Jun 14, 2015

உணவு விழிப்புணர்வுத் தொடர் 20

ஏழைகளின் உணவு என பரோட்டாவைச் சொல்வார்கள். நாள் முழுக்க கடினமாக உழைப்பவர்கள் பலரும் இரவானதும் செல்வது ரோட்டோர பரோட்டா கடைக்குத்தான். இரண்டு பரோட்டாவை பிய்த்துப் போட்டு குருமா ஊற்றிக் குழைத்து சாப்பிட்டால் பில் குறைவாக வரும்; ஆனால் வயிறு நிறைந்துவிடும். 
மறுநாள் காலையில் தூங்கி எழுந்த பிறகுகூட ரொம்ப நேரத்துக்குப் பசி எடுக்காது. டாஸ்மாக் சென்றுவிட்டு போதையோடு வெளியில் வரும் பலரின் விருப்ப உணவாகவும் இது இருக்கிறது. பாரம்பரியமாக இட்லி சாப்பிட்டு வளர்ந்தவர்களின் மண்ணில் இன்று இட்லிக்கடைகளை விட பரோட்டாக் கடைகளின் எண்ணிக்கை அதிகம்!
ஆண்களின் உணவாகவே இருந்த பரோட்டா, மெல்ல மெல்ல சைவ ஹோட்டல்களுக்கும் ஊடுருவத் தொடங்கியபிறகு குழந்தைகளின் விருப்ப மெனுவில் இடம் பிடித்தது. சூடான பரோட்டாவை அடுக்கடுக்காக பிய்த்து சாப்பிடும் அந்த ரசனையால் அது குழந்தைகளை ஈர்க்கிறது. வீட்டில் பரோட்டா செய்வது சிரமம் என்பதால், இப்போது ரெடிமேட் பரோட்டாக்கள் பாக்கெட்களில் அடைக்கப்பட்டு உறைநிலையில் வைத்துக் கிடைக்கின்றன. அப்படியே தோசைக்கல்லில் போட்டு சூடாக்கினால் போதும்... மணக்க மணக்க பரோட்டா ரெடி!
சற்றே உயர்தர ஹோட்டல்களில் நாண், குல்ச்சா, ரொமாலி ரொட்டி என்று இது வேறு வடிவங்கள் எடுத்திருக்கிறது. ஆனால், ‘எந்த வடிவத்திலும் பரோட்டா தவிர்க்கப்பட வேண்டிய உணவு’ என்கிற பிரசாரம் சமீபகாலமாக சூடு பிடித்திருக்கிறது. கேரளாவில் ‘பரோட்டா எதிர்ப்பு இயக்கம்’ என்றே ஆரம்பித்து விழிப்புணர்வு பிரசாரம் செய்கிறார்கள். அவர்களைப் பார்த்து தமிழகத்தின் பல நகரங்களிலும் அமைப்புகள் உருவாகத் தொடங்கியிருக்கின்றன. 
பரோட்டா பற்றி பத்திரிகைகளிலும், தொலைக்காட்சிகளிலும் சொல்லப்படும் விஷயங்களில் எந்த அளவிற்கு உண்மை இருக்கிறது? வாருங்கள்... பரோட்டாவின் சிக்கல்களைப் பார்த்து விடுவோம்!கோதுமையிலிருந்து அதன் சத்துப்பகுதியான தோல் நீக்கப்பட்டு, எஞ்சியுள்ள கழிவுப் பொருட்களால் மஞ்சள் நிற மைதா மாவு தயாராகிறது. இது நீண்ட காலமாக பசைக்காக மட்டுமே பயன்படுத்தப்பட்டு வந்தது.
1930களில்தான் பரோட்டா தயாரிக்கப் பயன்படும் மைதா மாவு அமெரிக்காவிலிருந்து அறிமுகமானது. அங்கு மைதாவின் பெயர் ‘பேஸ்ட்ரி பவுடர்’. அதாவது, பசை மாவு. இரண்டாம் உலகப் போரின்போது ஏற்பட்ட கோதுமைத் தட்டுப்பாட்டால், மைதா மாவு உலகம் முழுவதும் பரவத் துவங்கியது.ஒட்டும் பயன்பாட்டிலிருந்து மெல்ல மெல்ல உணவுப் பொருளாக மாறிய மைதா, சில ரசாயன சுத்திகரிப்புகளுக்குப் பிறகு அழகான பொருளாக, பார்ப்போரை ஈர்க்கும் விதத்தில் பளிச்சென வெள்ளை ஆனது. மைதாவில் இருக்கும் மஞ்சள் நிறத்தை நீக்குவதற்காக ப்ளீச்சிங் கெமிக்கலைப் பயன்படுத்துகிறார்கள்.
நாகரிகமான வார்த்தைகளில் சொன்னால், அதன் பெயர் ‘ப்ளீச்சிங் கெமிக்கல்’. புரிகிற மாதிரி சொல்வதானால், ‘பினாயில்’ என்றுதான் சொல்ல வேண்டும். எந்தப் பொருளைப் பயன்படுத்தி நாம் கழிவறைகளைச் சுத்தம் செய்கிறோமோ, அதிலுள்ள ரசாயனப் பொருளோடு சேர்ந்ததுதான் எல்லா வெளுப்பான்களும். பளிச் வெள்ளையோடு எந்தப் பொருளை நீங்கள் பார்த்தாலும், அது இந்த ப்ளீச்சிங் கெமிக்கலின் உதவியோடு வெளுக்கப்பட்டிருக்கிறது என்று அர்த்தம்.
இப்படி மைதாவை வெள்ளையாக்குவதற்காக பென்ஸாயில் பெராக்சைடு என்ற ரசாயனம் பயன்படுத்தப்படுகிறது. இந்த பென்சாயில் பெராக்சைடு பயன்படுத்தப்படும் மைதா போன்ற உணவுப் பொருட்களை பிரிட்டன் உள்ளிட்ட பல ஐரோப்பிய நாடுகளும் சீனாவும் தடை செய்துள்ளன. ரசாயன மருந்துகள் அதனுடைய பக்கவிளைவு காரணமாக தடை செய்யப்படுவது வழக்கம்தான். ஆனால், ஒரு உணவுப் பொருள் அதன் விளைவுகள் காரணமாகத் தடை செய்யப்படுகிறது என்றால், அதனுடைய பாதிப்புகளைப் புரிந்து கொள்ள வேண்டும்.
மைதாவில் இது மட்டுமே பிரச்னை அல்ல. இதை விட மிக முக்கியமான விஷயம், மைதா மாவை மிருதுவானதாக மாற்றப் பயன்படுத்தும் இன்னொரு ரசாயனம்தான். கோதுமை கெட்டியான மாவாக இருக்கிறது. அதிலிருந்து தயாரிக்கப்படும் மைதா எப்படி மென்மையாக இருக்கிறது? நமக்கு கோதுமை ரொட்டியை விட மைதாவால் தயாரிக்கப்படும் நாண், பரோட்டா போன்ற பொருட்கள் பிடித்துப் போனதற்கு அதன் மென்மைதான் காரணம்.
கெட்டியாக இருக்கும் மைதாவை மென்மையானதாக மாற்ற அலாக்சான் (ALLOXAN) என்ற ரசாயனம் பயன்படுகிறது. அலாக்சான் எங்கு பயன்படுகிறது தெரியுமா? மருந்துகளைப் பரிசோதனை செய்யும் ஆய்வுக்கூடங்களில். அதை வைத்து அங்கு என்ன செய்கிறார்கள்?ஆங்கில மருத்துவத்தில் ஒரு நோய்க்கு மருந்து கண்டுபிடிக்க வேண்டுமானால் விலங்குகளுக்கு அந்நோயை வரவழைத்து, பின்பு மருந்து கொடுத்து பரிசோதிப்பார்கள். வலிக்கு மருந்து கண்டுபிடிக்க வேண்டுமென்றால் எலி, முயல் போன்ற விலங்குகளை காயப்படுத்தி அல்லது வலியை வரவழைத்து அதற்குப் பிறகு மருந்துகளைக் கொடுத்து சோதனை செய்வார்கள்.
இந்த ஆய்வுக்கூடங்களில் எலிகளுக்கு சர்க்கரை நோயை வரவழைப்பதற்காக ஒரு ரசாயனத்தைப் பயன்படுத்துகிறார்கள். அந்த ரசாயனம் எலிகளின் கணையத்தில் உள்ள இன்சுலின் சுரக்கும் செல்களை அழித்து விடுகிறது. இன்சுலின் சுரப்பு படிப்படியாகக் குறைந்து எலிகள் ‘டயாபடிக் எலிகள்’ ஆக மாறுகின்றன. இவ்வாறு அவற்றுக்கு நோயை வரவழைத்துவிட்டு, சர்க்கரை நோய்க்கு மருந்து கண்டுபிடிக்கும் ஆய்வு செய்யப்படுகிறது.
சர்க்கரை நோயை எலிகளுக்கு வரவழைக்கும் ரசாயனத்தின் பெயர்தான், அலாக்சான். நாம் இதே பொருளைப் பயன்படுத்தி மைதா மாவை மென்மையாக்குகிறோம். அலாக்சானின் ரசாயன பாதிப்புகளோடு தயாராகும் மைதா, ஏற்கனவே அதில் கலந்துள்ள பென்சாயில் பெராக்சைடு நஞ்சோடு இணைந்து நம் உடலைப் பதம் பார்க்கிறது. 
மைதா அறிமுகமான காலத்திலிருந்து இப்போது வரை நாள்தோறும் உயர்ந்து கொண்டிருக்கும் சர்க்கரை நோயாளிகளின் எண்ணிக்கையில் அதன் பங்கு மகத்தானது. பல நோய்களுக்கான காரணங்கள் இன்னும் கண்டறியப்படவில்லை. அவற்றில் ஒன்றுதான், சர்க்கரை நோய். ‘உடலில் இன்சுலின் சுரக்கவில்லை அல்லது குறைவாகச் சுரக்கிறது என்பது சர்க்கரை நோய்க்குக் காரணம்’ என்று நமக்குத் தெரியும். ஆனால், இந்த இன்சுலின் ஏன் குறைந்து போகிறது? இது இதுவரை கண்டுபிடிக்கப்படவில்லை.
நம்முடைய அன்றாட பழக்கவழக்கங்களில், தினசரி உணவுகளில் கலந்துள்ள ரசாயனங்களை - நோய்க் காரணிகளை நாம் ஆய்விற்கு உட்படுத்தாமல் எந்த ஆராய்ச்சியும் நிறைவுபெறப் போவதில்லை.இவ்வளவு பிரச்னையுள்ள மைதா மாவை நாம் அப்படியே பரோட்டா ஆக்கி சாப்பிட்டு விடுவதில்லை. நாம் ஏற்கனவே பார்த்த - உடல்நலத்தைக் கெடுக்கும் ரீபைண்ட் ஆயிலோடு சேர்த்துத் தயாரிக்கிறோம். இப்படி நச்சு ரசாயனங்களின் கூட்டணியை ஏற்படுத்துகிறோம். நம் உடலில் ஆரோக்கியம் ஆப்சென்ட் ஆவதற்கு இதை விட வேறு காரணங்கள் தேவையா என்ன?
மைதா அறிமுகமான காலத்திலிருந்து இப்போது வரை நாள்தோறும் உயர்ந்து கொண்டிருக்கும் சர்க்கரை நோயாளிகளின் எண்ணிக்கையில் அதன் பங்கு மகத்தானது.

உணவு சர்ச்சை 1: கொஞ்சம் அமுதம், கொஞ்சம் நஞ்சு - ஆதி வள்ளியப்பன்



‘அய்யய்யோ மேகியில் காரீயம் இருக்கிறது, அது நரம்பு மண்டலத்தையும் அறிவுத்திறனையும் பாதிக்கும்’ என்று இப்போது கூச்சல் போடுபவர்கள், ஒரு நிமிடம் நிதானிக்க வேண்டும். நாம் சாப்பிடும் பெரும்பாலான உணவுப் பொருட்களில் காரீயம் இருக்கிறது என்கிறார் டெல்லியை மையமாகக் கொண்ட பிரபலப் பன்னாட்டு உணவு பதப்படுத்தும் நிறுவனத்தைச் சேர்ந்த உணவுத் தொழில்நுட்ப ஆய்வாளர்.
நமது ரத்தத்திலும் காரீயம் இருக்கலாம். நிலத்தடி நீரிலேயே காரீயம் அதிக அளவில் இருப்பதுதான், இதற்குக் காரணம். நிலத்தடி நீரில் காரீயம் இருப்பதை நாம் ஒவ்வொரு வரும் பரிசோதனை செய்து கண்டறிந்து, எச்சரிக்கையாக இருக்க வேண்டும். அதேநேரம் அனைத்துத் தரக் கட்டுப் பாடுகளையும் பூர்த்தி செய்து விட்டதாகக் கூறும் பதப் படுத்தப்பட்ட ஓர் உணவுப் பொருளில், காரீயம் இருப்பதைச் சாதாரணமாக எடுத்துக் கொள்ள முடியாது.
இயற்கையா, செயற்கையா?
'எம்.எஸ்.ஜி. என்ற செயற்கை சுவையூட்டி மேகியின் டேஸ்ட்மேக்கரில் சேர்க்கப்படவில்லை. குளூட்டமேட் என்றொரு இயற்கை சுவையூட்டி இருக்கிறது. இரண்டுமே ஒன்றுதான். இயற்கையான குளூட்டமேட்டைதான் நாங்கள் சேர்த்திருக்கிறோம்' என்று நெஸ்லே நிறுவனம் தெரிவிக்கிறது.
"இந்தக் கூற்றுகள் அனைத்துமே பொய். இயற்கையில் குளூட்டமேட் இருக்கலாம். ஆனால், மோனோ சோடியம் குளூட்டமேட் என்ற வேதிப்பொருள் செயற்கையாகவே தயாரிக்கப்படுகிறது" என்கிறார் சென்னையை மையமாகக் கொண்ட பாதுகாப்புக்கான உணவுக் கூட்டமைப்பைச் சேர்ந்த அனந்து. அதைவிட அவர் கவனப்படுத்தும் இன்னொரு விஷயம் அதிர்ச்சியைத் தருகிறது.
ஆபத்தான நச்சு
எம்.எஸ்.ஜி. என்பது ஒரு எக்சிட்டோடாக்சின் (excitotoxin) என்ற நச்சு வகையைச் சேர்ந்தது என்பது நம்மில் பலருக்கும் தெரியாத விஷயம். இந்த எக்சிட்டோடாக்சின் நமது மூளையில் உள்ள நியூரான்களை அதீதமாகத் தூண்டிவிடக்கூடியது.
நரம்புமண்டலக் கோளாறு, உடல் பருமன், புற்றுநோய் போன்ற பல்வேறு பிரச்சினைகளையும் இது ஏற்படுத்தலாம். குறிப்பாகக் குழந்தைகளைப் பாதிக்கும். குழந்தைகளின் அதீதச் செயல்பாட்டுக்குக் (ஹைபர் ஆக்டிவிட்டி) காரணமாகிவிடும்.
பதப்படுத்தப்பட்ட உணவுப் பொருட்களில் சேர்க்கப்பட்ட மூலப்பொருட்களின் பட்டியலை வெளியிட வேண்டும் என்று இந்திய உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் தரக் கட்டுப்பாட்டு ஆணையம் (FSSAI - Food Safety and Standards Authority of India) வலியுறுத்துகிறது. அதன்படி ஒவ்வொரு பொருளின் பேக்கிலும் மூலப்பொருள் பட்டியல் வெளியிடப்படுகிறது. அதில் பல்வேறு தகிடுதத்தங்கள், முகமூடி போட்டு அரங்கேற்றப்படுகின்றன.
வேதிப்பொருளின் பெயரை மாற்றி போடுதல், நுகர்வோர் அறிந்துகொள்ள முடியாத வகையில் குறியீட்டு பெயர்களைப் பயன்படுத்துதல் போன்றவை அப்படிப்பட்டவைதான். எடுத்துக்காட்டுக்கு, "எம்.எஸ்.ஜி. hydrolyzed vegetable protein,' 'vegetable protein,' 'natural flavorings,' and 'spices' என்ற பெயர்களில் சேர்க்கப்படுகிறது" என்கிறார் எம்.எஸ்.ஜி. பற்றி புகழ்பெற்ற ஆராய்ச்சியை மேற்கொண்ட அமெரிக்க மருத்துவர் ரஸ்ஸல் பிளேலாக்.
இப்போது பிடிபட்டுத் தடை செய்யப்பட்டிருப்பது மேகி மட்டும்தான். பதப்படுத்தப்பட்ட எத்தனையோ உணவுப் பொருட்கள் அரசு விதித்துள்ள குறைந்தபட்சக் கட்டுப்பாட்டு அளவை மீறாமல் இருக்கின்றன என்பதற்கு எந்த உத்தரவாதமும் இல்லை.
யார் பொறுப்பு?
வீட்டில் சமைக்கச் சுணங்கிக்கொண்டு, உடனடி உணவுப் பொருட்களை வாங்குகிறோம். அடிப்படையில் உடல் செயல்படுவதற்குத் தேவையான சக்தியை-ஊட்டத்தை வழங்கும் உணவு என்ற உயிர் ஆதாரத்தில் இருந்து, சத்தற்ற - நோய்களை உருவாக்கக்கூடிய செயற்கை உணவு வகைகளுக்கு மாறிவருகிறோம்.
இந்த நேரத்தில் நாம் சாப்பிடும் உணவு உண்மையிலேயே உணவுதானா, அது பாதுகாப்பானதா என்று உத்தரவாதப்படுத்தும் வேலையை அரசு பார்த்துக்கொள்ளட்டும் என்று சும்மா இருந்துவிட முடியாது.
அவசர உலகில் வேறு வழியில்லாமல் பதப்படுத்தப்பட்ட - தொழில்மயப்படுத்தப்பட்ட உணவு வகைகளை வாங்கும் நெருக்கடிக்குத் தள்ளப்பட்டிருக்கிறோம். அதேநேரம் அவற்றைத் தயாரிப்பதில் கடைப்பிடிக்க வேண்டிய ஒழுங்கு நெறிமுறைகள், தரக்கட்டுப்பாடுகளை வலியுறுத்த வேண்டியது நுகர்வோரான நாம்தான்.
மேகி மட்டுமல்ல
மேகி, வேறு நூடுல்ஸ் பிராண்டுகள் மட்டுமல்ல நாம் அன்றாடம் விழுங்கிக் கொண்டிருக்கும் பதப்படுத்தப்பட்ட பல்வேறு உணவுப் பொருட்களில் உடல்நலனைப் பாதிக்கக்கூடிய ஏதோ ஒரு பொருள் இருக்கிறது.
அது சுத்திகரிக்கப்பட்ட எண்ணெயாக, தேனாக, பிராய்லர் கோழியாக, மென்பானமாக, புட்டி குடிநீராக என எதுவாக வேண்டுமானாலும் இருக்கலாம். அது நம் உடலுக்குச் சக்தியைத் தரும் அமுதமாக இருப்பதற்குப் பதிலாக, உடலில் மெல்ல மெல்ல நஞ்சை கலந்துகொண்டிருக்கிறது. அது எப்படி நடக்கிறது? தொடர்ந்து பார்ப்போம்.

Mandatory warning cannot make alcohol, pan masala 'unsafe', says FSSAI

The primary responsibility of recalling the unsafe food lies with the manufacturer, importer or company engaged in wholesale supply or the brand owner of the food product.


Alcoholic beverages, pan masala and supari need not be treated as "unsafe food" for recall just because they carry mandatory warning that their consumption is injurious to health, apex food regulator FSSAI has proposed.
The proposal is part of the draft Safety and Standards (Food Recall Procedure) Regulations, 2015, which has been put up for public comments.
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) came out with the draft norms amid safety concerns over Maggi noodles, which was earlier this month recalled from the market.
"In the case of alcoholic beverages, pan masala, supari, the mandatory mention of warning 'consumption of alcohol/ pan masala/ supari is injurious to health' may not be treated asunsafe food as part of any recall plan unless the beverage or food is determined unsafe as per the classification of recall making it injurious to health or even causing death," the draft said.
FSSAI has proposed regulations for recall process with the objective to guide the food business operators on how to carry out a recall process.
'Food under recall' means the specific lot or batch or code number of food item, which has been determined by the food authority or food safety commissioners of States/UTs as unsafe food causing injury or liable to cause injury to health or even death.
The primary responsibility of recalling the unsafe food lies with the manufacturer, importer or company engaged in wholesale supply or the brand owner of the food product.
"A food business operator engaged in the manufacturing, importation and wholesale supply of food shall initiate a recall process at any time to fulfil its responsibility to protect public health from food that is unsafe for the consumer," FSSAI said.
In case of a recall, the food business operator also need to submit the plan for that unsafe product.
"A recall plan must be available in writing and shall be made available to the Food Authority or the commissioner of Food Safety of the State/UT, as the case may be, on request.
"The food business operator shall comply with the plan it has developed when it recalls food and the recall plan shall be integrated into his business. It shall also be part of the annual audit of the food business," it said.
These draft norms were put up for public comments on May 29 and the deadline ends on August 1.

F for food, F for fake: How FSSAI tests adulteration


He grasps two test tubes in his hand, each with a yellow powder at its base, and asks us to look carefully, as he pipettes a few ml of hydrochloric acid in each tube. The first tube turns a murky yellow, the other settles into a uniform band of bright magenta."The adulterated turmeric turns magenta," says Srinivas, a food analyst at the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)'s Combined Food and Drugs lab, situated in a crowded industrial area in Delhi.
In fact, the lab's main counter looks more like a domestic kitchen shelf with lentils, rice, turmeric, paneer lined up since the common instances of adulteration are in these categories. The only items that hint at the recent Maggi uproar are the bundles of various noodle brands like YiPPee, Top Ramen that peep out of torn brown paper envelopes that had been previously sealed with the ubiquitous sarkari red sealing wax. Some of these noodles are already cooking in conical flasks, waiting to pass the FSSAI check.
Not all samples are easy to crack for false food colours, chemicals and additives. But the laboratory that covers the entire Delhi region with a population of over 18 million with just three food analysts and a minimal budget of Rs 40 lakh for the year (2014-15), plods away. It even had to outsource the Maggi tests to a private certified lab, though they were conducted under an FSSAI analyst's supervision because despite having the required equipment there is a shortage of skilled technical manpower at the government lab.
S M Bhardwaj, chief food analyst, says only around four to five case samples can be checked per day. "We check if the labelling, physical and chemical composition of the product in question meets the standards. A report is sent in 14 days," says Bhardwaj, tapping the laboratory's bible, Food Safety and Standards Act, 2006, Food Safety and Standards Rules, 2011. "We follow the book. Our analysts are all biochemistry postgraduates who have to pass a food analyst exam after a three-year stint as lab chemists." The lab findings are then sent to Mysore's Central Food Technological Research Institute, which gets samples from across the country.
"There is a lot of adulteration in food, especially with food colours, and we have to be careful," says Bhardwaj. To emphasize his point, he leads us to two petri dishes holding edible silver foil. As both samples shimmer innocuously under the lab's low-hanging tubelights, Bhardwaj asks us to look closely as he adds drops of ammonium nitrate to both dishes. One foil dissolves into oblivion in less than a second, but the harmful 'aluminium' varq defiantly remains. "This fake foil was picked up after a complaint. The person was being served aluminium as food. Festival time is our busiest, since we check for adulterated mithais and khoya," says Bhardwaj, who has been testing food for the last 22 years.
K K Jindal, food safety commissioner for Delhi, says four samples of each product are taken. Three are sent to lab and one is kept aside with the district head. If the matter comes up in court, we produce the unopened sample," says. "We do look at imported food products to see if the content and the labels match. We usually don't check companies who have a FSSAI certification, but we do take up specific consumer complaints," he says.
Bhardwaj cites a complaint from a woman who was served a stale chicken sandwich at a famous coffee chain outlet. The chicken was visibly mouldy. The lab had it tested, and their findings helped her file a consumer complaint. "These cases come in often. There are two types of complaints: unsafe food cases that can be addressed in a criminal court and misbranded or labelling cases, which are taken to the additional district magistrate courts," he says.
"Packaged products are mostly safe. It is the shops that sell loose products, that adulterate the food," says V D Joshi, another analyst who shows us a beaker with milky-white paneer bits. He adds water and warms the paneer-water solution and adds a ml of iodine, the beatific white creamy paneer is now a sinister blue mass. "There is added starch or rice powder in the paneer; this is how people are cheated,"says Joshi.
Maggi row or no, food today is relatively safer, feel the analysts. According to them, the '90s were the worst decade for the processed food industry in India. "There was rampant use of food colour with 200 ppm allowed. Today it is down to less than 100 ppm. It is far more regulated now," says Bhardwaj.
Besides contamination, fakes are also a problem."The police gave us a case of a vendor selling ghee packaged under a popular brand name. He had infringed on the copyright, and the ghee comprised of hydrogenated vegetable oil and chemicals. His shop was shut down, but soon he started selling the same adulterated ghee using another brand's logo, operating from another part of Delhi. There is no stopping someone who is into the food adulteration business," says Bhardwaj, who says that he doesn't let his family have cola drinks or highly coloured foods. His advice: "Always wash your vegetables in vinegar water, and don't go for shiny or brightly coloured lentils."

Maggi mess bares FOOD SAFETY FLAWS!


Adding a dash of SLOW


‘No added MSG’: How labelling cooked Maggi’s goose

While scientific opinion is still divided on whether MSG is harmful to human health, there is no requirement that noodles should have no MSG in them.
The real problem surrounding MSG, by the order released by the FSSAI to Nestle, is about "mislabelling" and "misbranding".
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) identified three problems with Nestle’s Maggi range of products: lead levels higher than the permissible quantity of 2.5 ppm (parts per million); misleading labelling on the package that stated “No added MSG”; and release of “Maggi Oats Masala Noodle with Tastemaker” without product approval.
As of June 12, 18 States (including Delhi) have banned Maggi. Four have banned the product on account of excessive lead content, five cited presence of MSG as the reason, while the remaining nine have done so either on the basis of media reports or in response to FSSAI recommendations. Of the 12 States that have not instituted a ban, some have found the product safe for consumption and sent samples for further testing.

Food companies typically use MSG as a flavour enhancer. While scientific opinion is still divided on whether MSG is harmful to human health, from a regulatory standpoint, there is no requirement that noodles should have no MSG in them. [It does so, however, for meat — 500 mg a kg — which has no bearing on this case.]
By the Food Safety and Standards Regulations, 2011, framed by the FSSAI, MSG is permitted for use as seasoning. The United States Food and Drug Administration (FDA), too, considers the addition of MSG in foods to be “generally recognised as safe”. MSG is also present in various products such as soya sauce and soups. Yet Assam, Uttarakhand, Punjab, Odisha and Madhya Pradesh have cited the presence of MSG as the reason for banning Maggi.
Moreover, Nestle claims that it does not add MSG to its noodles. The real problem surrounding MSG, by the order released by the FSSAI to Nestle, is about “mislabelling” and “misbranding”.
Maggi noodles sold in India contain hydrolysed groundnut protein, onion powder and wheat flour, all of which contain glutamate. MSG is a sodium salt of glutamate. The glutamate in MSG is chemically indistinguishable from glutamate present in food proteins. So if the lab reports are detecting MSG, it is probably due to natural glutamate, Nestle says.
By FSSAI regulations, foods with any ingredient that naturally contains MSG cannot add a label “No added MSG” on their packaging, as this could give a misleading impression that the product contains no MSG. And this is where Nestle went wrong.
Nestle’s “No added MSG” label is in violation of the FSS (Packaging & Labelling) Regulations, 2011. The company has now agreed to remove the label from the packet. But given that, with or without this label, the actual quantum of MSG in Maggi is not going to change — the MSG-driven bans would seem to have less to do with food safety than a consumer’s right to know.
But Maharashtra, Tamil Nadu, Gujarat and Delhi did find excessive levels of lead in the product. And Karnataka, Uttarakhand, Goa, Punjab, Telangana, Haryana and West Bengal found the lead content to be within prescribed limits, not in violation of safety norms. High lead content is a health hazard because lead poisoning, especially in children, can affect cognitive development.
Nestle argues that lead testing should be done for the final product — after dropping the noodles in water and adding the tastemaker. It claims that this is the method the company follows. The FSSAI, however, insists on measuring lead levels separately — in the noodles and in the tastemaker. The excessive quantity of lead, reported in tests conducted by the State authorities, is for the tastemaker alone.
The FSSAI says that since the noodles and the tastemaker are present in separate packages, the prescribed standards should be applied independently. Besides, since the final product contains water, it would be difficult to establish Nestle’s liability since lead levels in the water would vary depending on the source.
Given that the testing methodologies of Nestle and FSSAI are different, the results may not necessarily be comparable.
Interestingly, Uttar Pradesh, which is where it all began, is yet to ban the product. About 17.2 ppm of lead was reported in a sample from the State — seven times the permitted level. But the State government is still awaiting reports from the U.P. Food Safety and Drug Administration. Though Goa’s health regulator did not find any harmful content in the product, it went ahead with the ban anyway, taking a cue from other States.

Checks intensified at all check-posts on border

The Tamil Nadu government’s decision to bring in regulatory measures to confine pesticide use in farm produce to permissible limits is a welcome step, Health Minister V.S. Sivakumar has said.
At a meeting held at the Secretariat on Friday, he said that the Tamil Nadu government’s positive response was an acknowledgement of the strong interventions by the Kerala government in the matter. He hoped that Karnataka and Andhra Pradesh governments too would take steps to restrain farmers from using pesticides excessively.
Kerala would strengthen its coordination with neighbouring States in all matters of public health.
Meeting in July
A first meeting of officials of Food Safety and related departments of all neighbouring States will be held in Thiruvananthapuram in the first week of July.
As part of strengthening measures against the import of pesticide-ridden vegetables, checks have been intensified at all border check-posts. A clear database on the source of each consignment of vegetables and its destination are being recorded at these check-posts, which will help the State identify the farmlands where pesticides are used in excessive quantities and to avoid/ban the produce from these places.
Licence mela
The licence/registration mela of the Food Safety Department will be held in all districts from June 15 to 27 with the help of Akshaya centres. All food business operators, including all vegetable/fruit shops, wayside vendors, bakeries, wayside eateries, grocery shops, fish and meat shops, canteens and mid-day meal distribution centres should use this opportunity to secure the mandatory FSSA licence/registration.
Engaging in food business without the mandatory FSSA licence/registration is a punishable offence.
Health Secretary K. Elangovan; Commissioner of Food Safety T.V. Anupama; and the Director of Health Services S. Jayasankar attended the meeting.

Tongue twisters: A day in the life of Food Safety Officer Birendra Kumar Mahanta and his team

The vendor, Rabindra Sahu, quickly offers Mahanta a dahi vada and says he has “run out” of the tablets (meant to purify water).
Ahead of Rath Yatra, it’s the busiest time of the year for them. 

In the bustling Bada Danda area of Puri, on the road leading to the Jagannath temple, Food Safety Officer Birendra Kumar Mahanta, 56, is questioning a dahi vada-aloo dum seller. “Do you use artificial colour? And have you mixed halogen tablets in your water?” Mahanta asks the young man, one of the many fast-food vendors lined up on either side of Grand Road.
The vendor, Rabindra Sahu, quickly offers Mahanta a dahi vada and says he has “run out” of the tablets (meant to purify water). Mahanta gives him a stern warning and asks him to register for a food safety licence by paying Rs 100.
It’s a little over noon. The 56-year-old geology post-graduate from Utkal University in Bhubaneswar, accompanied by five other food safety officers, is walking around the Bada Danda area checking the quality of food being sold by fast food vendors, fruit-sellers and restaurants. While Mahanta has been in Puri since April — he was transferred from Balasore as food safety officer — the other five officers have been deputed from different districts of the state to help him since this is the busiest time in the year for food inspectors in Puri.
The annual Jagannath Rath Yatra, which begins in little over a month, sees lakhs of pilgrims descend on Puri to witness three massive chariots of Lord Jagannath, Lord Balabhadra and Goddess Subhadra being taken out in a procession. That means brisk business for vendors and extra work for food inspectors. This year is even tougher. This is the year of Nabakalebara, when close to 12-15 lakh pilgrims are expected to crowd the temple town to see the reincarnation of the three Gods.
Orissa has just 26 food safety officers against the 314 mandated under the Food Safety Act. The staff crunch is only the beginning of their problems, says Mahanta. The visiting team of food inspectors hasn’t been sanctioned accommodation yet and there’s no certainty on the allotted government vehicle. “For Nabakalebara and Rath Yatra, we need at least 10 food safety officers. We also need at least two dedicated vehicles to take us around. Today, we should have started around 10.30-11 am, but finally started at noon, since the vehicle didn’t turn up,” says Mahanta.
But despite “little support from the government”, Mahanta claims his team has inspected 543 shops this month and destroyed 5.33 quintals of contaminated and stale food.
Mahanta is surprised at the attention their job has got after the Maggi controversy. “No one noticed our work till the Maggi incident. Though we also seize Maggi packets, our focus remains mostly on roadside vendors,” says Mahanta.
The next stop is a khaja vendor’s stall. As flies hover around a big mound of khaja, a popular sweet that is offered to Lord Jagannath every day, Mahanta and his team member Paramananda Singh, 57, reprimand the vendor, “Either throw this into the dustbin or cover it with a plastic net.”
The vendor, Bidyadhar Sahoo, tries to explain, but an angry Mahanta throws a few sweets off the plate. “Next time I will come with the magistrate and impose a penalty.” The vendor quickly wraps the sweets in a plastic bag and leaves the spot. “The maximum penalty that we can impose on the vendors is Rs 200. But the fine has helped bring a change,” says Mahanta.
One of the officers, Pratiskhya Dasmohapatra, 30, now walks towards a sherbet stall that has scores of bottles with a yellow liquid. Pratiskhya warns the vendor and empties the contents of the bottles immediately. She, along with two other woman officers, now moves to inspect a small eatery that is serving a curry that’s “blood red”. “How can you put so much colour in a curry?” Pratishkhya lashes out at the owner.
It’s just an hour after noon and the officers have managed to check 30 food stalls. Given the recent spotlight on their job, Mahanta insists that without a police team accompanying them, it is difficult to force the eateries to submit their food for inspection.
The team now plans a raid on a multi-cuisine restaurant. The six-member team storms into the eatery and goes straight to the kitchen. Two containers of an orange-coloured gravy are emptied. After sustained questioning, the officers realise the owner does not have a food licence either. They let him off with a warning, asking him to get his licence in a week.
It’s 2:20 pm by now and time for lunch, so the team decides to call it a day. “We would have carried on with the inspection after lunch, but my team members are yet to get official accommodation,” says Mahanta as he joins the rest of the team for a meal.

Haldiram's unfit for consumption, says US FDA

The maggi controversy has brought other food products under the scanner of food safety inspectors, not only in India but abroad as well.
Haldiram's Twitter
The maggi controversy has brought other food products under the scanner of food safety inspectors, not only in India but abroad as well.
United States food safety inspectors have labelled hundreds of made-in-India snacks unfit for sale in America, according to Wall Street Journal.
The US FDA reportedly found pesticidesin Haldiram's products and their website states that products made in India have been found to have pesticides and bacteria in high levels.
This year, most of the Indian snacks that were rejected by the FDA were from Haldiram's, the famous Nagpur-based food company.
The US report mentioned that Haldiram's products specially their cookies, wafers and biscuits are 'filthy, putrid or decomposed-otherwise unfit'. They said that baked products are unfit for consumption and they are adulterated and contains poisonous content.
In their defence, the Nagpur-based company said that their food is completely safe. As reported by Wall Street Journal, a senior Haldiram's official said, “Our food is 100% safe and complies with the law of the land. A pesticide that is permitted in India may not be allowed there. And even if it, they may not allow it in the same concentration as it is here.”
According to the FDA website of United States, it was in September 2014 that pesticides were discovered for the first time in Haldiram's. Since then, the US has refused to import their products 86 times.
As usual Twitter reacted to the ban. Reactions ranged from anguish to amazement .

Farewell to Maggi - Maggi doesn’t seem to recover anytime soon

The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) suddenly came into the news this past week, throughout India (and abroad too), when it announced that Maggi is “unsafe and hazardous”. It is because; according to several reports of lab tests Maggi noodles were found to contain a dangerous quantity of lead and monosodium glutamate, or MSG.
The government has now ordered in many states, including Jammu and Kashmir (J&K) to ban the product with immediate effect until further orders. Nestlé, the company which produces and endorses Maggi, has withdrawn Maggi noodles in India last week after coming under fire from every corner.
A statement issued by the company reads: “Unfortunately, recent developments and unfounded concerns about the product have led to an environment of confusion for the consumer, to such an extent that we have decided to withdraw the products off the shelves, despite the product being safe”. Moreover, Nestlé has now gone to the court of law seeking a judicial review of the order insisting that the Maggi noodles are completely safe.
But with the amount of attention the media has given to this issue, Maggi doesn’t seem to recover anytime soon. The other day when I went to a nearby grocery store to get a Maggi noodles pack, the shopkeeper stared me straight into my eyes with the cruelest look possible. I ignored my desire and came back empty handed.
In todays’ ‘hashtag era’ the instant reaction which the people gave to this episode, particularly on the social networking sites, was expectedly astonishing. It was as if everything else is not contaminated with heavy chemicals of different sorts –be it our fruits, vegetables and some other food products as well as our environment. 
However, banning of the Maggi noodles, of course, helped everyone recall so much of the fond memories attached with it. I personally don’t clearly recall my first encounter with Maggi. I think it was there forever.
And I had known it since I had known myself. One could only remember, as a child, grabbing the small Maggi pack first thing from the shops. Unconcerned about its potential threats, which one would often get from elders, most of the kids of my generation used to eat the Maggi noodles raw. My personal opinion is: it was equally delicious eating uncooked as it was cooked! 
The name Maggi was so generic and attached to the lives of people that nobody would have ever thought it would go away in such a way. Maggi happened to be a household name in India.
Everyone in this country must have a memory or two attached to it. Maggi was quite a ubiquitous product. From the restaurants in posh markets in New Delhi to the far away shacks located en route to the mountain trekking routes in Ladakh, it was found almost everywhere. While in the process of cooking, the smell of the masala inside the Maggi pack would spread to almost half a kilometer away.
It never got out-of-date; neither did it lost its taste. Most importantly, unlike some other food products, Maggi had not demarcated any class, age, region or any other parameter. It used to be a treat for the children, a relish for the adults and a good eat for the elders. People hardly drop eating it. Maggi was something which was cooked by anyone and everyone in the family. Cooking it was so simple that everyone would boast about being good at it with a sense of pride. It was actually a rescuer from hunger and starvation.
You come back tired from a day long work, you are in a hurry to go for work, you have a long unending work to do all night; an instant delicious food is ready at your service. The two minute formula would very much keep its promise. It was also among the cheapest food on the menu. Be it at the school or college canteen, roadside shacks or a dilapidated dhaba in a far flung place, the only universal food available on the menu was Maggi.
It used to be the first option for many a people. Of course, a generation has grown-up eating Maggi. It was the most comfort food during a road trip or adventure trekking. A friend of mine believes that “If Sachin is the god of sports than Maggi is the god of foods.” 
Now that Maggi noodles are all pulled down from the shelves, life without Maggi would be somewhat tough indeed. For the sake of all that nostalgia attached to it, one definitely feels sad about Maggi leaving us. But let’s not say goodbye. Rather wish it all well. And hope it comes back soon –safe and healthy.
The author is a Research Scholar at University of Delhi

The fifth taste


Sunday story: Going bad

The $100 bn processed food market has clocked an annual growth of 8.4 per cent, a rate the regulator can hardly keep pace with.
The battlelines were drawn well before the country’s food regulator passed its June 5 order that imposed a country-wide ban on Nestle India’s Maggi noodles. Less than a month ago, on May 11, the regulator — the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) — had issued a note alongside a set of ‘Comprehensive Scheme and Guidelines on Product Approvals’, in which its CEO YS Malik made a pointed reference to the “industry’s anguish” on the “highly contentious issue of product approvals”.
Stating that while “aggrieved” food and beverage manufacturers appeared to be swearing by the Prime Minister’s “Make in India” initiative, Malik claimed that most of them were “conveniently forgetting that it is also accompanied by the words Zero Defect and Zero Effect”. “The extent of unilateral condemnation of a sector regulator by the people whom it is meant to regulate has been unprecedented…,” he said in the note.
Since then, the high-decibel battle involving the makers of one of the country’s most enduring snack brands and a regulator who has vociferously cited the larger public health as the reason behind its move, has resulted in a clampdown on six other food companies and 20 more products.
While the Nestle case has now reached the Bombay High Court, it holds in balance the fate of what is perhaps the country’s fastest-growing sunrise sector — the processed food industry — and the debate on whether the regulations governing this sector, and the regulatory apparatus itself, have failed to keep pace.
***
The processed food industry has continued to grow at a fast clip despite the slowdown in the economy. The value of products sold by the 13 top players in the organised segment of the country’s processed food industry — including Nestle, Pepsico, Britannia, HUL, Dabur and Gujarat Co-operative Milk Marketing Federation — shows a compounded annual growth rate of almost 21 per cent in the four-year period between March 2010 and March 2014.
The National Accounts Statistics 2014 bears this out and pegs the average annual growth rate of the processed food sector for the five-year period between 2008-09 and 2012-13 at a healthy 8.4 per cent, significantly higher than the overall GDP growth rate of 7.1 per cent and the manufacturing GDP growth rate of 6.6 per cent for the same period.
While the Ministry of Food Processing Industries has estimated the size of the Indian food market at $191 bn (Rs 11,84,200 crore), the processed food market is projected to be over $100 bn. The sector, which is also the biggest employment generator in the country accounting for 12.13 per cent of the jobs created, followed by textiles (10.86 per cent), is central to the government’s plan to push manufacturing and generate jobs.
The sheer size and rate of growth of the sector is what makes the regulator’s job so daunting — and vital. Though the existing standards cover 362 food products (apart from the horizontal standards on additives, toxins) — that’s about 90 per cent of the volume of processed food consumed in India — the growing sector requires new standards to constantly evolve.
***
The problem is also with a regulatory framework that’s seen as creaky and sometimes ineffective. The regulator, by its own admission, has pointed to the legal framework being “marked by a serious dichotomy”.
“While a new Food Safety Act was promulgated in 2006, the regulation pertaining to the limited number of food product standards and the additives, as also the regulation dealing with prohibition and restrictions, have been imported in the scheme of the new Act from the erstwhile regime without a serious review thereof,” the FSSAI had noted in its May 11 guidelines.
Many of these existing standards, according to a senior FSSAI official, call for a review, “failing which we may end up seriously compromising with the health of the people of this country”.
The FSSAI, a relatively new body that started operations in 2011, may be the central regulator entrusted with the task of law enforcement, but much of the groundwork is expected to be done by the food safety apparatus in states, especially in dealing with food adulteration, misbranding, sub-standard products, or violation of food safety rules. While many states have severe shortage of technical staff, others simply lack infrastructure in terms of laboratories for testing the samples.
This, coupled with the lack of coordination between the FSSAI and states’ food and drug administration, has exacerbated the challenge of food safety in India. Several state officials The Sunday Express spoke to complained about the lack of technical manpower and laboratories amid rising work load.
It doesn’t help that not many are clear about the FSSAI’s existence as the regulator. An industry survey conducted by the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry in May 2013 bears this out, with about one-third of the industry representatives claiming to be unaware about the FSSAI and therefore ignorant about the rules. An overwhelming percentage of those surveyed hoped for harmonisation of India’s new regulatory rules with internationally accepted standards like Codex.
The FSSAI, though, thinks it’s simpler said than done. “We often find it convenient to make references to and draw parallels with the US Food and Drug Administration or the EU regulatory system, little realising that self-regulation is rather compelling in those economies, thanks to a very conscious and aware consumer base, coupled with an effective and responsive legal system. The Indian consumer is much less aware and largely gullible, and we carry the constraints of our legal system,” the FSSAI officer said.
While most countries in the world have a recall policy, India has only recently – on April 22 this year – framed draft regulations for recall. While India follows the federal structure when it comes to what people in a particular state can eat, countries such as the US have a recall policy in place and one authority takes a call on behalf of the entire country.
States, meanwhile, are struggling. A senior official from the Uttar Pradesh food department said the state only had five working labs and 55 technical staff. While the number of sanctioned posts is 662, only 229 are filled. A proposal to fill the vacancies is pending and though the state government has completed the recruitment process, it has been unable to fill the vacancies due to a court case, he said.
“On an average we receive 100-150 samples every day. Earlier we took it for granted that processed food would be safe and we did not conduct many checks and tests. Ninety per cent of our enforcement was for food produced locally. But after the Maggi case, we have started conducting random tests for processed and packaged food too. Our staff strength is very low and the number of cases have been rising,” the official said.
Regulators in other states contacted by The Sunday Express, including Andhra Pradesh and Kerala, had similar problems. An Andhra Pradesh official from the food and drug administration department said the state currently had two food safety officers and one designated officer for its 13 districts as opposed to the 13-14 food safety officers required in each district. “There is a pending proposal to recruit 8-10 food safety officers in each district. There is shortage of manpower and the workload is too much. There are just two labs in the state but they are not statutorily recognised. The FSSAI has to recognise it. We need more labs and more staff to meet the demand,” the official said.
A former director of the Central Food Laboratory in Kolkata pointed to the practical problems plaguing the labs — involving both man and machinery. In small towns of UP and Bihar such as Raxaul and Gorakhpur, supplies for laboratories are to be procured from outside. These towns often do not have a steady supply of electricity and when available, the voltage is too low to run sophisticated equipment. And then, like everywhere else, it all boils down to staff shortage.
Kerala, a state official said, has four labs and though there is no vacancy, the infrastructure falls short of the demand. While the FSSAI provides assistance to states, it will take some time to meet challenges of infrastructure and modernisation, the official said.
The challenges, meanwhile, have kept rising. Data collated by the FSSAI gathered from all states and union territories clearly shows a rise in adulteration over the last few years.
While less than 13 per cent of the samples collected by all states were found to be not conforming with standards in 2011-12, the percentage rose to 14.8 in 2012-13 and further jumped to 18.8 per cent in 2013-14.
Also, this has resulted in a rise in convictions and the amount collected in penalties has jumped five times from Rs 764 crore in 2011-12 to Rs 3,845 crore in 2013-14. A look at the report of annual testing laboratories across states shows that five states — UP, Maharashtra, MP, Kerala and Andhra Pradesh — account for more than 90 per cent of the total penalties levied in 2014-15 and 84 per cent of the amount raised in penalties. The trend is similar even for previous years.
Some states have also started lobbying for harsher punishment as an effective deterrence to food adulteration. Maharashtra, for example, has asked the FSSAI to increase the penalty for food adulteration from the current six months for minor cases and 5-6 years for major cases to life imprisonment. Uttar Pradesh seems to be the most active state when it comes to checking and penalising consignments.
According to a number of big retailers that The Sunday Express spoke to, there has been a rise in vigilantism in the last couple of weeks, with food inspectors randomly raiding stores and warehouses and picking up food articles for checking. Uttar Pradesh has been singled out by more than one retailer as a case in point.
“It seems the inspector raj is back. Over the last two weeks, we have seen food inspectors across various states randomly raiding our stores and taking away samples of various food products in the name of checking them. They are even checking the warehouses at the back of our stores where we keep food items that have been pulled off the shelves to be sent back to the companies,” said a senior official with a leading retailer in the country.
***
At least on paper, it is not just domestically manufactured food items that need to go through the checks; every product that enters the country is supposed to undergo laborious filters before it is declared fit for use. A large volume of the import is handled by sea ports such as JNPT in Maharashtra, Chennai port, Kandla port in Gujarat, Kolkata port, Tuticorin port and Cochin port.
When an import container enters the port, the importer is required to file a bill of entry, which is usually done electronically by the importer’s Customs House agents. Once the customs department examines the document and the consignment on various risk parameters, it is sent to the agencies concerned such as the FSSAI, plant quarantine, animal quarantine, drug controller or textile committee, as the case may be, for checking if the product is fit to enter the country.
However, the shortage of staff in these agencies at the ports poses a big challenge for fast and reliable clearances. Agencies at these ports usually take between a week and 15 days to clear a consignment.
For example, JNPT handles 120 bills of entry every day for food products, when it has just 14 officials from the FSSAI. Kolkata handles 464 bills of entry for plant quarantine department and 449 per month for the FSSAI, with no desk of either of these departments at the port.
Arabind Das, COO, Godrej Tyson Foods, however, prefers to look at the brighter side of the process. “We have come a long way from where we were 10 years ago, and the FSSAI was created after a serious debate. However, as need arises, there are government bodies that will debate and take appropriate steps for the industry to grow,” he said.

Complan unleashes its can of worms in Lucknow

LUCKNOW: Complan the 'complete planned food' now also comes with a can of worms for its consumers at least in Lucknow. The food supplement, which has been a regular commodity at the Raisinghania household in Lucknow's Mahanagar area, on Saturday triggered a panic reaction, when the loyal customer was aghast to see a virtually a colony of worms floating on the energy drink.
Narrating the trauma she and her family members went through, Tanisha, a resident of Mahanagar, said, "It was on Saturday morning that I opened the Complan packet and added few spoons of the food supplement in milk. However, as soon as I stirred the food drink, I was amazed to see virtually a can of white worms and some dead insects floating on the surface." She further added that she and her family members were horrified to see so many worms, and have decided not to opt for this energy drink at least for some time.
"The packet, which bears the date of manufacturing as February 2015, was purchased in May this year," said Tanisha, and added that following the dissemination of the news, officials of Food Safety and Drug Administration came to her house, and have taken the food packet along with them.
Confirming the development, food safety officer Basant Gupta, said, "I have issued a notice to Heinz India Pvt Ltd following the complaints received by Tanisha Raisinghania, a resident of Asha Apartment, Mahanagar. According to Tanisha, when she mixed Complan with milk, she observed black and white worms floating on the surface." He further added that the department is also issuing a notice to the company under relevant sections of Food Safety and Standard Act, 2006. The said packet which was brought by Tanisha's servant was manufactured in Uttarakhand's Uddham Singh Nagar, and bears the batch number NAT G23033A 02/15.
A can of white worms and some dead insects floating on the surface. 

DINAMALAR NEWS


ஊழியர்கள் பற்றாக்குறையால் புதுவையில் முடங்கிப்போன உணவு பாதுகாப்பு துறை

உணவு, உடை, இருப் பி டம் இவை மூன் றும் மனி தன் உயிர் வாழ அத் யா வ சிய தேவை யா கும். அதி லும் உண வு தான் முத லி டத் தில் உள் ளது. பண் டை கால உண வு கள் இயற் கை யான முறை யில் உற் பத் தி யாகி சத் து மிக் க தாக இருந் தன. ஆனால் எந் திர வாழ்க் கை யான தற் போ தைய கால கட்டத் தில் எல் லாமே செயற் கை யாக உற் பத்தி செய் யப் ப டு கி றது. பெரும் பா லான உணவு பொருட் கள் இன்ஸ் டென்ட் ரெடி மிக் ஸா கவே விற் பனை செய் யப் ப டு கி றது. இதில் உணவு பொருள் கெடா மல் இருப் ப தற் கா க வும், அதிக ருசிக் கா வும் ரசா ய னம் சேர்க் கப் ப டு கி றது. அதி லும் அரசு நிர் ண யித்த அளவை விட அதி க மான அள வில் ரசா ய னம் உப யோ கிக் கப் ப டு கி றது. இத னால் உணவு பொருட் கள் மெல்ல உயிரை கொல் லும் (சைலன்ட் கில் லர்) விஷ மாக மாறி விடு கி றது. ஆனால் இத் த கைய உணவு பொருட் க ளை தான் மக் கள் மத் தி யில் பேஷ னாக உள் ளது. இதில் உள்ள ஆபத்தை உண ரா மல் குழந் தை கள் முதல் பெரி ய வர் கள் வரை அனைத்து தரப் பி ன ரும் விரும்பி சாப் பி டு கின் ற னர். இதற்கு சமீ பத் திய உதா ர ணம் நாடு முழு வ தும் தடை செய் யப் பட்ட மேகி நூடுல்ஸ் தான் என் றால் அது மிகை யா காது.
இதே போல் தர மில் லாத, உயி ருக்கு கேடு விளை விக் கும் உணவு பொருட் கள் ஏரா ள மாக இருந் தா லும், மேகி நூடுல்ஸ் மட்டுமே தற் போது வெளிச் சத் துக்கு வந் துள் ளது.
இதே போல் மற்ற தர மில் லாத கலப் பட பொருட் க ளை யும் வெளியே கொண்டு வரு வது உணவு பாது காப்பு துறை அதி கா ரி களின் கையில் தான் உள் ளது. மற்ற மாநி லங் களில் இத் துறை திறம் பட செயல் பட்ட போ தி லும், புது வை யில் இத் துறை முற் றி லும் முடங்கி போயுள் ளது.
ஊழி யர் கள் பற் றாக் கு றை யால் புதுவை உணவு பாது காப்பு துறை ஆழ்ந்த உறக் கத் தில் இருக் கி றது. இதில் 8 உணவு பாது காப்பு அதி காரி இடங் கள் நீண்ட கால மாக காலி யாக உள் ளது. ஒட்டு மொத்த புது வைக் கும் சேர்த்து தற் போது ஒரே ஒரு உணவு பாது காப்பு அதி கா ரியே இருக் கி றார். இது த விர மருந்து சோதனை சாலை யில் உள்ள டெக் னீ சி யன், பயோ கெமிஸ்ட், எல் டிசி, யூடிசி, சூப் பி ரெண்டு ஆகி யோர் உணவு பாது காப்பு துறை யை யும் சேர்த்து கவ னிக் கின் ற னர்.
அதிகரிக்கும் கலப்பட உணவுகள் கை கட்டி வேடிக்கை பார்க் கும் உய ர தி காரி
சுகா தா ரத் துறை இயக் கு னரே துணை உணவு பாது காப்பு ஆணை ய ராக பணி பு ரி வது விதி முறை. ஆனால் புது வை யில் இந்த விதி முறை காற் றில் பறக் க வி டப் பட்டுள் ள தால், இயக் கு னரை விட கீழ் நிலை அதி காரி ஒரு வர் அப் பொ றுப்பை வகித்து வரு கி றார். இத னால் சமீ பத் தில் மேகி நூடுல்ஸ் பிரச் னை யில் கூட அர சால் உறு தி யான முடிவை எடுக்க முடி ய வில்லை. உணவு பாது காப்பு துறை யில் தவ றான நிர் வாக அமைப் பால் மேகி நூடுல்ஸ் பிரச் னை யில் எந்த பதி லும் சொல்ல முடி யா மல் கை கட்டி வேடிக்கை பார்க் கும் நிலைக்கு சுகா தா ரத் துறை இயக் கு னர் தள் ளப் பட்டுள் ளார்.
ஊழி யர் கள் பற் றாக் கு றை யால் புதுவை உணவு பாது காப்பு துறை ஆழ்ந்த உறக் கத் தில் இருக் கி றது. இதில் 8 உணவு பாது காப்பு அதி காரி இடங் கள் நீண்ட கால மாக காலி யாக உள் ளது. ஒட்டு மொத்த புது வைக் கும் சேர்த்து தற் போது ஒரே ஒரு உணவு பாது காப்பு அதி கா ரியே இருக் கி றார். இது த விர மருந்து சோதனை சாலை யில் உள்ள டெக் னீ சி யன், பயோ கெமிஸ்ட், எல் டிசி, யூடிசி, சூப் பி ரெண்டு ஆகி யோர் உணவு பாது காப்பு துறை யை யும் சேர்த்து கவ னிக் கின் ற னர்.
இவை எல் லா வற் றை யும் விட மருந்து சோதனை சாலை யில் பொது ஆய் வா ள ராக இருப் ப வரே, துணை உணவு பாது காப்பு ஆணை ய ரா க வும் பதவி வகிப் ப து தான் வேடிக் கை யா னது. ஏனெ னில் சுகா தா ர துறை இயக் கு ன ராக இருப் ப வரே துணை உணவு பாது காப்பு ஆணை ய ராக இருக்க வேண் டும். இது தான் விதி முறை. புது வையை தவிர அனைத்து மாநி லங் களி லும் இந்த விதி முறை கடை பி டிக் கப் ப டு கி றது.
ஆனால் புது வை யில் மட்டும் சுகா தா ரத் துறை இயக் கு னரை விட கீழ் நிலை அதி காரி அந் தஸ் தில் உள்ள ஒரு வரே உணவு பாது காப்பு துறையை நிர் வ கித்து வரு கி றார். இவ் வாறு நிர் வாக அமைப்பு தவ றாக இருப் ப தா லும், ஊழி யர் கள் பற் றாக் கு ற யைா லும் புது வை யில் உணவு பாது காப்பு துறை செய லற்று முடங்கி போயுள் ளது.
எனவே புது வை யில் இத் து றை யி ன ரின் சோதனை என் பது அறவே இல் லா மல் போய் விட்டது. இதன் கா ர ண மாக மளிகை பொருட் கள் முதல் ஓட்ட லில் விற் கும் உணவு பண் டங் கள் வரை அனைத் தி லும் கலப் ப டம் அதி க ரித்து வரு கி றது.
சில டீக் க டை களில் கூட தர மற்ற தேயிலை பயன் ப டுத் தப் ப டு கி றது. இது மட்டு மின்றி பெரும் பா லான உண வ கங் களி லும், டீக் க டை களி லும் சுத் தத்தை கடை பி டிப் ப தில்லை. இத னால் பொது மக் களுக்கு பல் வேறு நோய் கள் ஏற் ப டு கி றது.
இதனை தடுக்க உணவு பாது காப்பு துறை யில் கூடு தல் ஊழி யர் களை நிய மிப் ப து டன், அவர் கள் டீக் கடை முதல் ஓட்டல் கள், மளி கை கடை வரை அனைத் தை யும் கண் கா ணிக்க புதுவை அரசு உட னடி நட வ டிக்கை எடுக்க வேண் டும் என அனைத்து தரப் பி ன ரும் எதிர் பார்க் கின் ற னர்.
மாம் ப ழத்தை மட்டும் சோதிக் கும் அதி கா ரி கள்
முன்பு உணவு கலப் பட தடுப்பு பிரிவு என்ற பெய ரில் செயல் பட்டு வந்த துறையே தற் போது உணவு பாது காப்பு துறை யாக மாற் றப் பட்டுள் ளது. இதில் பணி பு ரி யும் அதி கா ரி கள் டீக் கடை முதல் மளிகை, ஓட்டல் கள் வரை சோதனை செய்து, தர மற்ற உணவு பொருட் களை கண் ட றிந்து சம் பந் தப் பட்ட வர் மீது வழக்கு போட்டு நட வ டிக்கை எடுக்க வேண் டும். ஆனால் புது வை யில் உள்ள உணவு பாது காப்பு அதி கா ரி கள் மாம் பழ சீச னில் மட்டுமே சோத னை யில் ஈடு ப டு கின் ற னர். கல் வைத்து பழுக் கப் பட்ட மாம் ப ழங் களை பறி மு தல் செய் வ தோடு வேலையை முடித்து கொள் கின் ற னர். டீக் கடை, ஓட்டல் கள், மளிகை கடை களில் ஆய்வு செய் வதே இல்லை.
நூடுல்ஸ் பிரச் னை யில் அதி கா ரி கள் மெத் த னம்
மேகி நூடுல் சில் மோனா சோடி யம் குளூட்டோ மேட் என்ற ரசா ய னம் அரசு நிர் ண யித்த அளவை விட அதி க மாக இருந் த தால், மேகி நூடுல்ஸ் விற்க தமி ழ கம் உள் ளிட்ட பல் வேறு மாநி லங் களி லும் தடை விதிக் கப் பட்டுள் ளது. ஆனால் புதுவை அரசு மட்டும் மேகி நூடுல்ஸ்க்கு இது வரை தடை விதிக் க வில்லை. இந்த பிரச் னை யி லும் புது வை யி லுள்ள உணவு பாது காப்பு துறை யின் மெத் தன போக்கே கார ணம். மேகி நூடுல்ஸ் மாதி ரி களை சேக ரித்த புதுவை அதி கா ரி கள் அதனை சோதனை செய்ய கோரி மேட்டி லுள்ள ஆய் வ கத் துக் கும், மைசூ ரி லுள்ள உள்ள ஆய் வ கத் துக் கும் அனுப்பி இருந் த னர். கோரி மேடு ஆய் வக முடி வில் நிர் ண யிக் கப் பட்ட அள வில் ரசா யன பொருள் கலந் தி ருப் பது தெரி ய வந் தது. ஆனால் மைசூர் ஆய் வ கத் தின் முடி வு கள் குறித்து புதுவை அரசு இது வரை அறி விக் க வில்லை. அதி கா ரி களி டம் கேட்டா லும் பதில் இல்லை. நாடு முழு வ தும் மேகி நூடுல் சுக்கு தடை விதித் த போ தி லும் புதுவை அரசு மட்டும் தொடர்ந்து மவு னம் காப் பது ஏனோ? உணவு விச யத் தில் அரசு மெத் த னம் காட்டு வது மக் கள் மத் தி யில் அதி ருப் தியை ஏற் ப டுத் தி யுள் ளது.

நெஸ்லே தயா ரிப்பு உட் பட இந் தி யா வி லி ருந்து சென்ற 2,100 பார்சலை திருப்பி அனுப் பி யது அமெ ரிக்கா

 கொல் கத்தா, ஜூன் 14:
நெஸ்லே தயா ரிப்பு உட் பட இந் தி யா வில் இருந்து அனுப் பப் பட்ட 2,100 பார் சல் களை அமெ ரிக்கா திருப்பி அனுப் பி யுள் ளது.
மேகி நூடுல்ஸ் களில் அனு ம திக் கப் பட்ட அளவை விட காரீ யம் காரீ யம், மோனோ சோ டி யம் குளூட்டா மேட் பயன் ப டுத் திய விவ கா ரம் விஸ் வ ரூ பம் எடுத் ததை தொடர்ந்து இந் தி யா வில் இந்த பொருட் களுக்கு தடை விதிக் கப் பட்டுள் ளது. அமெ ரிக்க உணவு மற் றும் மருந்து கட்டு பாட்டு அமைப் பும், பயன் ப டுத் தப் பட்ட பொருட் கள் பட்டி யல் குறிப் பி டா த தற் காக நெஸ்லே நூடுல்ஸ் களுக்கு ஜன வரி முதலே தடை விதித் துள் ளது.
அது மட்டு மின்றி கடந்த ஓராண் டில் இந் தி யா வில் இருந்து அனுப் பப் பட்ட உணவு பொருட் கள், உடல் ந லத்தை மேம் ப டுத் து வ தற்கு உத வும் தயா ரிப் பு கள் என 2,100 பார் சல் களை அமெ ரிக்கா திருப்பி அனுப் பி யுள் ளது. இது கு றித்து அமெ ரிக்க உணவு மற் றும் மருந்து கட்டுப் பாட்டு அமைப்பு இணை ய த ளத் தில் வெளி யி டப் பட்டுள் ளது.
லேபிள் பயன் பாட்டில் உள்ள தவ று கள், சுகா தா ர மற்ற சூழ் நி லை களில் தயா ரிக் கப் பட்டது, அனு ம திக் கப் பட்ட அள வுக்கு அதி க மாக கிரு மி நா சி னி களை பயன் ப டுத் தி யது ஆகிய கார ணங் க ளால் இந்த பொருட் களை திருப்பி அனுப் பி யுள் ள தாக இணை ய த ளத் தில் குறிப் பி டப் பட்டுள் ளது. திருப்பி அனுப் பப் பட்ட பொருட் களில், நெஸ்லே மட்டு மின்றி, இந் துஸ் தான் லீவர், பிரிட்டா னியா, ஹால் டி ராம், ஹெயின்ஸ் இந் தியா, ஆகி ய வை யும் அடங் கும். இது கு றித்து நிறு வ னங் கள் தரப் பில் கூறு கை யில், ‘‘அமெ ரிக்கா திருப்பி அனுப் பி யுள்ள இந்த பொருட் கள், மூன் றாம் நபர் க ளால் நிர் வ கிக் கப் ப டும் சில ஏஜென் சி கள் அனுப் பி யவை. இதில் எங் களுக்கு நேரடி தொடர்பு கிடை யாது. இது போல், சில தொழிற் சா லை களில் தயா ரிக் கப் பட்ட பொருட் களுக்கு அமெ ரிக்கா தடை செய் துள் ளது. அந்த தொழிற் சாலை தயா ரிப் பு களை அமெ ரிக் கா வுக்கு அனுப் பவே இல்லை. எனவே, இதில் எங் கள் தவறு எது வும் இல் லை ’’ என மறுத் துள் ளன.
லேபிள் பயன் பாட்டில் தவ று கள், சுகா தா ர மற்ற சூழ் நி லை களில் தயா ரிப்பு, அனு ம திக் கப் பட்ட அள வுக்கு அதி க மாக கிரு மி நா சி னி பயன் படுத்தியதால் தடை