சி மற் றும் கிரா மப் பு றங் க ளில் அவ் வப் போது சோதனை நடத்தி வரு கி றோம்.
காலா வ தி யான பொருட் கள் விற் பனை செய் யும் கடை கள் மீது நட வ டிக்கை எடுக் கப் ப டும்’ என்று தெரி வித் தார்.

FSSAI goes into overdrive to enhance hygiene at Delhi eateries

The food regulator FSSAI has already convinced brands like Haldirams, Mother Dairy's Safal and Starbucks to come on board for a pilot project that certifies the hygiene standards and quality of food at outlets.
India's food regulator Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has gone on overdrive as it works to enhance cleanliness and hygiene at eateries and food outlets, starting with the Delhi region. The first step, we learn, is focus on quick-service restaurants like McDonalds, Dominos and Haldirams, reports CNBC-TV18. 
The food regulator has already convinced brands like Haldirams, Mother Dairy's Safal and Starbucks to come on board for a pilot project that certifies the hygiene standards and quality of food at outlets.
And this has tickled the taste buds of other quick-service restaurants like Jubilant Foodworks, which operates Dominos and Dunkin Donuts and Yum Group, which operates Taco Bell, KFC and Pizza Hut. 
FSSAI now provides display cards to customers with its Whatsapp number and even a toll-free number which customers can use to send feedback, or request remedial action. 
FSSAI hopes this pilot project will balloon into a nation-wide exercise and the regulator is working on streamlining its food safety measures and requirements and customising it for various food business operators under categories like meat, dairy, small restaurants and big restaurant. Once large restaurants come on board, this initiative will be deployed across smaller eateries which register with it. 
The ultimate aim, however, is to make these display cards mandatory for any such outlet.

Officials on high alert to ensure hygienic food for Pushkaram pilgrims

VIJAYAWADA: The food safety department officials in the State are gearing up to ensure that hygienic food is available to lakhs of pilgrims visiting Krishna-Guntur districts for the upcoming Krishna Pushkarams.
The officials, who drafted an action plan for pre-Pushkaram drive, already conducted raids on a few eateries at Pandit Nehru Bus Station and near Kanaka Durga temple in Vijayawada on Monday.
As part of the raids, officials confiscated artificial colouring agents and stale food items from a few restaurants. On the directions issued by medical and health principal secretary Poonam Malakondaiah, and food safety commissioner Samuel Anand, as many as 33 special teams of food safety wing have been deputed on special duties in Krishna-Guntur districts for Pushkarams.
Of the total,18 special teams will keep a check on Pushkar nagars, hotels, sweet shops, roadside eateries, food courts and annadanam sathrams in Krishna district and 15 teams will monitor the food quality in Guntur district.
As part of the pre-Pushkaram drives, the special teams will be divided into sub-teams for administrative convenience. In Krishna district, four teams will monitor the food safety between Gollapudi to Vedadri, eight teams in Vijayawada and six teams between Thotlavalluru to Hamsaladeevi. While in Guntur district, two teams will monitor from Macherla, five teams from Amaravati and eight teams from Tenali. Each team will be monitored by the food inspector and other officials.
The special teams will also intensify drives to avert all possibilities of food poisoning and to prevent the entry of junk food traders without trade licenses or authorisation from the concerned authorities.
Krishna district food safety officer T Sekhar Reddy, on Tuesday said, that searches will continue in the next few days. Special teams under the control of the health department will carry out inspections of eateries in Krishna-Guntur districts.
Licences of establishments will be caught for violation of hygiene norms and notices will be served to them with immediate effect, he said.
T Sekhar Reddy said, “We have instructed all food business operators to ensure that they function fully in accordance with the Food Safety and Standards Act as lakhs of pilgrims from across the State will be congregating in the city for Krishna Pushkarams, all of whom would be mostly dependent on food and beverages served by eateries in the city”.
Stringent action will be taken against those who serve poor quality food items and water to the pilgrims, he added.

FSSAI bans silver leaf of animal origin in food items

NEW DELHI: N ow, be assured of vegetarian sweets. The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has banned the use of any material of animal origin in silver leaf (chandi ka warq), commonly used in confectionaries and sweets like barfi for decoration and also in pan and packaged supari.
According to sources in the ministry, the move comes in the wake of concerns over use of intestines of cows and buffaloes in making these thin strips of silver. "The silver leaf is prepared by placing small thin strips of silver between the intestines of cows and buffaloes and continuously hammering these bundles for up to eight hour a day till desired thickness of silver leaf is achieved," an official said. He said the process was found to be offensive and unhygienic posing potential risk to consumers. Moreover, such silver sheets do not carry any green dot or maroon dot. Hence, consumers fail to differentiate between a vegetarian and non-vegetarian product.
There were also concerns that the silver leaf contained heavy metal traces such as nickel, lead, chromium and cadmium - which are harmful for health.

Happy meal: Now real butter in US McMuffin


DINAMALAR NEWS


DINAMALAR NEWS