Feb 19, 2016

ரூ.2.50 லட்சம் மதிப்புள்ள கலாவதி பொருட்கள் பறிமுதல்

கும் ப கோ ணம், பிப். 19:
மகா மக திரு வி ழா வை யொட்டி கும் ப கோ ணத்தை சுற் றி யுள்ள பகு தி க ளில் உள்ள தனி யார் உண வ கங் க ளில் தரம் மற் றும் விலை நிர் ண யம் குறித்து கண் கா ணிக்க 11 மாவட்ட உணவு பாது காப் புத் துறை அலு வ லர் கள், 102 உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் கள் அடங் கிய தலா 52 அலு வ லர் கள் அடங் கிய 2 குழுக் க ளாக அமைக் கப் பட் டுள் ளது. இந்த குழு வி னர் தனி யார் உண வ கங் க ளில் உண வின் தரம், சுற் றுப் புற சுகா தா ரம், பணி யா ளர் க ளின் விவ ரம் குறித்து ஆய்வு செய்து வரு கின் ற னர்.
உண வ கங் க ளில் பணி பு ரி யும் பணி யா ளர் க ளின் மருத் துவ பரி சோ தனை செய் யப் பட்டு உண வ கங் க ளுக்கு சான் றி தழ் வழங் கப் பட்டு வரு கி றது. மகா ம கம் விழா துவங்கி நேற்று வரை ஆய்வு செய் த தில் ரூ.2 லட் சம் மதிப் பி லான காலா வ தி யான பிளாஸ் டிக் தண் ணீர் பாட் டில் கள் பறி மு தல் செய் யப் பட் டுள் ளது. ரூ.50,000 மதிப் பி லான தண் ணீர் பாட் டில் மற் றும் குளிர் பா னங் கள் பறி மு தல் செய் யப் பட் டுள் ளது. மொத் த மாக ரூ.2.50 லட் சம் காலா வ தி யான பொருட் கள் பறி மு தல் செய் யப் பட் டுள் ளது. மேலும் கூடு தல் விலை நிர் ண யம் செய்த 25 உண வ கங் க ளுக்கு எச் ச ரிக்கை நோட் டீஸ் விடப் பட் டுள் ளது.

உலக சுகா தார நிறு வனம் தக வல் அத் தி யா வ சிய உணவு பொருட் களை விட புகை யிலை தயா ரிப் பு கள் விலை மலிவு

புது டெல்லி, பிப்.19:
அத் தி யா வ சிய உணவு பொருட் களை விட புகை யிலை தயா ரிப் பு க ளின் விலை மலிவாக இருப் ப தாக உலக சுகா தார நிறு வ னம் தெரி வித் துள் ளது.
புகை யிலை பொருட் கள் குறித்து சுகா தார அமைச் ச கத் து டன் இணைந்து உலக சுகா தார நிறு வ னம் ஆய்வு நடத் தி யது. தொழில் துறை மேம் பாடு மற் றும் சுகா தா ரம் பற்றி இதில் விவ ரங் கள் திரட் டப் பட் டன. கடந்த 2006ம் ஆண் டில் இருந்து 2013ம் ஆண்டு வரை இந்த ஆய் வ றிக் கை யில் கூறி யி ருப் ப தா வது:
புகை யிலை பொருட் க ளின் விலை காலத் துக் கேற்ப அதி க ரிக் கப் ப ட வில்லை. இத னால் அத் தி யா வ சிய உணவு பொருட் களை விட வும் இவை மலி வாக இருக் கின் றன. குறிப் பாக சிக ரெட் டு கள், பீடி மட் டு மின்றி புகைக் கப் ப டாத புகை யிலை தயா ரிப் பு க ளான ஜர்தா, கிமாம், சுர்தி, பான் மசாலா, மெல் லும் புகை யிலை ஆகி யவை பற்றி ஆய்வு செய் யப் பட் டன.
இதில், அத் தி யா வ சிய பொருட் க ளின் விலையை விட வும் மேற் கண்ட புகை யிலை தயா ரிப் பு கள் விலை மலி வாக இருக் கின் றன. இந்த பயன் பாட்டை ஒழிக்க வேண் டு மென் றால் இதன் மீதான வரி விலக் கு கள் நீக் கப் பட வேண் டும். அதி லும், பீடி போன் ற வற் றுக்கு வரி விலக் கு கள் அளிக் கப் ப டு வது இந்த பயன் பாட்டை அதி க ரிக் கவே செய் யும் என கூறப் பட் டுள் ளது.
‘இந் தி யா வில் புகை யிலை மீதான வரி வி திப் பு’ என்ற தலைப் பில் நடை பெற்ற நிகழ்ச் சி யில் இந்த அறிக்கை சமர்ப் பிக் கப் பட் டது. பொருட் க ளுக் கான வரி விதிப்பு என் பது அர சுக்கு வரு வாய் பெரு கு வ தோடு, மக் க ளின் உடல் நலத் துக் கும் சாத க மாக இருக்க வேண் டும்.
எனவே காலத் துக் கேற்ப வரி விதிப்பு செய் வது புகை யிலை பயன் பாட்டை குறைக்க உத வும். அதி லும், இளைய சமு தா யத் தி னர் இந்த பழக் கத் தில் இருந்து விடு பட வழி வகுக் கும். அதோடு அர சுக் கும் வரு வாய் ஈட் டித் த ரும்.
புகை யிலை தயா ரிப் பு கள் மலி வாக கிடைப் ப தால் ஏழை கள் கூட எளி தாக வாங்க முடி கி றது. தற் போ துள்ள மதிப்பு கூட்டு வரி, கலால் வரி போன் றவை புகை யிலை பொருட் கள் விலை யேற் றத் துக்கு போது மா ன தல்ல. ஏனென் றால் இவை இன் னும் எல் லோ ரும் வாங் கக் கூ டிய விலை யில் தான் உள் ளன. வரிச் சு மையை பொருத் த வரை சிக ரெட் பீடி மீதான பங் க ளிப்பு சமீ ப கா ல மாக குறைந்து வரு கி றது. சிக ரெட் மீதான வரிச் சுமை பங் க ளிப்பு 2008ல் 55.3 சத வீ த மாக இருந் தது 2013ல் 36.8 சத வீ த மா க வும், பீடி யின் மீது 2011ல் 7.2 சத வீ த மாக இருந் தது 2013ல் 5.3 சத வீ த மா க வும் குறைந் துள் ளது என இந்த ஆய் வ றிக்கை சுட் டிக் காட் டி யுள் ளது.

Delhi government seeks vacation of stay in plea by tobacco sellers

On 8 April 2015, the court stayed the notification and asked Delhi government not to take any coercive action against tobacco sellers

The Kejriwal-led Delhi government had on 25 March 2015 banned sale, purchase, storage and manufacturing of all forms of chewable tobacco. t
New Delhi : The Delhi government on Thursday sought vacation of a stay order granted to tobacco manufacturers against a ban imposed by the state government on manufacture, storage, distribution and sale of tobacco in various forms.
Senior lawyer Indira Jaising, appearing for the Delhi government, cited extreme urgency in the matter before Justice Manmohan who was hearing the case as the notification that had been stayed was operative only for a year and was set to expire on 25 March.
“We have been repeatedly approaching the court for vacation of stay because if the notification expires, the progress of the case till now will be lost,” she said.
Senior advocate Abhishek Manu Singhvi, appearing for chewable tobacco manufacturer Sugandhi Snuff King opposed the ban and contested its validity.
“There is a comprehensive statute- Cigarettes and Other Tobacco Products (Prohibition of Advertisement and Regulation of Trade and Commerce, Production, Supply and Distribution) Act, (COTPA), which deals with all aspects relating to chewable tobacco which is a pure tobacco product. In the presence of this special legislation, the Delhi government’s notification cannot operate,” Singhvi told the court.
He also submitted that since tobacco was not a food product, the state government was not empowered to issue such a notification under the Food Safety and Standards Act, 2006.
The Kejriwal-led Delhi government had on 25 March 2015 banned sale, purchase, storage and manufacturing of all forms of chewable tobacco including gutkha and pan masala containing tobacco.
On 8 April, the court stayed the notification and asked Delhi government not to take any coercive action against tobacco sellers such as Sugandhi Snuff King and S.K Tobacco Industries, which had moved the court seeking quashing of the notification.
The matter will be heard next on 11 March.

Parmesan cheese on pasta may be wood pulp

FDA Finds Suppliers Mislabelling Products By Filling Them With Too Much Cellulose
The cheese police are on the case. Acting on a tip, agents of the US Food and Drug Administration (FDA) paid a surprise visit to a cheese factory in Pennsylvania on a cold November day in 2012. They found what they were looking for: evidence that Castle Cheese Inc was doctoring its 100% real parmesan with cut-rate substitutes and such fillers as wood pulp and distributing it to some of the country's biggest grocery chains.
One might be tempted to think of this as a ripped-fromthe-headlines episode of “NYPD Bleu,“ except that the FDA wasn't playing. Some grated Parmesan suppliers have been mislabelling products by filling them with too much cellulose, a common anti-clumping agent made from wood pulp, or using cheaper cheddar, instead of real Romano. Someone had to pay . Castle president Michelle Myrter is scheduled to plead guilty this month to criminal charges.She faces up to a year in prison and a $100,000 fine.
German brewers protect their reputations with Reinheitsgebot, a series of purity laws first drawn up 500 years ago, and Champagne makers prohibit most vineyards outside their turf from using the name. Now the full force of the US government has been brought to bear defending the authenticity of grated hard Italian cheeses. Which is good news for Neil Schuman.
For years, Schuman has been a one-man Reinheitsgebot, insisting that the fragrant granules Americans sprinkle on their pizza and penne ought to be the real thing; if not, the label should say so.
The stakes are 100% real for him. Schuman's Fairfield, New Jersey-based company , Arthur Schuman Inc, is the biggest seller of hard Italian cheeses in the US, with 33% of the domestic market. He estimates that 20% of US production -worth $375 million in sales -is mislabelled.
“The tipping point was grated cheese, where less than 40% of the product was actually a cheese product,“ Schuman said. “Consumers are innocent, and they're not getting what they bargained for. And that's just wrong.“
How serious is the problem? Bloomberg News had store-bought grated cheese tested for wood-pulp content by an independent laboratory .
Cellulose is a safe additive, and an acceptable level is 2% to 4%, according to Dean Sommer, a cheese technologist at the Center for Dairy Research in Madison, Wisconsin. Essential Everyday 100% Grated Parmesan Cheese, from Jewel-Osco, was 8.8% cellulose, while WalMart Stores Inc's Great Value 100% Grated Parmesan Cheese registered 7.8%, according to test results. Whole Foods 365 brand didn't list cellulose as an ingredient on the label, but still tested at 0.3%. Kraft had 3.8%. 

HARYANA-Only eight FSOs for 21 districts

Chandigarh, February 18
An RTI has revealed acute shortage of food safety officers in the state hindering the implementation of the food safety regulations. According to the information provided by the Food and Drug Administration (FDA) in response to the RTI, there are only eight FSOs to ensure food safety standards in 21 districts of the state.
Of the 22 sanctioned posts, only 12 have been notified in the state so far. Out of these 12, four are currently under suspension leaving the practical strength of FSOs to 8 in the state. It was also revealed that none of these FSOs has a degree in Food and Technology, as per the Food Safety and Standards Act 2006 and Regulations 2011.
Admitting the shortage of FSOs in the state, Health Minister Anil Vij said, “When the FDA was constituted by the previous government, no effort was made to appoint FSOs. Now, I have sent a file for sanctioning 225 new posts. Once we receive the sanction, recruitments will be made to fill the vacancies.”
Vij, however, said CMOs, SMOs and senior most medical officers of the primary and community health centres have been notified to exercise the powers of FSO.

KCCI expresses concern over raids

Srinagar, Feb 18: Kash-mir Chamber of Commerce and Industry (KCCI) president Mushtaq Wani has expressed serious concern over the “panic being spread” in the food industry by the raids, inspections and disproportionate penalties and fines being carried out in the name of Food Safety and Standards (FSS) Act.
In a statement issued here, Wani while appreciating the need for regulation of the food business and the need for providing edible and standard quality of food product expressed dismay at the manner in which the concerned Department was implementing the FSS Act.
“The FSS Act was in the interest of the general public but the Chamber cautioned that the same was prone to abuse at the hands of those vested with the responsibility of its implementation,” he said.
Wani said top international companies have been unable to cope with the demands of the Food Authority of India. “This has led to a decline in import of food products and heavy litigation. This situation has prompted the Central Government to set up a task force for helping companies to cope with the prevailing environment. Compla-ints of arm twisting and use of coercive methods by the Department are being reported,” he said.
“Instances of deliberate contamination of samples, tampering of seals, use of faulty testing methods and equipment, and passing of toxic products in lieu of money have been reported in the national media,” the Chamber president said.
He said in Kashmir too, reports of harassment and high handedness, imposition of heavy penalties, among other things are causing a fear psychosis amongst the business community as also the suppliers from outside the State.
“Manufacturers and traders from outside are hesitant in doing business in the State. If the situation is allowed to continue, the declining imports from outside the State would cause irreparable loss both to the State and the private sector as well,” he added.

FIFI-FSSAI meeting calls for efficient PADR system for smoother imports

Mumbai
A recently held meeting of Forum of Indian Food Importers (FIFI), an apex body representing Indian food importers, and Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), at New Delhi, discussed challenges faced by food importers in India.
Amit Lohani, co-founder-director, FIFI, presented an extensive presentation on the issues of PADR, new products, labelling, and new draft imports. He said, “There should be clear guidelines, the same must be intimated to the state level authorities well in advance so that no hassle comes in the way of trade.”
He added, “The new Pre Arrival Document Review (PADR) system which is being developed by the government should approve the consignments before it is shipped to India. It will be beneficial for the importers as it will reduce the time consumed at the point of entry.”
He pointed out, “There are also other challenges like storage which should be taken care of. The importer has to ensure that the consignment of which the samples are under tests should get proper storage. For example, for perishable commodities, we need cold storage. Earlier, many food importers in the industry have suffered huge losses at this stage.”
Meanwhile, Ashish Bahuguna, chairman, FSSAI, who was present at the meet, stated, “Due to lack of proper infrastructure and lab facilities, currently importers face a lot of problems in importing many perishable food items. To make the process faster, there is need for more and more NABL accredited labs which will help in providing faster result.”
He added, “FSSAI would arrange land for FIFI to set up cold chain and laboratory which would help in the process. FSSAI is also trying to minimise repeated submission of documents while fee renewal process.”
He further stated, “FSSAI is planning to have a single-window clearance for all imported material and the information with this regard would be made available online. Information about all the cleared products along with the trader, country of origin, manufacturer would be available on the Internet.”
On a concluding note, Bahuguna stated, “Importers should focus more on the quality rather than the quantity.”
Meanwhile, giving details on import clearance, B K Dubey, director, imports, FSSAI, commented: “The fact that import clearance by FSSAI is around 98.7% annually. The minuscule per cent of rejection is due to non-compliance of rules that are set for importers.”
He stated, “FSSAI is now also maintaining the timeframe set for import clearances.” He explained that major delay occurs due to delay in filing the process and payment by Custom House Agent (CHA) in the system of FSSAI. To avoid delays, importers may file PADR 30 days in advance, which will be implemented at the earliest. After implementation of PADR, importers can file bill of entry and it gets transferred to Customs on real-time basis. “Then immediately sample is taken and sent to laboratory for testing. In such cases the only time taken to clear is the time taken for testing. This testing time may however vary commodity wise,” Dubey added.
Later, in interactions, Bahuguna assured quicker action to streamline the process with regard to imports. Lohani supported him and stated, “The FSSAI is working to come up with industry-friendly norms. We have to wait and allow some time to the authority and trust them.”

Tata Global Beverages looks to accelerate Starbucks store expansion

"This year the number of stores (of Starbucks) has not been as fast as we have had in the past."
After going slow on expansion of Starbucks outlets owing to a host of reasons, including issues with FSSAI, Tata Global Beverages plans to enhance the pace of increasing the network of the coffee chain going forward.
"This year the number of stores (of Starbucks) has not been as fast as we have had in the past, but I think we were retooling ourselves."
"We were retooling the brand and the strategy and you know that for a while we had these FSSAI related issues...," Tata Global Beverages Managing Director and CEO Ajoy K Mishra told analysts.
In June last year, Tata Starbucks Pvt Ltd, a joint venture of Tata Global Beverages Ltd and Starbucks Coffee Co, had suspended use of ingredients not approved by the food regulator FSSAI in certain products served at its Indian outlets.
Central food safety regulator, Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), had rejected applications submitted by Tata Starbucks for a total of 32 products in April.
Mishra further said: "We have taken a pause to retool, re-engineer our product portfolio looking at indigenising a lot more whatever was possible."
Stating that the company is now ready to resume expansion of Starbucks network, he said: "We have now reached a stage where there is going to be renewed focus on rollout and execution, so you will find that we are not consciously slowing down..."
He further said the "pace that incidentally happened in the last three to six months" is not going to be how it is going forward.
Mishra said, "Seven more (Starbucks) stores have been added during the year. Total number of stores stands at 79. We believe we are poised for good growth going forward having laid a very strong base."
In 2013, Starbucks CEO Howard Schultz had stated that his company planned to open "thousands of stores" in India in the "not-too-distant" future, making the country one of its two largest markets outside North America along with China.