May 11, 2016

ஆத்தூர் உடையார்பாளையத்தில் 2.5 கோடி மதிப்பிலான ஜவ்வரிசி மூட்டைகளுடன் குடோனுக்கு `சீல்’ உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிரடி

சேலம், மே 11:
சேலம் மாவட் டம் ஆத் தூர் உடை யார் பா ளை யத் தில் உரிய அனு ம தி யின்றி ரூ.2.5 கோடி மதிப் பி லான ஜவ் வ ரிசி மூட் டை கள் இருப்பு வைக் கப் பட் டி ருந்த குடோ னுக்கு உணவு பாது காப்பு துறை அதி கா ரி கள் அதி ர டி யாக `சீல்’ வைத்த சம் ப வம் பர ப ரப்பை ஏற் ப டுத் தி யது.
சேலம் மாவட் டம் ஆத் தூர் பகு தி யில் உரிய அனு ம தி யின்றி ஜவ் வ ரிசி தயா ரித்து, ஆண் டுக் க ணக் கில் இருப்பு வைத் துள் ள தாக புகார் எழுந் தது. நீண்ட கால மாக இருப்பு வைத்து விற் ப னைக்கு அனுப்பி வரு வ தால், அதன் தரம் குறைந்து காணப் ப டு வ தா க வும் உணவு பாது காப்பு துறைக்கு தக வல் கிடைத் தது.
இதன் பே ரில், சேலம் மாவட்ட உணவு பாது காப்பு துறை நிய மன அலு வ லர் டாக் டர் அனு ராதா தலை மை யி லான குழு வி னர் நேற்று ஆத் தூ ருக்கு விரைந்து வந் த னர்.
பின் னர், டவுன் பகு தி யில் உடை யார் பா ளை யத் தில் செயல் பட்டு வரும் தனி யார் குடோ னில் சோதனை நடத் து வ தற் காக சென் ற னர். ஆனால், கடன் பெற் றி ருப் ப தால் குடோன் சாவி வங்கி வச மி ருப் ப தாக தெரி விக் கப் பட் டது. இத னால், குடோனை திறந்து பார்த்து சோதனை நடத் து வ தில் சிக் கல் ஏற் பட் டது. விசா ர ணை யில், குடோ னுக் குள் 8000 மூட்டை ஜவ் வ ரிசி இருப்பு வைத் தி ருப் ப தும், உரிய அனு ம தி யின்றி நீண்ட நாட் க ளாக அந்த மூட் டை கள் அனைத் தும் அங் கேயே இருப் ப தும் தெரிய வந் தது.
குடோ னுக் குள் இருப்பு வைக் கப் பட் டுள்ள பொருட் களை முறை யாக சோதித்து பார்க்க முடி யா த தா லும், அனு மதி மறுக் கப் பட் ட தா லும் உணவு பாது காப்பு துறை அதி கா ரி கள் உரிய நட வ டிக் கை யில் ஈடு பட் ட னர். இதன் படி, ரூ.2 கோடியே 40 லட் சம் மதிப் பி லான 8000 ஜவ் வ ரிசி மூட் டை க ளு டன் அந்த குடோ னுக்கு `சீல்’ வைத் த னர். ஆத் தூர் நக ரின் மையப் ப கு தி யில் நடை பெற்ற உணவு பாது காப் புத் து றை யி ன ரின் இந்த அதி ரடி நட வ டிக் கை யால் ஜவ் வ ரிசி உற் பத் தி யா ளர் க ளி டையே பர ப ரப்பு ஏற் பட் டது.
இது கு றித்து சேலம் மாவட்ட உணவு பாது காப் புத் துறை நிய மன அலு வ லர் அனு ராதா கூறு கை யில், குடோனை திறந்து பார்க்க உரிய அனு மதி கிடைக் கா த தால் `சீல்’ வைக் கப் பட் ட தாக தெரி வித் தார்.
விளக் கம் கேட்டு நோட் டீஸ்
இதே போல், ஆத் தூர் அருகே அம் மம் பா ள யைம் கிரா மத் தில் உள்ள ஒரு தனி யார் குடோ னில் 20,000 மூட்டை ஜவ் வ ரிசி இருப்பு வைக் கப் பட் டி ருப் ப தாக உணவு பாது காப் புத் துறை அதி கா ரி க ளுக்கு ரக சிய தக வல் கிடைத் தது. இதன் பே ரில், நிய மன அலு வ லர் டாக் டர் அனு ராதா தலை மை யி லான குழு வி னர் விரைந்து சென்று விசா ரித் த னர்.
அப் போது, 5 தயா ரிப்பு நிறு வ னங் க ளுக்கு சொந் த மான ரூ.6 கோடி மதிப் பி லான 20,000 ஜவ் வ ரிசி மூட் டை கள் இருப்பு வைக் கப் பட் டி ருந் தது தெரிய வந் தது. ஆனால், அந்த தனி யார் குடோ னுக்கு முறை யாக அனு மதி பெறா தது தெரிய வந் தது. இதை ய டுத்து, அதன் உரி மை யா ள ருக்கு விளக் கம் அளிக் கு மாறு கூறி உணவு பாது காப் புத் துறை அதி கா ரி கள் நோட் டீஸ் வழங் கி னர்.

Burgers contain rat and human DNA, study finds

A study of 258 burgers in the US finds unexpected additional – and lack of – ingredients 
Clear Labs did not name the 79 brands that sold the burgers in the study
Upon ordering a burger in a fast food chain, diners might have already come to terms with the fact there is a very slim chance ofhorse meat lurking under that tomato. 
But the additions of rat and human DNA could be harder to swallow.
A new study from US-based food testing company Clear Labs has discovered, from a sample of 258 burgers, two cases of meat in vegetarian products, three burgers with rat DNA and one case of human 
“The most likely cause is hair, skin, or fingernail that was accidentally mixed in during the manufacturing process,” it read, referring to the human DNA.
“What many consumers don't know is that some amounts of human and rat DNA may fall within an acceptable regulatory range,” the report added.
It also found that there are “gaps” in food safety and quality standards, but overall the beef industry has “benefited from stringent regulation and aggressive testing requirements”.
Of larger concern than the “unpleasant” DNA findings was that almost a quarter of vegetarian burgers have different ingredients to those on the label. Two veggie burgers contained beef, and one black bean burger contained no black beans.
Although Americans are unlikely to mix up their bison from their ground lamb patties on the barbecue, it seems the burger industry is making that mistake. Around 6 per cent of the burgers substituted one product for another. A common finding was that, for meat burgers, chicken or turkey was unexpectedly added in.
Another problem is that 4.3 per cent of burgers contained pathogenic DNA, which can cause food outbreaks and food poisoning. 
Certain pathogens found in the products can cause tuberculosis-like symptoms, gastroenteritis, foodborne illness and E. coli.
Pathogens in four vegetarian burgers, considered a low risk category for food poisoning, was “troubling”, the report said. 
Mixed-up meats, possible illness and rats aside, for those watching their weight, it is worth noting that 12 burgers in the study contained at least 100 more calories than on the label

Delhi schools soon to replace junk food with nutritious and healthy food in canteens


Delhi schools soon to replace junk food with nutritious and healthy food in canteens
New Delhi, May 11 (ENA) After ensuring that the private schools across Delhi do not hike the school fees beyond the prescribed limit, Delhi Government is now taking steps to ensure that the students eat only nutritious and healthy food at schools canteens.
The Delhi Food Safety department along with the Food Safety and Standard Authority of India (FSSAI) is working on a policy regarding what food should be given to students studying in the city's schools.
A meeting was held between the food authority and the city food department where the need to serve nutritious food to kids was discussed considering that health issues of students was of high priority.
"We will be working on the policy regarding the food served in the school canteens. The health of the students will be kept on high priority. Food items with high nutrition value will be majorly served to the students," said Dr Mrinalini Darswal, commissioner, Department of Food Safety, Delhi government.
"We will be speaking to various experts to understand the need of the students and will work on the policy accordingly," added Darswal.
In October 2015, the Food authorities had issued guidelines to schools, making it compulsory to serve only wholesome and nutritious food in their canteens.
The guidelines would, reportedly, be converted into a regulation in due course, after the prescribed process of inviting comments and suggestions from various stakeholders. (ENA Bureau)

Nearly 30% FBOs rate FSSAI average; overall 70% rate it avg. and above

New Delhi
In a survey conducted by FSSAI amongst food business operators participating in the recently-held international food and hospitality event Aahar 2016, the apex food regulator was rated average in terms of operations by the participants.
Around 30% FBOs participating in the event rated FSSAI as an average organisation based on six questions that were put to them with regard to various aspects of FSSAI’s operations.
With regard to questions related to FSSAI’s operations, the FBOs were asked to rate FSSAI on a scale of 1 to 5 wherein 1 being the best.
The questions pertained to aspects such as whether FSSAI Act, 2006, was easy to understand, whether licensing regulations were easy to understand, whether packaging labelling regulations were easy to understand, how do you rate FSSAI product standards?, how do you rate FSSAI Act/ Regulations vis-à-vis international regime? And how do you rate your interaction with our food safety officer/department?
According to the results, 21% FBOs found FSSAI’s working “good” and gave it the highest rating of 1, 18% gave it the rating of 4 while 11% gave it the rating of 5 (which is the lowest).
Most of the participants (68%) at Aahar 2016 were food manufacturers wherein, total 71% people have rated FSSAI average and above, according to the survey.
The survey also found that there is lack of awareness about Schedule 4 of Licensing and Registration Regulations, 2011, filing an application for pre-arrival document and import NOC, tracking licensing application online, helpline number to seek software(FLRS/FICS) related assistance, launch of MobileApp, nearest food safety officer’s name and contact details.
According to the officials of FSSAI it was decided that an awareness campaign should therefore be conducted to make the FBOs aware of the facts about FSSAI. The survey also found that most of the FBOs were filing the licences and import through third party.
It was also decided to conduct more surveys in order to draw precise inference as the number of FBOs participating in the event was very less, said an official with FSSAI.

DINAMALAR NEWS


Govt 'non-serious' in implementation of FS&S Act

SRINAGAR, May 10: Despite the High Court directions to implement all provisions of Food Safety & Standards Act 2006, the state government has over the years failed to act in this regard.
Sources told Early Times that two qualified doctors and 14 food inspectors were first notified for Jammu Municipal Corporation (JMC) and Srinagar Municipal Corporation (SMC). They were designated as Health Officers and Food safety Officers respectively, and then de-notified forthwith.
"There is a Public Interest Litigation (PIL) and its proceedings have been stayed by the Supreme Court. Though High Court gave its judgment in the interest of public health, but the government machinery is least bothered about it," said sources.
Sources quoting the Food Safety Commissioner (FSC) said that there is a dearth of well-trained, educated and well qualified persons which is a requirement for the implementation of Food Safety Standard (FSS) Act provisions, adding that there is a lack of funds and infra-structure for the operation too.
"The first step of the Commissioner Food safety was that he divested two Health Officers (Qualified doctors) deputed for Jammu Municipal Corporation (JMC) and Srinagar Municipal Corporation (SMC) of their function as designated officers," said sources.
Sources said that instead of two qualified officers, two less qualified Food Inspectors (turned Assistant Commissioner and designated officers) were given the big responsibility to function.
"These two were previously working as Food Inspectors and later they were given the title of Assistant Commissioner Food, and then Designated Officer accordingly which is a sheer injustice with the professionals," sources said.
Sources said that there are 14 Food safety Officers who have rendered their services as Food Inspectors and are active from past 20 years in Srinagar and Jammu urban locality. Time and again they were de-notified which means that they will be no more able to perform any duty under FSS Act for checking Food adulteration etc.
Sources said that after analyzing from every point it seems that injudicious decision has been taken place, because there is lack of man power as averred by Commissioner Food himself. Making 14 experienced food safety officers/food Inspectors as functionless and replacing professional Doctors (Health Officer) was never in the interest of public health.
While as it has also come to fore that such step is prejudiced and biased because Health & Medical Education Department has connived with the food inspectors of his own department, sources added.

FSSAI taking steps to check quality of imported food

NEW DELHI,
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has taken various steps to ensure quality of imported food products, including developing a risk-based import prioritisation system.
In reply to a question in the Rajya Sabha, Minister of State for Health Shripad Yesso Naik said FSSAI had also implemented pre-arrival document scrutiny (PADS) in online food clearance system from February this year.
This is operational in ports of Chennai, Kolkata and Tuticorin.
The other steps taken to check the quality of imported food products include development of an integrated declaration form by the Customs department based on FSSAI inputs, and framing regulations for different food categories and machinery for their enforcement.
On the issue of an international alert on import of ‘plastic’ rice that the government received last year, the Minister said there have been no instances of import of plastic or synthetic rice in the Food Import Clearance System and no such incidence of import had been reported by State governments, too.
On issue of usage of calcium carbide for ripening fruits, the Minister informed the House that various steps had been taken to increase awareness among food commissioners on the harmful effects of these practices and the methodology for detection of Acetylene in godowns and storage chambers.