Feb 24, 2016

DINAMALAR NEWS






DINATHANTHI NEWS


மக்களுக்கு பாதுகாப்பான உணவு வழங்குவதே வியாபாரிகளின் முக்கியக் கடமை:ஆட்சியர்

மக்களுக்கு பாதுகாப்பானதும், தரமானதுமான உணவுப் பொருள்களை வழங்குவதே வியாபாரிகளின் முக்கியக் கடமை என ராமநாதபுரம் மாவட்ட ஆட்சியர் எஸ்.நடராஜன் செவ்வாய்க்கிழமை பேசினார்.
ராமநாதபுரத்தில் உணவுப் பாதுகாப்பு மற்றும் மருந்து நிர்வாகத் துறையின் சார்பில் பாதுகாப்பான உணவு, தயாரிப்பு, விற்பனை, நுகர்வு ஆகியன குறித்த ஒரு நாள் கருத்தரங்கம் மாவட்ட ஆட்சியர் அலுவலக கூட்ட அரங்கில் நடைபெற்றது. உணவுப் பாதுகாப்புத் துறை மாவட்ட நியமன அலுவலர் மருத்துவர் எம்.ஜெகதீஷ்சந்திர போஸ் வரவேற்றார். பால், தேயிலை, பழங்கள் இவற்றில் எவ்வாறு கலப்படம் செய்யப்படுகிறது என்ற கண்காட்சியை ஆட்சியர் பார்வையிட்டார்.
பின்னர் அவர் கருத்தரங்கை தொடங்கி வைத்துப் பேசியதாவது: உணவு வணிகத்தில் ஈடுபடும் உற்பத்தியாளர்கள் கலப்படமில்லாத உணவுப் பொருள்களை வழங்குவதே முக்கியக் கடமையாகும். வியாபாரிகளிடையே பாதுகாப்பான உணவுப் பொருள்கள் குறித்த விழிப்புணர்வை ஏற்படுத்தி, தரமான உணவை மக்களுக்கு வழங்கிட முன் வர வேண்டும். நுகர்வோரால் வாங்கப்படும் பொருள்கள் எவ்வித சுகாதாரக் கேடும் இல்லாமல் பாதுகாப்பான முறையில் வழங்கப்படுகிறது என்பதை உறுதி செய்வதற்காகவே இது தொடர்பான சட்டங்கள் இயற்றப்பட்டுள்ளன என்றார்.
கருத்தரங்கில், வர்த்தக சங்க மாவட்டத் தலைவர் பா.ஜெகதீசன், குப்தா கோவிந்தராஜன், ஜபருல்லாகான், ஞா.காசி, நுகர்வோர் சங்கத் தலைவர் கே.ஜே.மாதவன், தன்னார்வ ரத்ததான ஒருங்கிணைப்பாளர் வேணு.சதீஷ்குமார் ஆகியோர் உள்பட வியாபாரிகள், உணவுப் பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் பலரும் கலந்து கொண்டனர். நிகழ்ச்சியில், உணவுப் பொருளில் எவ்வாறு கலப்படம் செய்யப்படுகிறது என்ற குறும்படமும் திரையிட்டுக் காட்டப்பட்டது.

Enhancing awareness of food safety


FOR BETTER HEALTH:Collector S. Natarajan at the Food Safety Workshop organised at Ramanathapuram Collectorate on Tuesday. District Designated Officer M. Jagadish Chandra Bose is seen.
Officials demonstrate how food items are adulterated
The district wing of Tamil Nadu Food Safety and Drug Administration Department organised a training-cum-workshop to enhance awareness of food safety from manufacturing to distribution to storage to consumer points among stakeholders.
Inaugurating the one-day programme held at the Collectorate here on Tuesday, Collector S. Natarajan said that the event aimed at sensitising food manufacturers, distributors and stockists to the need for providing safe, unadulterated and quality food to the consumers.
He said that after the Food Safety and Standards Act, 2006 came into force in August 2011 throughout the country, repealing the Prevention of Food Adulteration Act, 1954, the State government set up Tamil Nadu Food Safety and Drug Administration Department and implemented the new Act, making it mandatory for the food business operators to obtain licence.
To ensure food safety and standards of food items, food laboratories had been set up across the State, he said, and appealed to the manufacturers, hoteliers and traders to ensure that the consumers got safe and quality food items.
M. Jagadish Chandra Bose, District Designated Officer, Food Safety Wing, in his address, detailed the provisions of the Act and dwelt upon the duties and responsibilities of the food business operators to provide safe and quality food items and prevent spread of food-borne diseases.
He exhorted the food business operators to adopt good manufacturing practices and advised the representatives of trade bodies and chambers of commerce to play the role of watchdog in the larger interest of consumers.
The workshop was an eye-opener to the consumers as the officials demonstrated how various food items such as pepper, ‘vadagam’, candies and cakes were subjected to colouring and adulteration. “I have decided to avoid drinking tea after seeing the demonstration of how tea dust was coloured and adulterated,” S. Ramesh, a consumer, said.
A cross section of the consumers who attended the workshop said that it was unbelievable that even fruits such as watermelon and pomegranates were coloured with artificial substances, adopting injection method.

SHRC demands report on adulterated packaged food

Kochi: The Kerala State Human Rights Commission (KSHRC) has demanded reports from the secretaries of local self-government and health departments as well as the food safety commissioner on issuing licences to adulterated food products. KSHRC chairperson Justice J B Koshy has asked them to submit an explanation before March 10.
The commission sought the report at its sitting in Kochi on Monday on corporation councillor Thampi Subramanian's complaint that adulterated food products were being sold as branded ones in the open market.
In his petition to the commission, he also demanded that licences be granted only to food products inspected by food safety officials. The commission will hear the case at its sitting on March 23.
Recently, the commission had sought a report from the civil supplies commissioner regarding canteens charging excessive rates for food items in cinema theatres.
Meanwhile, food safety commissioner T V Anupama said, "We give licences to traders based on infrastructure facilities such as buildings and details of food items they sell. We can't take measures against them for excess rates charged in cinema canteens as the Food Safety and Standards Act (FSSA) does not clearly specify it."
At the sitting, another petitioner wanted private bus owners to revise the rates like Kerala State Road Transport Corporation (KSRTC), which reduced the minimum ordinary fare from Rs 7 to Rs 6. The commission decided to issue notices to the secretary of the Motor Vehicles Department (MVD) and private bus owners regarding the demand.
The commission also heard a petition to prevent toll collection on bridges that have completed the toll period as per contract. According to the petitioner, the toll period of SN Kavala, Kochi Refinery and Chithrapuzha bridges in Tripunithura have been completed. But the government is collecting toll from vehicles taking these bridges.
KSHRC also decided to issue notices to the district collector, principal secretaries of the Public Works Department (PWD) and finance department as well as the division executive engineer regarding the levy of toll on bridges that have completed the term.
The commission also heard a complaint alleging police officials were not given weekly offs as per the law, and decided to send a notice to the home ministry.
A total of 51 cases, including 15 new ones, were heard at the sitting.

FSSAI raids: Kochi tea traders clarify over quality

Kochi, February 23:
Tea Trade Association of Cochin has clarified that the valuation of teas in the auction centre was done by industry experts and the trade was regulated by the Tea Board of India.
The quality aspects of teas offered at the auctions are well assured and the export quantities for the previous period will substantiate the value offered through auctions.
The Association’s clarification comes in the wake of the recent raids carried out by Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) on adulterated tea dealers in the State and confiscating several adulterated quantities.
According to JK Thomas, the association Chairman, the teas auctioned through the centre were confirmed by the sellers and in accordance prescribed under FSSAI and by the Tea Board-approved brokers before offering it in the auctions.
The Association urged the public to abstain from approaching tea dealers who are offering teas at comparatively very low price, which is practically not possible for any estate to produce under the current circumstances. It also requested traders, retailers and consumers to demand a bill with the suppliers’ VAT and FSSAI license number while purchasing the commodity, considering the rise in adulterated products from neighbouring States.

Food safety officials conduct raids in city

Food Safety Department officials conducted raids in the city on the second day on Tuesday. They inspected hotels and edible oil shops and godowns at different places.
The teams, comprising food safety officers from Krishna, Guntur, East and West Godavari districts, raided a hotel at Pandit Nehru Bus Station (PNBS). They collected samples of the ingredients and some food items being sold in the hotel.
Later, they raided a few edible oil shops and warehouses and collected samples of different brands. They found that some oils were of substandard quality and said the samples would be sent to laboratory for examination.
“We found that the material used by the hotel was substandard and the food items sold in the eatery was poor in quality. The raids will continue,” said the food safety officers.

காலாவதி பொருட்கள் விற்பனையை தடுக்கக்கோரி கலெக்டரிடம் மனு

கோவை, பிப். 23:
கோவை மாவட்ட கலெக் டர் அலு வ ல கத் தில் மக் கள் குறை தீர்க் கும் முகாம், மாவட்ட வரு வாய் அலு வ லர் கிறிஸ் து ராஜ் தலை மை யில் நேற்று நடந் தது.
அப் போது, வழக் க றி ஞர் புஸ் பா னந் தம் அளித்த மனு வில்,‘கோவை யில் தடா கம் ரோடு கோவில் மேடு, சிவாஜி காலனி, இடை யர் பா ளை யம், வேலாண் டி பா ளை யம் ஆகிய பகு தி க ளில் உள்ள பல டீக் கடை, மளிகை கடை, பெட் டிக் கடை மற் றும் பேக் க ரி க ளில் காலா வ தி யான மற் றும் கெட் டுப் போன திண் பண் டங் கள் பாக் கெட் டில் அடைத்து விற் பனை செய் யப் ப டு கின் றன.
இந்த பாக் கெட் க ளில் தயா ரிப்பு தேதி, காலா வதி தேதி, தயா ரிப்பு நிறு வ னம் உள் ளிட்ட எந்த தக வ லும் இல்லை.
இந்த பொருட் களை வாங்கி உண் ணும் பொது மக் கள் பல் வேறு உடல் ந லக் கோ ளா றுக்கு ஆட் பட்டு வரு கின் ற னர். இது கு றித்து உணவு பாது காப்பு அதி காரி கதி ர வ னி டம் புகார் அளித் தும் எந்த நட வ டிக்கை இல்லை. அத னால் இந்த பகு தி க ளில் மாவட்ட அதி கா ரி கள் திடீர் ஆய்வு மேற் கொண்டு, காலா வ தி யான பொருட் களை விற் பனை செய் ப வர் கள் மீது நட வ டிக்கை எடுக்க வேண் டும்’ என கூறப் பட் டுள் ளது.

ஓட்டல்களில் மாமூல் கேட்டு மிரட்டுவோர் மீது நடவடிக்கை

பெரம் ப லூர், பிப். 23:
ஓட் டல் க ளில் மாமூல் கேட்டு மிரட் டு வோர் மீது நட வ டிக்கை எடுக் க வேண் டும் என ஓட் டல் உரி மை யா ளர் கள் சங் கம் சார் பில் கலெக் ட ரி டம் புகார் மனு அளிக் கப் பட் டது.
பெரம் ப லூர் மாவட்ட ஓட் டல் கள் உரி மை யா ளர் கள் சங் கத் தின் சார் பாக அச் சங் கத் தின் தலை வர் ரவி, செய லா ளர் முத் துக் கு மார், பொரு ளா ளர் மற் றும் நிர் வா கி கள் உள் ளிட் டோர் கலெக் டர் நந் த கு மா ரி டம் நேற்று அளித் துள்ள புகார் மனு வில் தெரி வித் தி ருப் ப தா வது: பெரம் ப லூர் மாவட் டத் தில் நாங் கள் பல் வேறு இடங் க ளில், பல் வேறு பெயர் க ளில் ஓட் டல் கள் நடத்தி வரு கி றோம். இது வரை எந் த வி த மான குறை பா டு க ளின்றி நல் ல மு றை யில் மக் க ளுக் குத் தர மான உண வு களை வழங்கி வரு கி றோம். இருந் தும் சில நபர் கள் கடை க ளுக்கு வந்து, மாதந் தோ றும் எங் க ளுக்கு மாமூல் பணம் தர வேண் டும் என் றும், தரா விட் டால், உண வுப் பொரு ளின் தரம் பற்றி உண வுப் பாது காப்பு அலு வ ல ரி டம் புகார் செய்து, உண வ கத் தின் பெயரை கெடுக் கும் வகை யில், வியா பா ரம் பாதிக் கும் படி செய் து வி டு வோம் என்று அடிக் கடி மிரட்டி வரு கின் ற னர்.
எனவே, ஓட் டல் களை மிரட்டி வரும் நபர் க ளைக் கண் ட றிந்து, அவர் கள் மீது தகுந்த நட வ டிக்கை எடுத்து, எங் க ளுக் கும், எங் கள் பணி யா ளர் க ளுக் கும் தகுந் தப் பாது காப்பு வழங் கும் படி கேட் டுக் கொள் கி றோம். இவ் வாறு அவர் கள் அதில் தெரி வித் துள் ள னர்.

FSSAI to engage professionals for purpose of policy guidelines and awareness

Apex food regulator Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has decided to engage professionals and food safety experts for the purpose of policy guidelines with regards to the subject of food safety. The professionals would be attached to different programme divisions of FSSAI and regional offices for help in strategic and operational requirements.
According to a senior official of FSSAI, a notice has been issued by the food regulator and the purpose of such a scheme is to identify and empanel reputed professionals and individual consultants who may be asked to provide technical, project management and other professional support on short-term basis (upto six months) for the purpose of policy guidelines, project support, detailed project report preparation and other professional support to FSSAI.
The official informed that it was aimed at getting reliable information about technical subjects like standards for the purpose of food safety that can meet the global standards as well as the operational requirement at the local level. Further for this purpose, professionals with relevant background from academic research, not for profit organisation, registered society, freelancers, consultancy firms having expertise in the relevant field are eligible to apply provided they possess the minimum experience, according to the notice.
Meanwhile, the food safety regulator has also decided to engage Central or state government agencies, consumers’ organisations, non-governmental organisations and other institutions including government universities, colleges working in the area of food safety for undertaking information, education and communication (IEC) activities on behalf of FSSAI.
The apex food regulator has issued a notice in this regard as well recently. It says that as per the recommendations of the Expert Committee constituted under the scheme, it is being done and for the “State Level Proposal,” applications should be submitted directly to the State Food Safety Commissioners (FSCs) concerned by the applicant whereas the “National Level Proposal” should be submitted to the FSSAI HQ, New Delhi.
According to the senior official, since the state food safety machinery is reeling under the shortage of manpower, it has been decided that awareness programmes that are aimed at engaging FBOs and such other institutions should help. Further as the deadline for licensing and registration has been extended for the final time for three months, the authority wants to complete the aim within this period and for this purpose a large number of such volunteers are likely to be roped into spread the message.