Jan 8, 2015

வியாபாரமும் சுகாதாரமும்!

இந்தியாவில் அதிவேகமாக வளர்ந்து வரும் தொழில்களில் ஒன்று சுத்திகரிக்கப்பட்ட குடிநீர். 25 லிட்டர் கேன்களிலும், பாட்டில்களிலும், சிறிய பிளாஸ்டிக் உறைகளிலும் பரவலாக விற்கப்படும் குடிநீர் தொழிலின் ஆண்டு விற்று வரவு ஆயிரம் கோடி ரூபாய்க்கும் அதிகம். அதுமட்டுமல்ல, ஆண்டொன்றுக்கு 40% முதல் 50% வரை வளர்ச்சி காணும் வியாபாரமாகவும் இது மாறிவிட்டிருக்கிறது.
உலக அளவில் 120 கோடி மக்கள் சுத்தமான குடிநீர் கிடைக்காமல் அவதிப்படுகிறார்கள் என்கிறது ஐ.நா.சபையின் அறிக்கை ஒன்று. உலகிலேயே மிக அதிகமான நோயாளிகள் தண்ணீர் மூலம் பரவும் நோய்களால் பாதிக்கப்பட்டு சிகிச்சை பெறுபவர்களே.
இத்துடன் நின்றுவிடவில்லை அவலம். தினந்தோறும் ஏறத்தாழ 6,000 குழந்தைகள் குடிதண்ணீரில் பரவும் கிருமிகளால் பாதிக்கப்பட்டு மரணமடைகிறார்கள். இந்தியாவை எடுத்துக்கொண்டால், நாளொன்றுக்கு 1,600 பேர் மாசுபட்ட தண்ணீரால் ஏற்படும் தொற்றுநோய்களால் பாதிக்கப்பட்டு உயிரிழக்கிறார்கள்.
இனி சென்னையின் நிலைமைக்கு வருவோம். சமீபத்தில் சென்னை மாநகராட்சியால் நடத்தப்பட்ட ஆய்வு, வட சென்னையில் குடிநீர் வடிகால் வாரியத்தால் வழங்கப்படும் குடிநீர், உபயோகத்திற்குத் தகுந்ததல்ல என்று கண்டறிந்திருக்கிறது. குடிநீர் வாரியம் விநியோகம் செய்யும் குடிநீரில் தொற்றுநோய் ஏற்படுத்தும் பல நச்சு நுண்ணுயிரிகள் இருப்பது தெரிய வந்துள்ளது.
மாதவரம், திருவொற்றியூர், மணலி, ராயபுரம் ஆகிய பகுதிகளிலிருந்து எடுக்கப்பட்ட மாதிரிகள் பரிசோதனைக்கு அனுப்பப்பட்டன. 22 மாதிரிகளில் 12 மாதிரிகள் உபயோகத்திற்கு உகந்ததல்ல என்று கண்டறியப்பட்டிருக்கிறது. தண்டையார்பேட்டை கோட்டத்திலுள்ள தண்ணீர் குழாய்களிலிருந்து 2014-15
நிதியாண்டில் இதுவரை எடுக்கப்பட்டிருக்கும் 499 மாதிரிகளில் 157 மாதிரிகள் உபயோகத்திற்குத் தகுந்ததல்ல என்று தெரிய வந்திருக்கிறது.
தண்டையார்பேட்டை மாநகராட்சி தொற்றுநோய் மருத்துவமனையில் நோயாளிகள் தொடர்ந்து வர நேர்ந்தபோதுதான் மாநகராட்சி விழித்துக் கொண்டு, குடிநீர் விநியோகக் குழாய்களில் உள்ள தண்ணீரை சோதனையிடத் தீர்மானித்தது. தண்ணீரில் நோய்க் கிருமிகள் காணப்படுவதற்கும் நச்சு நுண்ணுயிரிகள் உருவாகி வளர்வதற்கும் முக்கியமான காரணம், குடிநீர்க் குழாய்களில் கழிவுநீர் கலப்பதாகக்கூட இருக்கும். மண்ணுக்கடியில் புதைக்கப்பட்டிருக்கும் குடிநீர் விநியோகக் குழாய்கள் 50 ஆண்டுகளுக்கு முற்பட்டவை. இந்த இரும்புக் குழாய்கள் துரு பிடித்திருப்பதற்கான வாய்ப்புகள் மிக மிக அதிகம். குடிநீர் வடிகால் வாரியத்தால் இந்தக் குழாய்கள் உடனடியாக மாற்றப்பட வேண்டியது மிகமிக அவசியம் என்று தெரிவிக்கிறார்கள் மாநகராட்சி அதிகாரிகள்.
குடிநீர் வாரியக் குடிநீர் விநியோகம் ஒருபுறம் இருக்க, தனியார் துறையினரால் புற்றீசல்போல ஆங்காங்கே தயாராகும் பாதுகாப்பான, சுத்திகரிக்கப்பட்ட குடிநீரின் நிலைமையும் பாராட்டும்படியாக இல்லை. ஓராண்டுக்கு முற்பட்ட புள்ளிவிவரப்படி, தமிழகத்தில் ஏறத்தாழ 937 சுத்திகரிக்கப்பட்ட குடிநீர் தயாரிப்பு நிறுவனங்கள் செயல்பட்டு வந்தன. அவற்றில் 153 நிறுவனங்கள்தான் முறையாக அரசின் ஒப்புதல் பெற்றவை.
இந்த நிறுவனங்கள் மத்திய நுகர்வோர் பாதுகாப்புக்கான அமைச்சகத்தின் கீழ் இயங்கும் இந்திய தரநிர்ணயக் குழுவின் (ஐ.எஸ்.ஐ.) அனுமதி பெற்று பிளாஸ்டிக் கேன்களில் சுத்திகரிக்கப்பட்ட தண்ணீரை விற்பனை செய்பவை. அப்படி அனுமதி பெற்று சுத்திகரிப்பதாகக் கூறிக் கொள்ளும் நிறுவனங்களில், 805 நிறுவனங்களின் மாதிரிகள் சோதனைக்கு உள்படுத்தப்பட்டபோது அவற்றில் 563 நிறுவனங்கள் மட்டுமே பாதுகாப்பான குடிநீரை வழங்குவதாகத் தெரிந்தது.
மதுரை (34), அம்பத்தூர் (30), சிவகங்கை (20), மறைமலை நகர் (19) ஆகிய இடங்களில் தயாரித்து விநியோகம் செய்யப்படும் சுத்திகரிக்கப்பட்ட குடிநீர், "மிகவும் தரமற்றது' என்று பரிசோதனைச்சாலைகளால் நிராகரிக்கப்பட்டிருக்கின்றன. அதாவது, தமிழகத்தில் விற்பனையில் ஈடுபட்டிருக்கும் சுத்திகரிக்கப்பட்ட குடிநீர் நிறுவனங்களில் 30% நிறுவனங்களின் தண்ணீர் பாதுகாப்பற்றது.
சென்னை மாநகரில் பயன்படுத்தப்படும் சுத்திகரிக்கப்பட்டு விற்பனை செய்யப்படும் குடிநீரில் 80% பிளாஸ்டிக் கேன்களில் வழங்கப்படுபவை. சென்னைக்கும் சுற்றுப்புறத்துக்கும் மட்டுமே நாள்தோறும் 2 கோடி லிட்டர் தண்ணீர் தனியார் நிறுவனங்களால் விற்பனை செய்யப்படுகிறது. சென்னை, திருவள்ளூர், காஞ்சிபுரம் மாவட்டங்களில் 400-க்கும் அதிகமான நிறுவனங்கள் குடிதண்ணீர் வியாபாரத்தில் ஈடுபட்டிருக்கின்றன.
இந்தக் குடிநீர் வியாபாரிகளால் நிலத்தடி நீர் அளவுக்கு அதிகமாக உறிஞ்சி எடுக்கப்படுகிறது. நல்லவேளை, சென்னை கடற்கரை நகரமாக இருப்பதால் தண்ணீரில் உப்பு கலந்தாலும்கூட நிலத்தடி நீரின் அளவு குறையாமல் இருக்கிறது. அதுவல்ல பிரச்னை. முறையான சுத்திகரிப்பு செய்யப்படாமலும், நச்சு நுண்ணுயிரிகள் அகற்றப்பட்டதா என்பதை உறுதிப்படுத்தாமலும், அவரவர் இஷ்டத்திற்குத் தண்ணீரை கேன்களில் அடைத்து விற்பனை செய்வது என்பது மிகப்பெரிய சுகாதாரப் பிரச்னையாக உருவெடுத்துவிடக் கூடும் என்பதுதான் கவலைப்பட வேண்டியது.
சுத்தமான குடிநீர் வழங்குவது அரசின் கடமை. அதைச் செய்யாவிட்டாலும், குறைந்தபட்சம், தனியார் நிறுவனங்கள் விற்பனை செய்யும் குடிநீர் சுத்தமானதாக இருப்பதையாவது அரசு உறுதி செய்ய வேண்டும். விலை கொடுத்து வியாதியை வாங்கும் அவலத்துக்கு மக்கள் தள்ளப்பட்டுவிடாமல் தடுக்க வேண்டியது அரசின் உடனடிக் கடமை.

Pesticides in food: HC slams Agri Min over vague report

The Delhi High Court today slammed the Ministry of Agriculture and Cooperation for placing a "vague" report on its website regarding the extent of pesticides in fruits and vegetables.
A bench of Chief Justice G Rohini and Justice Rajiv Sahai Endlaw directed the ministry to file a detailed report regarding the steps taken by it to regulate use of pesticides in vegetables and fruits while posting the matter for further consideration on February 11.
"The report placed on your website is very vague. There is no mention of the samples and the name of the pesticide is missing as well," the bench said.
It also directed Delhi government to file an affidavit with regard to lapses pointed out in the report.
During the proceedings, advocate Meera Bhatia, appearing for the ministry, submitted a status report of pesticide residue in fruits and vegetables samples collected from Delhi during the period April 1, 2013 to October 31, 2014 in which out of 1319 samples tested 43 were found to contain pesticides above precribed level as per Food Safety and Standards Authority of India norms.
"Department of Agriculture & Cooperation is implementing a Central Sector Scheme 'Monitoring of Pesticide Residues at national level' since 2006 to monitor pesticide residues in agricultural commodities through a network of 24 laboratories in India.
Samples of fruits, vegetables, cereals, spices, pulses, milk, etc. are analysed to detect and monitor presence of pesticide residues and the data generated is shared with state governments for prompt corrective action," the ministry said in its report.
Earlier, taking suo motu cognisance of a media report, the court had directed the ministry to set up a committee and frame guidelines to prevent use of pesticide residues in fruits and vegetables.
The Centre had constituted the committee comprising experts and government officials but the guidelines are yet to be framed.
The move had come after some NGOs submitted survey reports that vegetables and fruits sold in the city's markets contain pesticides capable of causing cancer and harming the nervous system and liver.
The NGO Consumer Voice, one of the petitioners in the court, has said the quantum of pesticides in fruits and vegetables in India, especially those sold in Delhi markets, was as much as 750 times the European standards.
It had claimed that of the five internationally-banned pesticides, four were found to be common in vegetables sold here. They included a central nervous system toxin endrin which causes nausea and dizziness and heptachlor that can damage the liver and decrease fertility.

FDA stops 14 food stalls at Mapusa zatra

PANAJI: Food and Drugs Administration (FDA) in its special inspection drive on Wednesday at Bodgueshwar zatra in Mapusa, inspected 38 food stalls dealing and selling food items, and operations of 14 food stalls was stopped immediately.
FDA director Salim Veljee said food safety inspectors Rajaram Patil, Flavia de Souza, Sharadha Kuttikar, Shailesh Shenvi and Nelson Fernandes inspected the foods stalls at the zatra along with sanitary inspectors from the urban health centre, Mapusa for sanitation and cleanliness.
He said 14 food stalls were found to be preparing and serving food in filthy conditions. These food vendors were immediately told to stop their operations to avoid possible cases of food poisoning.
Twenty-four food stall owners were issued improvement notices for various observations such as leaving food items exposed during sale.
He said the FDA will continue surveillance of food stalls in the following days and create awareness among food vendors at the zatra.

Drive to ensure food safety

Step follows State-level order

With the State School Arts Festival and the National Games around the corner, food safety squads have intensified inspection of restaurants and wayside eateries

With a mission to prevent the trade of unhygienic food during the State School Arts Festival and the National Games, special squads of the Health Department have intensified inspections of hotels, restaurants, and wayside eateries in the city.
The move follows a State-level directive to avert all possibilities of food poisoning and to prevent the entry of junk food traders without trade licences or authorisation from the authorities concerned.
In the last three days, over five hotels were served notice after inspections to improve the situation. It includes a prominent three-star hotel in the city.
Officials say that the searches will continue in the days to come. Squads currently under the control of the health wing of the city Corporation will lead the inspections.
Along with the health squads, the food safety authorities too will carry out inspections of eateries within the city limit. Licences of establishments caught for violation of hygiene norms will be suspended with immediate effect.
According to official sources, most of the wayside eateries on the Government Medical College premises here have been closed down already after conducting detailed inspections and finding serious slips. Though the closure of the outlets has affected several patients and bystanders as they depend on these suppliers when major hotels remain closed during the night time, permission to reopen them is yet to be considered by the Health Department.
Inspections by health squads under the Safe Kerala Clean Kerala campaign last month had exposed the unhygienic conditions in several restaurants, juice parlours, and wayside eateries.
Four eateries had been closed down after noticing the trade of unhygienic food items.

Traditional food festival

A three-day traditional food festival was scheduled to be organised here from January 15. The programme would be organised on the Pearl City beach under the Integrated Child Development Scheme, Collector M. Ravikumar said here on Tuesday.
The organisers visited the venue and took stock of the facilities. Traditional food items such as Tuticorin fame macaroon, ‘Muthalur’ mascoth halwa, snack bites of Keela Eeral, ‘Kadambur’ boli, Kovilpatti fame peanuts, food items made of millets and other eatables would be displayed.
The Collector convened a consultative meeting with programme organisers and food safety officers.

DINAMALAR NEWS


FDA Thane conducts hygiene awareness programme for fish and meat shops

Food and Drugs Administration (FDA) Thane (Konkan) Division recently conducted a three-day awareness programme for mutton, chicken and fish shops in Thane district, following the Maharashtra government’s directive to mobilise hygiene in them. 
It deployed several food safety officers (FSO) to visit both registered and unregistered meat and fish shops. The squad visited and taught lessons on hygiene at 612 shops (172 on the first day, 231 on the second, and 209 on the third).
Speaking to FnB News, Pradip Raut, assistant commissioner, FDA Thane (Konkan) Division, said, “We would be revisiting and inspecting the shops at the end of this month. If we find shops continuing to flout the guidelines, we will take strict action against them.”
When quizzed whether such initiatives were being planned across the state, K B Sankhe, joint commissioner, food, FDA Maharashtra, said, “Yes. Similar initiatives are taking place across the state.”