Nov 20, 2014

Experts call for statutory testing of vegetables

A day after the government declared its intention to crack down on sale of unsafe vegetables in the State, experts have called for realistic measures such as regular statutory sample collection and testing as well as steps to trace vegetables sold in the State to their origin.
An official familiar with the developments on Tuesday said the test results cannot be obtained quick enough to prevent the sale of a particular consignment of vegetables. Sure-fire tests take four to five days. The best way, therefore, to ensure safe vegetables in the State is to go back to their origins and take preventive action with the cooperation of the farmers concerned. Once samples from a consignment are found to be contaminated, it is possible to take the help of the Sales Taxes Department to trace the wholesalers and subsequently the farmers, the official said.
An official at Kerala Agricultural University said the most serious problems lay with a few items of vegetables such as curry, coriander and mint leaves, carrot, cauliflower, green chillies and capsicum. These vegetables are mostly got from the neighbouring States. Among vegetables produced in the State, red amanranthus and vegetable cow pea pose the most serious problems of pesticide contamination.
It is learnt that the Food Safety and Standards Authority of India (FSSA) has launched collection of statutory samples of vegetables. As a first measure, coriander leaf samples were collected in Kochi last week, FSSA sources said. They said that samples of more vegetables would be collected in the coming days.
Traders in Tamil Nadu and Kochi are guarded in their reaction to the government decision to take stern action against sale of pesticide-contaminated vegetables in the State.

ராணிப்பேட்டை, வாலாஜாவில் கடைகளில் காலாவதியான உணவு பொருட்கள் பறிமுதல்


ராணிப்பேட்டை, நவ. 20:
ராணிப்பேட்டை மற்றும் வாலாஜா பகுதிகளில் காலாவதியான உணவு பொருட்களை மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் பறிமுதல் செய்தனர்.
ராணிப்பேட்டை மற்றும் வாலாஜா பகுதிகளில் காலாவதியான உணவுப் பொருட்கள், குளிர்பானங்கள், அரசால் தடை செய்யப்பட்ட குட்கா, பான்பராக் உள்ளிட்ட புகையிலை பொருட்கள் விற்பனை செய்யப்படுவதாக மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்களுக்கு ரகசிய தகவல் கிடைத்தது.
இதனையடுத்து மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் டாக்டர் செந்தில்குமார் தலைமையில், வாலாஜா ஒன்றிய உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் ரவிச்சந்திரன், பல்வேறு ஒன்றிய அளவிலான உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் பிரபு, ஜெயராமன், செந்தில், பாஸ்கரன், மணிமாறன், தேவராஜன், கவுரிசுந்தர், ராஜேஷ் உள்ளிட்டடோர் ராணிப்பேட்டை, முத்துக்கடை மற்றும் வாலாஜா பகுதிகளில் திடீர் ஆய்வு மேற்கொண்டனர்.
அப்போது அங்கிருந்த ஓட்டல்கள், பங்க் கடைகள், மளிகைகடைகள், ஸ்வீட் கடைகள், குளிர்பான கடைகள், டீ கடைகள் உள்ளிட்டவற்றில் அதிகாரிகள் சோதனை நடத்தினார்கள். இதில் காலாவதி ஆன உணவுப் பொருட்கள், குளிர்பானங்கள், அரசால் தடை செய்யப்பட்ட சிகரெட், பீடி, குட்கா, பான்பராக் உள்ளிட்ட புகையிலை பொருட்களை (மதிப்பு ரூ. 10 அயிரம்) பறிமுதல் செய்யப்பட்டது. அதிகாரிகளின் திடீர் சோதனையால் பஜார் பகுதியில் பரபரப்பாக ஏற்பட்டது.
ஒவ்வொரு மாதமும் இதுபோன்ற ஆய்வு மேற்கொள்ளப்படும் என மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு நியமன அலுவலர் செந்தில்குமார் தெரிவித்தார்.

DINAMALAR NEWS



Hitch in aravana production

Aravana production at Sabarimala was disrupted from Monday afternoon following shortage of raisins. Sources told The Hindu that the aravana plant was shut down from 3.30 p.m. on Monday owing to shortage of raisins, a key ingredient of the ‘prasadom’ at Sabarimala. Food Safety officials had rejected a truckload of the commodity supplied by a contractor to the TDB a week ago, finding it inferior. However, the shutdown had little impact on aravana distribution as the TDB had a buffer stock of 23 lakh cans.

US FDA warns Indian agri-exporters

Wants exporters to register by Dec 31, failing which it will hold consignments
The US Food and Drug Administration (USFDA) has said it will hold the consignments of Indian exporters selling agri-commodities at the US port if they fail to register with the administration by December 31. 
While a number of Indian agri-exporters are already registered with the US FDA, some have been exporting commodities from unregistered processing facilities. 
US imports natural honey, guargum and casein and is significant for Indian agri-exporters due to higher realisations. 
Under Section 102 of the Food Safety Modernization Act, all domestic and foreign facilities that manufacture, process, pack, or store food, food ingredients, pet foods or dietary supplements are required to renew their registration with the FDA every other year. 
US Customs and Border Protection states that beginning 1 January 2015 if a foreign food facility required to register with FDA fails to do so, food from that facility that is being imported or offered for import into the US could be held at the port upon arrival. 
“The re-registration is a regular exercise which the USFDA is following periodically. The registration update is required for exporting quality products from India. It has nothing to do with quality of agri-commodities, though,” said A K Gupta, Director, Agriculture and Processed Foods Exports Development Authority (Apeda). 
The main objective of the registration is to determine the location and source of a potential bioterrorism incident or an outbreak of food-borne illness and quickly notify facilities that may be affected.