Jun 19, 2015

புளிப்பு பால்பேடா: அரசு நிறுவனமான ஆவினுக்கும் வந்தது சிக்கல்!

கோவை: தயாரிப்பு தேதி, காலாவதி தேதி என எதுவும் இல்லாமல், மோசமான தரத்தில் விற்பனை செய்யப்படுவதாக ஆவின் பால்பேடா மீது புகார் எழுந்துள்ளது.
மேகி நூடுல்ஸ், நெஸ்லே பால் பவுடர், செர்லக், காம்ப்ளான் என அடுத்தடுத்த உணவு பொருட்கள் சர்ச்சையில் சிக்கிக் கொண்டிருக்கும் நிலையில், தற்போது அரசு நிறுவனமான ஆவின் நிறுவனத்தின் உணவு பொருளும் சர்ச்சையில் சிக்கியுள்ளது.


இது தொடர்பாக கோவை மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் தர நிர்ணயத் துறையிடம் ஆவின் நிறுவனம் மீது புகார் தெரிவித்துள்ளார் கோவையைச் சேர்ந்த வழக்கறிஞர் புஸ்பானந்தம்.
கோவை, இடையார்பாளையம் பகுதியைச் சேர்ந்தவர் வழக்கறிஞர் புஸ்பானந்தம். இவர் நேற்று (17-ம் தேதி) தடாகம் ரோட்டில் உள்ள ஆவின் பால் பூத்தில் பால் பேடா ஒன்றை வாங்கியிருக்கிறார். வீட்டுக்கு சென்று சாப்பிட்ட போது, அதன் சுவை புளிப்பாக இருந்துள்ளதாக தெரிகிறது. தொடர்ந்து பால்பேடாவின் தரமும் மோசமானதாக இருந்ததை உணர்ந்த புஸ்பானந்தம், அதன் காலாவதி தேதியை பார்த்த போது, அதில் தயாரிப்பு தேதி, காலாவதி தேதி என எதுவுமே இல்லாததை கண்டு அதிர்ச்சியடைந்தார்.
இதையடுத்து ஆவின் கடைக்காரர் மீது நடவடிக்கை எடுக்கவும், கோவை மாவட்டத்தில் விற்பனையாகும் பால் பேடாவை முழுமையாக தடை செய்ய வேண்டும் என்றும் கோவை மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் தர நிர்ணய அதிகாரிகளிடம் புகார் அளித்துள்ளார்.


இது தொடர்பாக புஸ்பானந்தம் கூறுகையில், "நேற்று இரவு தடாகம் ரோட்டில் உள்ள ஆவின் நிறுவனத்தில் ரூ.40க்கு பால்கோவா வாங்கினேன். வீட்டுக்கு வந்து சாப்பிட்ட போது ரொம்ப மோசமா இருந்துச்சு. இனிப்புக்கு பதிலா புளிச்சது. அதனால சாப்பிடாம அப்படியே வைச்சுட்டு, பாக்கெட்டுல காலாவதி தேதியை சரிபார்த்தேன். ஆனா அதுல விலை, தயாரிப்பு தேதி, காலாவதி தேதி என எதுவுமே இல்லை. எனவே, இதை உடனே தடை செய்யணும். இதை விற்பனை செய்த கடை நிர்வாகத்தின் மீதும் நடவடிக்கை எடுக்கணும்" என்றார்.
ஆனால், இந்த புகார் மீது உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் நடவடிக்கை ஏதும் எடுக்கவில்லை. அரசு நிறுவனமான ஆவின் மீதான புகார் என்பதால், இந்த புகார் மீது அடிப்படையான நடவடிக்கைகளை கூட அதிகாரிகள் எடுப்பதில்லை என புகார் எழுந்துள்ளது.
ஆவின் நிறுவன பொருளை எப்படி ஆய்வுக்குட்படுத்துவது? ஆவின் கடையில் எப்படி ஆய்வு நடத்துவது என தெரியாமல் அதிகாரிகள் தவித்து வருகின்றனர்.

ரசாயன கல் வைத்து பழுக்க வைத்த 2 டன் மாம்பழம், சாத்துக்குடி பறிமுதல்

வேலூர், ஜூன் 19:
வேலூர் மாந க ராட்சி பகு தி களில் ரசா யன கற் கள் மூலம் மாங் காய், சாத் துக் குடி உள் ளிட்ட வை களை பழுக்க வைத்து விற் பனை செய் வ தாக உணவு பாது காப்பு துறை யி ன ருக்கு புகார் வந் தது.
இதை ய டுத்து மாவட்ட உணவு பாது காப்பு நிய மன அலு வ லர் செந் தில் கு மார், மாந க ராட்சி சுகா தார அலு வ லர் வசந்த் திவா கர் மற் றும் அதி கா ரி கள் வேலூர் மாங் காய் மண் டி யில் உள்ள 15 கடை களில் நேற்று அதி ர டி யாக சோதனை செய் த னர்.
அப் போது 7 கடை களில் ரசா யன கற் கள் மூலம் மாம் ப ழங் கள் பழுக்க வைத் தி ருப் பது தெரி ய வந் தது. இதை ய டுத்து அவற்றை பறி மு தல் செய் த னர். இது கு றித்து தக வ ல றிந்த கலெக் டர் நந் த கோ பால் விரைந்து சென்று பறி மு தல் செய் யப் பட்ட 1 டன் மாம் ப ழங் கள் மற் றும் 1 டன் சாத் துக் கு டி களை பார் வை யிட்டார்.
இதன் மதிப்பு ₹70 ஆயி ரம் ஆகும். இதை ய டுத்து மாந க ராட்சி ஊழி யர் கள், பறி மு தல் செய்த பழங் களை வாக னத் தில் ஏற் றிச் சென்று அழித் த னர். மேலும் ரசா யன கற் கள் மூலம் பழங் களை பழுக்க வைத்த கடை உரி மை யா ளர் களுக்கு நோட்டீஸ் வழங் கப் ப டும் என அதி கா ரி கள் தெரி வித் த னர். சோத னை யின் போது தாசில் தார் பால கி ருஷ் ணன் உடன் இருந் தார்.

Now, eating joints under FSSAI radar over salt, fat and sugar content

The Food Safety Standards Authority of India will issue guidelines to regulate salt, sugar and fat in all Indian food products sold or served at eating joints.

The Food Safety Standards Authority of India, the central food safety regulator, will issue guidelines to regulate salt, sugar and fat in all Indian food products sold or served at eating joints and has also formed an expert group to look into this matter.
The FSSAI said that the adverse effects of junk food — usually high in fat, sugar and salt content — are a matter of serious concern.
“The High Court of Delhi has directed the FSSAI to issue directions or guidelines on the subject (with respect to) school children...”
“While the said guidelines are being issued separately, it has been observed that the subject needs deeper examination (with respect to) all foods. It has, therefore, been decided to constitute an expert group on salt, sugar and fat in food products in India,” FSSAI said in its latest order.
The 11-member expert panel formed by FSSAI comprises doctors, dieticians and others from AIIMS, Ram Manohar Lohia Hospital and various other institutions.
The panel will recommend FSSAI on prescriptions of regulations for display of fat, sugar and salt on food products sold and served in eating joints or catering facilities, the order said.
On June 5, 2015, the FSSAI had banned Nestle’s Maggi saying it was “unsafe and hazardous” after tests found presence of lead and monosodium glutamate above permissible limits.
Nestle India had also withdrawn the instant noodles brand from the market.
Following the Maggi fiasco, FSSAI had ordered testing of noodles, pastas and macaroni brands such as Top Ramen, Foodles and Wai Wai sold and manufactured by seven companies, to check compliance with the norms.

US food directive serves as wake-up call for desi snacks

Chennai:
It is about time to watch what we eat. The directive of US Food and Drug Administration to food manufacturers for removing artificial trans fat from products has led experts in India to demand similar action. They claim that Indian snacks -both packaged products and those sold by roadside hawkers -contain excessive amounts of the fat which is believed to make food tastier and increase shelf life. However, the much less known fact is that trans fats are responsible for a range of chronic illnesses.
Trans fats are a type of unsaturated fats produced industrially from vegetable fats for use in margarine, snack food, packaged baked goods and frying fast food. Experts say that on a per-calorie basis, trans fats appear to increase the risk of coronary heart disease more than any other macronutrient.
Dr Vijay Viswanathan, chief diabetologist, M V Hospital for Diabetes, said Indian foods, including baked items, cheese spreads and fried food, contain plenty of trans fat while there is sadly any awareness about its ill-effects.
“The main culprit when it comes to abundant amounts of trans fat is oils that are reheated and reused. In a country where street food is very popular, the population gains majority of its trans fat from the fried foods sold on the road side,“ warned the doctor.
While home cooked food may not pose such a huge trans fat threat, street vendors cut corners and reuse the same oil over and over again to save a few bucks, he added.
Nutritionist Dr Deepa Agarwal said trans fats are used in most packaged food, as unlike natural fats with similar properties like ghee, butter or coconut oil, they do not get rancid. “This means a longer shelf life for packaged food items such as biscuits, baked food,“ she said.
Dr Vijay said trans fat was capable of increasing the cholesterol levels in the body and leading to blockage in the blood vessels which could result in chronic cardio-vascular problems. “It could also cause fatty liver disease as fat gets deposited in all the wrong places. Like a domino effect, when there is insulin resistance in the body , it leads to diabetes and the presence of carcinogens in could cause cancer in the long run,“ he said.
Doctors said people should use a combination of oils containing poly and mono unsaturated fatty acids to avoid trans fat while cooking. “It is recommended that food companies disclose trans fat content and people should read the labels when they purchase food,“ Dr Agarwal said.

Food Talk: Indian snacks are loaded with trans fat

The directive of US Food and Drug Administration to food manufacturers for removing artificial trans fat from products has led experts in India to demand similar action.They claim that Indian snacks--both packaged products and the ones being sold by roadside hawkers--contain excessive amounts of the fat which is believed to make food tastier and increase shelf life. But trans fats are responsible for a range of chronic illnesses.
"There is no regulation of artificial trans fat in India.Manufacturers merely put a label on them, mentioning the trans fat content, but it is written in a small font that's hard to notice. In some cases, the information is misleading," said Dr Anoop Misra, chairman, Fortis C-Doc, centre of excellence for diabetes, endocrinology and metabolism.
"Artificial trans fat is not present in processed food alone.The use of oil, for example Vanaspati, which is loaded with trans fat, in households is rampant. In a survey conducted by us it was revealed that more than 75% of the housewives in Delhi are ignorant about the illeffects of Vanaspati oil. They use it regularly to cook parathas and poori and serve it to their children for breakfast," Dr Misra added. He said creating awareness about the bad fat and its health impact is more important than regulation.


A survey conducted by Diabetes Foundation of India showed most housewives reuse oil for frying. Hawkers selling chhole bhature, puri, samosa and aloo tikki, which we love to eat, are able to keep the prices low by resorting to the same practice. Dr Sujeet Jha, head of endocrinology department at Max Hospital, Saket, said unlike US where people are aware about their health, in India we are not careful about what we eat. "It is important to create awareness," he said.


The Harvard School of Public Health has estimated ischemic heart disease will be the single-most costly non-communicable disease in India causing output loss of $1.21 trillion in 2012-30, followed by chronic obstructive pulmonary disease."Regulation of the industry is most important," Dr K K Aggarwal, national general secretary , IMA, said.

Testing food samples made easy

PUNE: Common citizens, who wish to get food samples tested, can now have speedy reports that courts will accept without depending on overburdened government laboratories. 
The national food regulator, the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), has notified 82 private accredited laboratories in the country for carrying out analyses of food samples. Among the notified laboratories, five are from Pune. 
"The FSSAI has notified 82 laboratories accredited by National Accreditation Board for Testing and Calibration Laboratories (NABL) in India for testing food samples taken under the Food Safety and Standards Act, 2006 and Rules and Regulations made thereunder on April 1, 2015,"said the FSSAI order issued on June 15. NABL is an autonomous body under the aegis of department of science and technology and is registered under the Societies Act. 
Shashikant Kekare, joint commissioner (food), Food and Drugs Administration (FDA), Pune said, "FSSAI notifies only those laboratories which are NABL accredited. FDA cannot send samples for testing to these notified private laboratories. Samples drawn by us are sent only to government-run laboratories. But if a manufacturer is not convinced about the test results of his/her products given by a government lab, then he or she can get the test done at FSSAI-notified labs. And if there is variation in the test reports given by the government and private notified laboratory then such a sample is sent to a referral laboratory, whose report is considered final." 
As many as 18 laboratories in Maharashtra feature in the list of laboratories notified by FSSAI. Of them, 11 laboratories, the highest number, are from Mumbai followed by five in Pune. 
Senior microbiologist Abhay Desai, director of Hadapsar-based Food Hygiene and Health Laboratory, which has been working in the field since 1998 and is one of the five notified laboratories, said, "Test reports given by a private laboratory are considered valid in the court of law if the laboratory is notified by the FSSAI." 
"Like state government and Union government-run laboratories, these notified private laboratories are empowered to issue reports accepted the world over. NABL is accredited to international accreditation bodies,"Desai said. 
Food Hygiene and Health Laboratory received the NABL accreditation in 2006 which the laboratory has been maintaining since then. 
Not all state government and Union government run food laboratories are accredited. "Barring a few government run laboratories that have complied with the stringent accreditation processes and bagged the NABL accreditation, most government laboratories are yet to get the NABL accreditation,"said a senior health official. 
The Food Safety and Standards Act 2006 which came into force in 2011 precisely states that private laboratories which has received NABL accreditation should automatically be considered as notified by FSSAI. 
"It is not easy to get the accreditation and more difficult to maintain it. A laboratory's accreditation is assessed and reviewed every year. It gets renewed depending upon the performance. Hence, maintaining the accreditation is tougher,"Desai said 
Senior chemical analyst V S Keskar, managing director, Sinhagad road-based Maarc Labs Private Limited one of the FSSAI notified labs in Pune, said, "Our lab has received NABL accreditation over 10 years ago. It has now been notified by FSSAI. That means the test reports given by our lab is at par with state government and Union government run laboratories. There are a lot of small food laboratories that need to be brought under regulations. People should seek assistance of only private laboratories notified by FSSAI in testing food articles." 
According to the FSSAI order, the recognition of these laboratories shall be valid from the date of notification in the official gazette till further orders by the FSSAI or the currency of NABL accreditation of the laboratory whichever is earlier. 
The currency of NABL accreditation in respect of some laboratories has already expired. Hence, the authorization of such laboratories shall remain in abeyance till their accreditation is renewed by NABL further, the order states. 
The other Pune labs notified by FSSAI are Microtech Laboratory, Wakdewadi, National Agriculture and Food Analysis and Research Institute, Tilak Road and TUV India Private Limited, Sus, Mulshi taluka. 
Key facts 
* The FSSAI has notified 82 laboratories accredited by National Accreditation Board for Testing and Calibration Laboratories (NABL) in India for testing food samples 
* As many as 18 laboratories in Maharashtra feature in the list of laboratories notified by FSSAI. Of them, the highest 11 laboratories are from Mumbai followed by five in Pune 
* The test reports from these notified laboratories will be considered valid in the court of law.

Packaged food and market economics

Anu Singh, June 19, 2015:
Maggi controversy not only affects the bottom lines of Nestle, but the entire pack-aged food industry.
Controversy over the popular brand of Maggi noodles has the potential to adversely impact the entire packaged food market from soups and baked beans to gulab jamuns and biscuits or other items owing to the problem of “asymmetric information”. 
When information is imperfect or asymmetric, either a buyer or seller is bound to have inadequate data about a product which does not make good business sense. It is not a market friendly practice.
With “asymmetric information”, the scope for market failure or market inefficiencies tend to be higher. Clearly, product information between buyers and sellers is integral to any market-related transaction.
Regulatory institutions like the Food Safety and Standards Authority of India help reduce the problem of “asymmetric information” between buyers and sellers to enhance market efficiency. For instance, a cigarette manufacturer must mention the health risks associated with smoking on the cigarette packet itself. Similarly, in the case of ice-creams it is necessary to communicate on the package whether or not these frozen milk food contain eggs.
Under the Food Safety and Standard Act of 2006 and 2011, packaged food products which are sold must have a mandatory colour code, either green or red dot marking, in order to differentiate between vegetarian and non-vegetarian food.
According to the emerging academic discipline of institutional economics, regulatory institutions reduce the extent of imperfect information to create better market conditions.
According to eminent economist George Akerlof, product quality and uncertainties related to it create a ‘market for lemons’ or a poor quality product which is applicable to Maggi noodles in the packaged food market. Consumers are compelled to make assumptions based on their previous experiences. 
In this case also, consumers can assume that other packaged food brands also may not follow the prescribed norms and standards. Such assumptions have scope to threaten those brands which follow the official standard set of guidelines. Therefore, lack of information not only reduces consumer confidence in Maggi noodles but also in other packaged food. 
Especially after the Maggi episode, consumers would become far more sensitive to packaged food over incorrect information or sometimes hidden facts which can, to an extent, have health risks. So much so, health sensitive consumers would be reluctant to buy/ consume other packaged food products.
So, the good news for competitors of one product or brand can become bad news for another one -- if consumers are irrational. Institutional and behavioural economics assumes that consumers do not behave ‘rationally’ and carry ‘bounded rationality’ since their present behaviour is an outcome of their past experience.
Given these realities, the demand for all packaged food products are likely to decrease and with depressed demand, prices are bound to drop. This makes it difficult for high quality products or reputed brands to sustain their long term profitability. 
Often high quality products too tend to become economically unviable and their factories could close shop or worse still, reduce their quality parameters. In both cases, there are high chances for the packaged food market to collapse.

Raid on Amway outlet for selling banned baby food

HYDERABAD: In the wake of the controversy over Maggi noodles and cries for action against 
other such ready-to-eat food items, the State Commission for Protection of Child Rights 
(SCPCR) conducted a raid on the Amway outlet in Somajiguda here on June 15, 2015 for allegedly selling baby food and drinks banned by the erstwhile united Andhra Pradesh government. 
On June 5, the SCPCR received a complaint from Shyam Sundar, secretary of Corporate 
Frauds Watch Society, against Amway, for allegedly selling products by issuing misleading 
advertisements. Almost 18 products banned by the food and safety department authorities 
were on display at the outlet, alleged SCPCR. 
Officials of the SCPCR said that the Supreme Court on December 2010 had cracked down on the company on misbranding charges and selling of unhealthy products. The SCPCR alleged that Amway continued to sell products not good for children flouting the apex court orders. Products such as protein powder, chewable multi-vitamin/mineral tablets, dietary supplements, kids' toothpaste, etc, hazardous to health, were being sold by Amway, the SCPCR officials said. 
"Several products banned by the SC are on display. As per SC orders, neither are these 
allowed to be sold nor put on display in their showroom or godown," said Achyutha Rao, 
member of SCPCR.
Rao confirmed that legal action would be taken against the company for flouting the SC 
order. A notice has also been sent to the principal secretary of health Suresh Chanda, he 
said. 
"We have received several complaints based on which we are planning to conduct raids on several upmarket food joints and outlets that are involved in such illegal activities. 
This is just the beginning," said Rao. 
Meanwhile, Amway denies the allegations put forth by the SCPCR. 
"Cases referred by the members of SCPCR were filed way back in 2007 in undivided AP and are currently sub-judice in the respective forums. We had no prior notice or intimation 
about this visit. We are not selling any product for which approval has been denied by 
FSSAI," said an Amway spokesperson. 
This is not the first time that Amway has been in the news for wrong reasons. Last year, 
the Hyderabad police had arrested Amway India's CEO, S Pinckney, following a consumer complaint against the direct-selling firm. In June 2006, Hyderabad police had shut down all offices of Amway citing illegal business model of the multi-level marketing firm

Gulf nations halt veggie imports from TN over pesticide fears


Trichy:
Close on the heels of Kerala raising concerns about the high level of pesticide content in vegetables grown in Tamil Nadu, many Middle East countries have put brakes on importing vegetables from the state and other regions.
Exporters said a large quantity of vegetables and other perishable commodities like dairy products, sent from Trichy , was lying at airports in Middle East nations as officials there have demanded quality certificates on the produce.
As the plant quarantine division here does not have any provision for providing a health certificate, exporters are now facing a difficult situation. Many of them have stopped procuring vegetables and dairy products from farmers.
A group of exporters recently raised their concern with airport director BCH Negi. Authorities at Dubai airport refused to accept a three-tonne shipment con aining vegetables, coconuts and dairy items sent hrough SriLankan Air ines via Colombo. The au horities have issued a showcause notice for not providing a health certificate.
A senior official from he directorate of plant pro ection, quarantine and storage here said, “A new set of guidelines has been issued by the Gulf author ties. Among other things it requires a health certificate or perishable items that are sent to the country . But, ministry of commerce has not issued any intimation to he cargo authorities.“
According to Moorthy S of Bravo Logistics, the showcause notice was is sued to all exporters who were supplying perishable goods to the Gulf. He further added that exporters who ship produce from Kochi and Mumbai also faced the same problem.
Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA) that is involved in certifying the food processing exports has four laboratories in the state where the goods are being checked for pesticides and other residues.
However, a senior cargo official at the airport said that many exporters do not follow the procedures of APEDA. “This can be a reason for countries to insist on certificates,“ he added.

DINAMALAR NEWS


மேகி நூடுல்சுக்கு தடை எதிரொலி வளைகுடா நாடுகளில் திடீர் கெடுபிடி காய்கறி, பழங்கள் அனுப்புவதில் சிக்கல்

திருச்சி, ஜூன் 19:
வளை குடா நாடு களின் திடீர் கெடு பி டி யால் கார்கோ மூலம் காய் கறி, பழங் கள் அனுப் பு வ தில் சிக் கல் ஏற் பட்டுள் ளது.
திருச்சி பன் னாட்டு விமான நிலை யத் தில், 1.12.2011ம் ஆண் டில் இருந்து விமா னம் மூலம் சரக்கு போக் கு வ ரத்து தொடங் கி யது. இங் கி ருந்து, வெங் கா யம், முருங்கை உள் ளிட்ட பல் வேறு காய் க றி கள், மலர் கள், தேங் காய், துணி கள், ஆடை கள் தோல் பொருட் கள், மருந் துப் பொ ருட் கள், உண வுப் பொருட் கள் மற் றும் வீட்டு உப யோ கப் பொருட் கள் ஆகி யவை சிங் கப் பூர், குவைத், டோஹா, துபாய், ஜெட்டா, கொழும்பு ஆகிய நாடு களுக்கு ஏற் று மதி செய் யப் பட்டு வரு கி றது. அதே போல மலே சியா, சிங் கப் பூர் உள் ளிட்ட நாடு களி லி ருந்து வேதிப் பொ ருட் கள், இயந் தி ரங் கள் மற் றும் எலக்ட் ரா னிக் பொருட் களின் உதி ரி பா கங் கள் உள் ளிட்டவை இறக் கு மதி செய் யப் ப டு கி றது. திருச்சி வந்து செல் லும் விமா னங் களில் ஏர் ஏசியா, மிகின் லங்கா, லங் கன், டைகர் ஏர் வேஸ், மலிண்டோ ஆகிய 5 நிறு வ னங் கள் மட்டுமே சரக்கு போக் கு வ ரத் துக்கு அனு ம தி ய ளித் துள் ளன.
இந் தி யா வில் மேகி நூடுல்சுக்கு பல் வேறு மாநி லங் களில் தடை விதிக் கப் பட்டது. இதன் எதி ரொ லி யாக இந் தி யா வி லி ருந்து செல் லும் அனைத்து வகை யான காய் களுக் கும் சுகா தார துறை அளிக் கும் சான் று டன் அனுப் பி னால் மட்டுமே இறக் கு மதி செய் ய வேண் டும் என வளை குடா நாடு களின் அரசு உத் த ர விட்டுள் ளது. இதை தொடர்ந்து, ஏற் று ம தி யா ளர் களுக்கு 15 நாட் கள் கெடு விதித்து நோட்டீஸ் அனுப் பி யது. இந் நி லை யில் கெடு முடிந்து சுகா தார சான் றி தழ் இன்றி அனுப் பும் காய் கறி, பழங் கள் வளை கு டவா நாடு களி லி ருந்து திருப்பி அனுப் பப் ப டு கி றது. கெடு நாட் கள் உள்ள ஏற் று ம தி யா ளர் கள் மட்டுமே காய் கறி, பழங் களை வளை குடா நாடு களுக்கு அனுப்பி வரு கின் ற னர். இத னால் இங்கு விளை யும் காய் க றி களை கல்ப் நாடு களுக்கு அனுப் பு வ தில் பின் ன டைவு ஏற் பட்டுள் ளது.
ஏற் று ம தி யா ளர் கள் தரப் பில் கூறு கை யில், திருச்சி, கோவை, சென்னை போன்ற விமா ன நி லை யங் களில் சுகா தார துறை என் பது கிடை யாது. எனவே யாாிடம் சான் றி தழ் பெறு வது என் பது குழப் ப மாக உள் ளது. இத னால் பெரும் நஷ் டத்தை சந் திக் கும் சூழ் நி லை யில் உள் ளோம்’ என் ற னர்.

குழந் தை களுக் கான உண வு மாதிரி சோதனைக்கு அனுப்பிவைப்பு மேகி நூடுல்ஸ் விற்பனை தடுக்க கிராமங்களில் ஆய்வு துவக்கம்

ஊட்டி, ஜூன் 19:
நீல கிரி மாவட்டத் தில் மீத இருப் புள்ள மேகி நூடுல்ஸ் விற் ப னையை தடுக்க குக் கி ரா மங் கள் மற் றும் தொலை தூர கிரா மங் களுக்கு சென்று, அனைத்து கடை களி லும் சோத னை யி டும் பணியை உணவு பாது காப்பு மற் றும் தரக் கட்டுப் பாட்டு அதி கா ரி கள் துவக் கி யுள் ள னர்.
அள வுக்கு அதி க மாக காரீ யம் , மோனோ சோடி யம் குளூ டா மேட் ஆகி யவை உள் ள தாக கூறி பெரும் பா லான மாநி லங் களில் நெஸ்லே நிறு வன தயா ரிப் பான மேகி நூடுல்ஸ் விற் ப னைக்கு தடை விதிக் கப் பட்டுள் ளது. தமி ழக அர சும் இந்த தயா ரிப் பு களுக்கு தடை விதித்து அர சி த ழில் வெளி யிட்டது.
இத னால், நெஸ்லே நிறு வ னத் தின் முக வர் கள் தாங் கள் விற் ப னை யா ளர் களி டம் கொடுத்த மேகி நூடுல்ஸ் உட் பட 7 தயா ரிப் புக் களை திரும்ப பெற்று வரு கின் ற னர். மேலும், சுகா தா ரத் துறை அதி கா ரி கள் மற் றும் உணவு பாது காப்பு தரக் கட்டுப் பாட்டு அதி கா ரி கள் கடை களுக்கு சென்று, மேகி நூடுல்ஸ் தயா ரிப் பு களை விற் பனை செய் யக் கூடாது என வியா பா ரி களுக்கு அறி வுரை வழங்கி வரு கின் ற னர்.
மேலும், அவர் களி டம் இதனை விற் பனை செய் யக் கூடாது, கம் பெ னிக்கே திரும்ப அனுப்ப வேண் டும் என வியா பா ரி கள் மற் றும் முக வர் களுக் கும் எச் ச ரிக்கை அளித்து வரு கின் ற னர். இருந்த போதி லும், நீல கிரி மாவட்டத் தில் தொலை தூர கிரா மங் கள் மற் றும் குக் கி ரா மங் களில் மேகி நூடுல்ஸ் கள் விற் பனை செய் வ தாக புகார் கள் வந் தன.
இது தொடர் பான செய்தி தின க ரன் நாளி த ழ லில் நேற்று வெளி யி டப் பட்டது. இதன் எதி ரொ லி யாக, நேற்று முதல் குக் கி ரா மங் கள் மற் றும் தொலை தூர கிரா மங் களுக்கு சென்று அங் குள்ள கடை களில் ஆய்வு மேற்க் கொள்ள உணவு பாது காப்பு மற் றும் தரக் கட்டுப் பாட்டு அதி கா ரி கள் முடிவு செய் துள் ள னர்.
நேற்றே பல இடங் களுக்கு சென்று ஆய்வு மேற்க் கொண் டுள் ள னர். இன்று முதல், தீவிர சோத னை யில் ஈடு பட முடிவு செய் துள் ள னர்.
இது குறித்து உணவு தரக் கட்டுப் பாட்டு அதி காரி டாக் டர் ரவி கூறு கை யில், ‘நீல கிரி மாவட்டத் தில் மேகி நூடுல்ஸ் நிறு வ னத் தின் தயா ரிப் பு களை முற் றி லும் திரும்ப பெற மொத்த விற் ப னை யா ளர் களி டம் கூறி விட்டோம். அதன் படி, மாவட்டத் தில் இது வரை ரூ.26 லட் சம் மதிப் புள்ள 3200 பெட்டி மேகி நூடுல்ஸ் வகை களை திரும்ப பெற் றுக் கொண் டுள் ள னர். எனி னும், சில குக் கி ரா மங் களில் மொத்த விற் ப னை யா ளர் களி டம் வாங் கா மல், வேறு பெரிய கடை களில் இருந்து மொத்த விலைக்கு மேகி நூடுல்ஸ் உட் பட பல் வேறு பொருட் களை வாங் கிச் சென்று விற் பனை செய் கின் ற னர். இது, கணக் கில் வரு வ தில்லை.
இத னால், தொலை தூ ரம் மற் றும் குக் கி ரா மங் களில் மேகி நூடுல்ஸ் விற் பனை செய்ய வாய்ப் புள் ளது. ஏற் க னவே, நீல கிரி மாட்டம் முழு வ தும் ஆய்வு மேற்க் கொள் ளப் பட்டு வரும் நிலை யில், இன்று முதல் (நேற்று) குக் கி ரா மங் கள் மற் றும் தொலை தூர கிரா மங் களில் உள்ள கடை களில் ஆய்வு பணி களை துவக் கி யுள் ளோம்.
ஓரிரு நாட் களில், மாவட்டம் முழு வ தும் மேகி நூடுல்ஸ் விற் பனை முழு மை யாக தடுக் கப் ப டும். மேலும், நெஸ்லே நிறு வ னத் தின் குழந் தை களுக் கான உண வு களும் மாதிரி எடுத்து ஆய் விற்கு அனுப் பப் பட்டுள் ளது.
இது தவிர மற்ற வகை நூடுல்ஸ் களின் மாதிரி எடுக் கப் பட்டு ஆய் விற் காக அனுப் பப் பட்டுள் ள து’, என் றார்.
உணவு பாதுகாப்பு, தரக்கட்டுப்பாட்டுத்துறை அதிகாரிகள் அதிரடி
மாவட்டத் தில் இது வரை ரூ.26 லட் சம் மதிப் புள்ள 3200 பெட்டி மேகி நூடுல்ஸ் வகை களை திரும்ப பெற் றுக் கொண் டுள் ள னர்

திருமருகல் பகுதியில் இரவு உணவகங்களில் அதிகாரிகள் திடீர் ஆய்வு

நாகை, ஜூன் 19:
நாகை மாவட்டம் திரு ம ரு கல் ஒன் றி யம் கடைத் தெரு, சந் தைப் பேட்டை ஆகிய பகு தி களில் உள்ள இரவு நேர கடை களில் விற் பனை செய் யப் ப டும் உண வு கள் தரக் கு றை வாக இருப் ப தா க வும், கடை கள் சுகா தா ரம் இல் லா மல் இருப் ப தா க வும் வந்த புகா ரின் அடிப் ப டை யில் மாவட்ட உணவு பாது காப் புத் துறை நிய மன அலு வ லர் டாக் டர்.செந் தில் கு மார், வட்டார உணவு பாது காப்பு அலு வ லர் அன் ப ழ கன் ஆகி யோர் நேற்று முன் தி னம் இரவு உணவு விடு தி களில் திடீர் ஆய்வு செய் த னர்.
திரு ம ரு கல் கடைத் தெ ரு வில் உள்ள ஒரு உண வு வி டு தி யில் நடந்த ஆய் வுக்கு பின், சுகா தா ர மான குடி நீர் வழங்க வேண் டும். கை கழு வும் இடத் தில் சோப்பு வைக்க வேண் டும். பரி மா று ப வர் மற் றும் சமை ய லர் ஆகி யோ ரின் கைகள் அழுக்கு இல் லா மல், நகங் களை வெட்டி இருக்க வேண் டும். சமை ய ல றை யின் அரு கில் உள்ள கழி வ றையை அகற்ற வேண் டும்.
இவற்றை ஒரு வார காலத் திற் குள் செய்து முடித்து விட்டு தக வல் தர வேண் டும் என எழுதி கடை உரி மை யா ள ரி டம் கையொப் பம் பெற்று கொண் ட னர். சந் தைப் பேட்டை யில் உள்ள உணவு விடு தி களி லும் ஆய்வு செய்து ஆலோ சனை வழங் கி னர்.

தடை செய் யப் பட்ட நூடுல்ஸ் விற் பனை நடக் கி றதா ? ஆய்வு செய்ய வலியுறுத்தல்

சீர் காழி, ஜூன் 19:
சீர் காழி அருகே திரு வெண் காட்டில் நாகை மாவட்ட நுகர் வோர் பாது காப்பு விழிப் பு ணர்வு சேவை அமைப் பின் பொதுக் கு ழுக் கூட்டம் நடை பெற் றது. மாவட்ட தலை வர் ராமச் சந் தி ரன் தலைமை வகித் தார். மாநில தலை வர் காத் த முத்து, மாவட்ட ஆலோ ச கர் பண்ணை சீனி வா சன், மாவட்ட துணைத் த லை வர் ஹலிக் குல் ஜ மான் ஆகி யோர் முன் னிலை வகித் த னர். மாவட்ட செய லா ளர் காசி பா ல சுப் ர ம ணி யன் வர வேற் றார்.
கூட்டத் தில், தமி ழக அர சால் தடை செய் யப் பட்டுள்ள நூடுல்ஸ் உள் ளிட்ட உணவு வகை கள் நாகை மாவட்டத் தில் விற் பனை செய் யப் ப டு கி றதா என மாவட்ட நிர் வா கம் ஆய்வு செய்ய வேண் டும். சீர் காழி அருகே சேந் தங் குடி ரயில்வே மேம் பா லப் பணி கடந்த 5 ஆண் டு களுக்கு மேல் ஆகி யும் நிறை வ டை யா மல் உள் ளது. இதனை உட ன டி யாக சரி செய்து செயல் பாட்டுக்கு கொண்டு வர வேண் டும். சூரக் காடு கூப் பி டு வான் உப் ப னாற்று பாலம் பல ஆண் டு க ளாக பழு து டைந்த நிலை யில் உள் ளது. இதை இடித்து விட்டு புதிய பாலம் கட்ட வேண் டும். எருக் கூ ரி லி ருந்து சட்ட நா த பு ரம் வரை புற வ ழிச் சா லை யின் இரு பு றங் களி லும் உள்ள கரு வேல மரங் க ளால் விபத் துக் கள் ஏற் ப டு கின் றன. இதை அகற்ற நட வ டிக்கை எடுக்க வேண் டும் உள் ளிட்ட தீர் மா னங் கள் நிறை வேற் றப் பட்டன. இதில் நிர் வா கி கள் சாமி நா தன், அலா வு தீன், துரை, வீர மணி, கலி ய பெ ரு மாள், வர த ரா ஜன், வேல் மு ரு கன், ஜெய பால் உள் ளிட்ட பலர் கலந்து கொண் ட னர். ராம கி ருஷ் ணன் நன்றி கூறி னார்.

அரசால் தடை செய்யப்பட்ட பான்பராக், புகையிலை விற்பனை கனஜோர்


சிவ காசி, ஜூன் 19:
சிவ கா சி யில் தடை செய் யப் பட்ட பான் ப ராக், குட்கா, புகை யிலை விற் பனை அமோ க மாக நடக் கி றது.
நிகோ டின் உள்ள குட் கா, புகை யிலை மற் றும் பான் ம சாலா பொருட் களை விற் பனை செய்ய அரசு தடை விதித் துள் ளது. இைதக் கண் கா ணிக்க மாவட்ட உண வுப் பாது காப்பு நிய மன அலு வ லர் தலை மை யில் 3 தனி குழுக் கள் அமைத்து சோதனை நடத்த உத் த ரவு பிறப் பிக் கப் பட்டது. இந் தக் குழு வி னர் மாவட்டத் தில் திடீர் ஆய்வு செய்து தடை செய் யப் பட்ட பான் ப ராக், குட்கா விற் ப னையை கண் கா ணிக்க அறி வு றுத் தப் பட்டுள் ள னர். வெளி மாநி லங் கள் மற் றும் இதர மாவட்டங் களி லி ருந் தும் தடை செய் யப் பட்ட குட்கா, பான் ம சலா, புகை யி லைப் பொருட் கள் விரு து ந கர் மாவட்டத் திற் குள் வரா மல் தடுக்க காவல் துறை, வணி க வ ரித் துறை, போக் கு வ ரத் துத் துறை அதி கா ரி கள் மூலம் சோத னைச் சாவ டி களில் கண் கா ணிப் புப் பணி மேற் கொள் ள வும் உத் த ர வி டப் பட்டுள் ளது.
இந் நி லை யில், தடையை மீறி சிவ கா சி யில் தடை செய் யப் பட்ட புகை யிலை, பான் ப ராக் விற் பனை கன ஜோ ராக நடக் கி றது. இந் தப் பொருட் களுக் குத் தடை விதிக் கப் பட்டுள் ள தால் கடை உரி மை யா ளர் கள் கூடு தல் விலைக்கு மறை மு க மாக விற்று வரு கின் ற னர். பள்ளி, கல் லூரி மாண வர் கள் இைத அதிக அள வில் பயன் ப டுத்தி வரு கின் ற னர். பான் ப ராக், குட்கா அதி கம் பயன் ப டுத் து வ தால் உலக அள வில் சுமார் 3 மில் லி யன் இறப் ப தாக
உலக சுகா தார நிறு வ னத் தின் புள்ளி விவ ரங் கள் தெரி விக் கின் றன. புகை யி லை யில் கார் பன் டை ஆக் சைடு, நைட் ர ஜன் டை ஆக் சைடு, கார் பன் மோனாக் சைடு, ஹைட் ர ஜன் சல் பைடு, அரோ மேட்டிக் ஹைட்ரோ கார் பன், சல் பர் டை ஆக் ஸைடு உட் பட 700க்கும் அதி க மான நச் சுப் பொருட் கள் உள் ளன.
இைதப் பயன் ப டுத் து வ தால் பசி யின்மை, மயக் கம், தலை சுற் றல், பட ப டப்பு, நரம் புத் தளர்ச்சி, ரத்த தம னி களில் அடைப்பு, இரு தய அடைப்பு, உயர் ரத்த அழுத் தம், பக் க வா தம், புற் று நோய் போன்ற பாதிப் பு கள் ஏற் ப டு கின் றன. இைதக் கருத் தில் கொண்டு அரசு பான் ப ராக், புகை யிலை பொருட் களுக் குத் தடை விதித் துள் ளது.
ஆனால், இைதக் கண் கா ணிக் கும் அதி கா ரி கள் அலட் சி ய மாக இருப் ப தால் சிவ கா சி யில் பான் ப ராக், புகை யி லைப் பொருட் கள் தடை யின்றி விற் பனை செய் யப் பட்டு வரு கின் றன. இந் தப் பொருட் க ளைப் பயன் ப டுத் து வோ ரின் எண் ணிக் கை யும் அதி க ரித் துக் கொண்டே செல் கி றது. இைதத் தடுக்க மாவட்ட நிர் வா கம் உறு தி யான நட வ டிக்கை எடுக்க வேண் டும் என பொது மக் கள் கோரிக்கை விடுத் துள் ள னர்.