Aug 8, 2014

உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் ஆய்வு

பண்ருட்டி, ஆக. 8:
அண்ணாகிராமம் உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர் கந்தசாமி தலைமையிலான குழுவினர் பைத்தாம்பாடி, சத்திரம், காவனூர், உளுந்தாம்பட்டு ஆகிய கிராமங்களில் உள்ள பள்ளி சத்துணவு மையம், அங்கன்வாடி மையம், கூட்டுறவு நியாய விலைக்கடைகள், பெட்டி கடைகள், தேனீர் கடைகள் ஆகியவற்றை பார்வையிட்டு ஆய்வு செய்தனர். மேலும் சத்துணவு மற்றும் அங்கன்வாடி மையங்களில் தயாரிக்கப்படும் உணவுகளை ஆய்வு செய்தார்.
அரசால் தடை செய்யப்பட்ட புகையிலை பொருட்கள் விற்பனை செய்யக்கூடாது என எச்சரித்தனர். கலப்பட டீ தூள் பயன்படுத்தியதை கண்டறிந்து பறிமுதல் செய்தனர்.

திருவாடானை ஓட்டல்களில் சுகாதாரம் கேள்விக்குறி அதிகாரிகள் மெத்தனம்

திருவாடானை, ஆக. 8:
திருவாடானையில் உள்ள ஓட்டல்களில் சுகாதாரம் குறைபாடு உள்ளதாக பொதுமக்கள் புகார் தெரிவிக்கின்றனர். இதை தடுக்க வேண்டிய அதிகாரிகள் மெத்தனமாக உள்ளதாக பொதுமக்கள் கூறுகின்றனர்.
திருச்சி& ராமேஸ்வரம் தேசிய நெடுஞ்சாலையில் திருவாடானை உள்ளது. ஏராளமான வெளியூர் பயணிகள் இங்கு வருகின்றனர். தாலுகா அலுவலகம், நீதிமன்றம், ஊராட்சி ஒன்றிய அலுவலகம் உட்பட அனைத்து அலுவலகங்களும் இங்கு இருப்பதால் தினமும் அலுவல் சம்பந்தமாக சுற்று பகுதியினர் ஏராளமானோர் வருகின்றனர். அதிக மக்கள் வந்து செல்வதால் மற்ற கடைகளை விட சிறிய ஓட்டல்கள், ரோட்டோர கடைகளில் நல்ல வியாபாரம் நடக்கிறது..
பிரியாணி, இட்லி, தோசை, புரோட்டா என காலை, மாலை, இரவு நேரங்களில் விற்பனை செய்யப்படுகிறது. பல ஓட்டல்களில் சுத்தம் செய்யப்படாத மேஜை, கழுவப்படாத கிளாஸ், தூசுகளுடன் குடிநீர் தொட்டி, வாழை இலைக்கு பதிலாக பிளாஸ்டிக் பேப்பரில் உணவு, மட்டமான சாம்பார், சட்னி, சால்னா என வினியோகம் செய்யபடுவதால் சாப்பிடு வரும் பொதுமக்கள் அதிருப்தியடைந்து செல்கின்றனர்.
இதுபோன்ற மட்டமான உணவுகளால் ஏற்படும் பாதிப்புகளை உணர்ந்தா லும் வேறு வழியில்லாமல் இந்த ஒட்டல்களில் உணவு சாப்பிட்டு செல்கின்றனர். இங்கு உள்ள சுகாதாரமற்ற ஒட்டல்களில் அதிகாரிகள் ஆய்வு செய்து நடவடிக்கை எடுக்க வேண்டும் என பொதுமக்கள் வலியுறுத்தியுள்ளனர்.
இதுகுறித்து பொதுமக்கள் கூறுகையில், ‘திருவாடானை வளர்ந்து வரும் பகதியாக உள்ளது. இங்குள்ள ஓட்டல்கள், சாலையோர கடைகள் சுகாதரம் மிகவும் மோசமாக உள்ளது.
குறிப்பிட்ட ஒருசில ஒட்டல்கள் தவிர பல ஒட்டல்களில் உள்ளே நுழையவே அருவெறுப்பாக உள்ளது. பாத்திரங்கள் சரியாக கழுவப்படாததும், ஏற்கனவே வடை பச்சி சுட பயன்படுத்திய எண்ணையை மீண்டும் பயன்படுத்துவதும் தொடர்கிறது. சுகாதாரத்தறை அதிகாரிகள் மெத்தன போக்கை கைவிட்டு பொதுமக்கள் நலன் கருதி நடவடிக்கை எடுக்க வேண்டும் என கோரிக்கை எழுந்துள்ளது.

மார்த்தாண்டம், கருங்கல் பகுதி ஓட்டல்களில் சுகாதாரத்துறை அதிகாரிகள் திடீர் ஆய்வு

கருங்கல், ஆக. 8:
கிள்ளியூர் வட்டார சுகாதார மேற்பார்வை யாளர் ஜெயக்குமார் தலைமையில் சுகாதார அதிகாரிகள் முருகன், நாராயணமூர்த்தி, செல்வராஜ், ஜீவகுமார், தினேஷ்குமார் ஆகியோர் அடங்கிய அதிகாரிகள் குழு மார்த்தாண்டம், கருங்கல் பகுதி உணவு விடுதிகளில் நேற்று திடீர் சோதனை நடத்தினர். மார்த்தாண்டம் பகுதி யில் உள்ள ஓட்டல்களில் சோதனை நடத்திய போது சில குறைபாடுகளை கண்ட றிந்தனர். தானியங்கள் மற்றும் உணவுப்பொருட்களை மூடி வைத்து பயன்படுத்த வேண்டும். பாத்திரங்களை சுடுநீரிலும் கழுவ வேண்டும் என அறிவுறுத்தினர். இதே நிலை தொடர்ந்தால் கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என எச்சரித்தனர். இது போல் கருங்கல் பகுதி ஓட்டல் களிலும் சோதனை நடத்தினர்.

DINAMALAR NEWS


Harsh Vardhan tells all Cms to ban guthka

After raising excise on cigarettes, Union Health Minister Harsh Vardhan sent letters to all chief ministers of India, asking them to follow Maharashtra's module and ban chewable form of tobacco and gutkha for an effective tobacco control in the country.
In the letters sent to the chief ministers on August 6, the minister asked them to pass necessary order/notification on banning all forms of processed/flavoured/scented chewing tobacco, whether going by the name or form of gutka, zarda etc.
It was on July 18, 2012, that the state government issued a notification banning the sale and consumption of gutkha and pan masala. Maharashtra was the first state to ban pan masala, which irked its manufacturers leading to almost 20 writ petition being filed in courts against FDA.
Manufacturers and distributors of tobacco products tried to obtain a stay on the ban, but the FDA initiated proposals and invoked stringent provisions of the Food Safety and Standards Act 2006, and the Prevention of Food Adulteration Act 1954.
Appreciating the union minister's initiative, Dr Pankaj Chaturvedi, head and neck onco surgeon, Tata Hospital, Parel, said, "Few states have adopted the ban on smokeless tobacco/chewable form of tobacco. But since the ban is not across India, smuggling and black marketing of these products is on rise. If all states decide to follow what Maharashtra did, we will have effective control of diseases related to tobacco."
In the letter, the union minister cited examples of Maharashtra, Mizoram, Manipur, Dadra and Nagar Haveli and Andhra Pradesh where the governments have successfully implemented ban on gutka, zarda and other flavoured chewable form of tobacco under the Food Safety and Standards Act, 2006.
The letter also cites Allahabad high Court's order in the case of Manohar Lal v/s State of UP. The court said that tobacco is something which is consumed by human beings and it is eaten. So it should be food.
Tobacco is the foremost preventable cause of death and disease in the world today, killing half of the people who use it. If current trends continue, by 2030 tobacco use will kill more than 8 million people worldwide each year. According to Report on Tobacco Control in India 2004, use of tobacco is responsible for causing 8-9 lakh deaths annually in the country.

Drive against re-heating of oil in fast food outlets planned

Increase in trans fat content in food causes diseases
The Tamil Nadu Food Safety and Drug Administration Department (Food Safety Wing) will shortly undertake a drive against re-heating of used oil in fast food outlets, bakeries and roadside shops.
This practice is being widely used in fast food shops to reduce costs but is very unhealthy, R. Kathiravan, Designated Officer of Food Safety Wing, told The Hindu here on Thursday.
Cholesterol
Re-heating of oil that had already been used resulted in an increase in the trans fats content in food products. This can increase the cholesterol levels in the body, which can result in several major health problems.
Diseases
It can also increase the risk of getting cardiovascular diseases and heart attacks as it can clog the arteries.
Practice
“Unfortunately, this practice is found even in big outlets, which claim that they polish and filter the oil before re-heating to reduce the chemical composition of the product. However, we are not convinced,” he said.
The Food Safety Wing officials would soon begin taking samples from shops that sell food fried in oil.
Samples
The Government Food Safety Laboratory in Coimbatore, one of the six accredited laboratories in the State, is not equipped to test for the presence or levels of trans fats.
However, the officials have decided to get the food samples tested at King’s Institute at Guindy, Chennai.
Dr. Kathiravan warned that if the products used in the shops were found to contain trans fats levels above the permitted norms, cases would be immediately registered against the shop owners under the Food Safety and Standards Act, 2006.

Labelling row stalls Canola oil imports

Importers of Canola oil are faced with an uncertain future after the Food Safetyand Standards Authority's (FSSAI) order asking them not to import the edible oil under the brand name.
The authority has insisted that the every container of Canola oil must be labelled "imported rapeseed-low erucic acid oil". It has also asked importers to print an ingredient list with "edible vegetable oil" (not Canola oil) and include it in the label.
It is not only Canola oil which is facing the brunt of the FSSAI's labelling orders. Containers of apples and other fruits, olives, beer, wine, spirits, chocolates, fresh meat, seafood, pasta-sauce, mayonnaise, candy, juices, chips, spices, soymilk, gluten-free products have been blocked at various ports.
Importers say it would be difficult for them to sell Canola oil with the "imported rapeseed-low erucic acid oil," label. They have pointed out to the FSSAI that there are several examples in the Codex standards of edible oil, where the biological and technical term is different from the one used in the country. For example, Arachis oil (peanut oil, ground nut oil) is labelled groundnut oil.
"Therefore, the insistence to follow the technical term alone, when the principle is not applied to any other oil, is discriminatory, excessively severe and unjustified," the Forum of Food Importers have said in a letter to FSSAI.
So far, the FSSAI has not relented and there is no apparent move to revise the order. The standoff has proved costly for the importers as hundreds of containers of Canola oil have been detained across various ports. The importers of Canola oil have incurred heavy damages and if the containers are not cleared soon, it would be difficult for them to sell the oil as it is a perishable product. This would inflict heavy losses on importers.
Efforts to reach FSSAI for comments did not yield results. The Forum of Food Importers have also pointed out that Canola oil has been imported and sold in India since 2007 and it is a well-known product. It is one of the largest selling oils in several countries, including US, Canada, Mexico, Australia, Japan, China and Pakistan.
Importers have deployed large chunks of funds to educate consumers and to ask them to label it as another category of rapeseed would lead to severe difficulties.
"The term "rapeseed oil, however, is most commonly associated with high erucic acid version," according to the letter to FSSAI.
"We would also like to add that Canola oil is not a term coined by canola importers to import cheap rapeseed oil and mislead the consumer by terming it Canola oil to make abnormal profits by giving it a fancy name," the forum said in its letter.

FBO must adhere to FSSAI guidelines, published on website of regulator

Health minister Dr Harsh Vardhan stated that food business operators (FBO) have to adhere to the advisories and guidelines that have been issued by the Food Safety Standards Authority of India (FSSAI) since 2011, the year the Food Safety and Standards Regulations (FSSR) were implemented. These are published on the website of the country’s apex food regulator. 
These guidelines are in addition to the rules and regulations notified under the Food Safety and Standards Act (FSSA), 2006, and all FBO have to comply with the requirements stipulated under the Act. This was the minister’s reply in writing to a question raised in Rajya Sabha by Member of Parliament Y S Chowdhry, who asked whether FBO were issued any guidelines and whether these were being followed?
Dr Vardhan added, “Various provisions of the FSSA, 2006, and Rules and Regulations notified under the Act, offer food manufacturing companies guidelines. In addition to these, various advisories have also been issued to FBO as guidelines. These have been placed on the website of Food Safety and Standards Authority of India. All FBO have to comply with them and must either obtain a licence or register, depending on eligibility.” 
“The Act and Regulations have provisions for surveillance, monitoring and enforcement to regulate FBO across the country,” he added, and informed that there were 68 laboratories in the country which were accredited by the National Accreditation Board for Testing and Calibration Laboratories and authorised by FSSAI. Of these, 15 are in Maharashtra, nine are in Delhi and seven are in Tamil Nadu.
The minister added that modernisation and upgradation of food testing laboratories was a continuous process. The state governments sanctioned funds for their laboratories based on the Budgetary provisions. However, an outlay of Rs 1,500 crore was made in the Twelfth Five-year Plan to strengthen the states’ food regulatory system and food testing laboratories.

Deadline for food licences extended

Dehradun, August 7
After the Central Government raised the time period for acquiring food licences under the Food Safety Act to August 2015 for all those who are in the food business operators, there are already concerns that it may not be implemented in its present state.
The lack of seriousness among state governments to strengthen the department by hiring manpower and setting up infrastructure had already slowed down the implementation of the Act.
Now with the BJP government extending the time period for acquiring food licences under the Act for food operators to six months, there are concerns that the Act may even undergo radical changes. “The new government may do away with harsher penalties as envisaged in the Act to appeal to its own vote bank, but it would only defeat the purpose of the Act,” said a senior official.