Jun 10, 2014

Date traders in Maharashtra launch 56-page ready reckoner on food laws


The Mumbai Dry Fruits and Dates Merchants’ Association launched a booklet to help merchants and traders to function according to the new rules and regulations. Titled ‘Food Laws at Glance’, it was a 56-page quick-reference booklet to the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI). 
The programme was organised in the Agricultural Produce Marketing Committee (APMC) Market, Vashi. The merchant community was present in large numbers. Ganesh Naik, guardian minister, Thane District, and state excise minister, Maharashtra, felicitated Rajal Asher, managing director, Bait Al Tamur, for his contribution to the export of dates.
Present at the event were Shashikant Shinde, Maharashtra’s water resourcesminister; Narendra Patil, member of the Legislative Assembly (MLA); Mahesh Zagade, commissioner, Food and Drug Administration, Maharashtra, and Mohan Gurnani, Federation of Assocaitions of Maharashtra (FAM).
Zagade said, “There are a lot of speculations related to the food safety laws and its procedures. Traders and merchants find it problematic and have tried to oppose it many times.” 
“It is a good initiative to publish a book related to the Food Safety and Standards Act (FSSA). We appreciate the effort behind this. Merchants and traders have a greater responsibility to distribute safe and standard food to our people,” he added. 
“Adulteration and the excessive use of chemicals has a destructive impact on thehuman body. Awareness about the laws can also avoid corruption in the system,” the state FDA chief stated.
Shinde said, “The government would take every possible step to facilitate good trade. With increased competition and strict rules on safe food increased problems around the trading of food.” 
“But these initiatives can avoid doubts and misconceptions about the topic. But food traders have to ensure the quality of food materials and discourage any corruption in the field,” he added. 
The minister, who represents the Nationalist Congress Party (NCP) and who is in charge of the Krishna Valley Irrigation Corporation, said, “We will strive to make this market in international level and compete with that of global standards.”
Naik said, “Without violating any rules and regulations, traders can earn a good profit and distribute good food for the public. We have seen problems occurring due to the excessive use of high chemicals in the states of Punjab and Maharashtra.” 
“Long-sighted traders would not use chemicals for instant profits, which may destroy our environment and cause healthy lifestyles to collapse,” he added. 
The Mumbai Dry Fruits and Dates Merchants’ Association was represented at the event by Vijay Kumar Bhuta, its president; Chetan Mehta, its vice-president; Girish Bhandari, its general secretary; Mahesh Laud, its joint secretary; Suresh Dama, its treasurer, and Rajendra Shah, its joint treasurer. 
Bhuta said, “This booklet provides easy access and quick reference to FSSAI. This is designed to reach more merchants. This will help to create awareness among the merchants as well as customers about new laws and regulations.” 
“This would throw light on dealer's fundamental rights and duties. This would perform as a guideline to merchants for an easy, valid and useful understanding of the law,” he added.

கலெக்டர் அலுவலகத்தில் சேகோ ஆலை உரிமையாளர்கள் முத்தரப்பு கூட்டம்

ஆத்தூர்: சேலம், கலெக்டர் அலுவலகத்தில், இன்று கலெக்டர் தலைமையில், சேகோ ஆலை உரிமையாளர்களுடன், முத்தரப்பு கூட்டம் நடக்கிறது.
சேலம், நாமக்கல், விழுப்புரம், கடலூர், பெரம்பலூர் உள்பட, 20க்கும் மேற்பட்ட மாவட்டங்களில், மரவள்ளி கிழங்கு சாகுபடி செய்யப்படுகிறது. ஆத்தூர், தலைவாசல், கெங்கவல்லி, நாமக்கல், ராசிபுரம் பகுதியில் உள்ள, 400க்கும் மேற்பட்ட சேகோ பேக்டரிகளில் அரவை செய்து, ஸ்டார்ச், ஜவ்வரிசி என, உற்பத்தி செய்யப்படுகிறது.
ஜவ்வரிசி, வட மாநிலங்களில் உணவாகவும், மருந்து தயாரிப்புக்கு மூலப்பொருளாகவும் பயன்படுத்தப்படுகிறது. ஆத்தூர் பகுதியில் உள்ள, சேகோ பேக்டரிகளில், 30 சதவீதம் மரவள்ளி கிழங்கு மாவுடன் (ஸ்டார்ச்), 60 சதவீதம் மக்காச்சோள மாவு கலந்து தரமற்ற ஜவ்வரிசி உற்பத்தி செய்கின்றனர்.
ஜவ்வரிசி தரம் பாதிக்கப்படுவதுடன், உடல் உபாதைகளும் ஏற்படுவதாக புகார் சென்றது. இதையடுத்து, கடந்த, மார்ச், 4ம் தேதி, மாவட்ட கலெக்டர் தலைமையில் முத்தரப்பு கூட்டம் நடந்தது. தொடர்ந்து, 13 பேர் கொண்ட குழு அமைத்து, உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகள் கண்காணிப்பு பணி மேற்கொண்டனர்.
சேலம் மாவட்டத்தில், ஜவ்வரிசி உற்பத்தியில், கலப்படத்தை தவிர்க்க, விவசாயிகள், சேகோ ஆலை உரிமையாளர்களுடன், மீண்டும் முத்தரப்பு கூட்டம் நடத்த வேண்டும். என, ஆத்தூர் பகுதி விவசாயிகள், மாவட்ட கலெக்டருக்கு மனு அளித்தனர். அதையடுத்து, இன்று மாலை, 4.30 மணிக்கு, சேலம் மாவட்ட கலெக்டர் அலுவலகத்தில், கலெக்டர் மகரபூஷணம் தலைமையில், முத்தரப்பு கூட்டம் நடக்கிறது. விவசாயிகள், சேகோ ஆலை உரிமையாளர்கள் மற்றும் உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகள் கலந்து கொள்ளும்படி அழைப்பு விடுக்கப்பட்டுள்ளது.

DINAMALAR NEWS


காய்கறிகள், பழங்கள் ஏற்றுமதி தடைநீக்க ஆய்வகம் :வேளாண் துறை நடவடிக்கை எடுக்க எதிர்பார்ப்பு

தமிழகத்தில் இருந்து ஏற்றுமதி செய்யப்படும், மாம்பழங்கள், காய்கறிகளுக்கு வெளிநாடுகள் தடை விதித்துள்ளன. இப்பிரச்னை தீர, பழங்கள் மற்றும் காய்கறிகள் அதிகம் விளையும் மாவட்டங்களில், ஆய்வகங்களை அமைக்க வேண்டும் என, அரசுக்கு விவசாயிகள் கோரிக்கை விடுத்துள்ளனர். தமிழகத்தில், கிருஷ்ணகிரி, சேலம் உள்ளிட்ட மாவட்டங்களில் விளையும், 'அல்போன்சா' ரக மாம்பழங்கள்; கிருஷ்ணகிரி, தர்மபுரி உள்ளிட்ட மாவட்டங்களில் விளையும், கத்தரிக்காய், பஜ்ஜி மிளகாய், குடைமிளகாய், புடலங்காய், வெள்ளரிக்காய் உள்ளிட்டவை, ஐரோப்பிய நாடுகள், அரபு நாடுகள், அமெரிக்காவுக்கு ஏற்றுமதி செய்யப்படுகின்றன. இதற்காக, மத்திய, மாநில அரசுகள் மூலம், விவசாய கடன்களை பெற்று, விவசாயிகள் சாகுபடி செய்கின்றனர். பசுமை குடில்கள் இதற்காக, பல லட்சம் ரூபாய் செலவில், பசுமை குடில்களை அமைத்துள்ளனர். இதற்கு, 50 சதவீதம் மானியம் கிடைத்தாலும், மீதமுள்ள தொகைக்கு, கைக்காசை தான் செலவழிக்கின்றனர். இந்நிலையில், இந்தியாவின், 'அல்போன்சா' ரக மாம்பழங்களுக்கு கடந்த, ஏப்ரலில், ஐரோப்பிய நாடுகள் தடை விதித்தன. இதன் தொடர்ச்சியாக, பச்சை மிளகாய், காய்கறிகளுக்கு, அரபு நாடுகளில் தடை விதிக்கப்பட்டது. இவற்றில், ரசாயனம் மற்றும் பூச்சிக்கொல்லி மருந்துகளின் தாக்கம் அதிகம் இருப்பதால் தடை செய்ததாக, அந்நாடுகள் அறிவித்துள்ளன. இந்த ஆண்டு, தமிழகத்தில், மாம்பழங்கள் உற்பத்தி குறைவு என்பதால், விவசாயிகளுக்கு பெரிய அளவில் வருவாய் இழப்பு ஏற்படவில்லை. ஆனால், பசுமை குடில்கள் மூலம், காய்கறிகளை பயிரிட்டு ஏற்றுமதி முயற்சியில் இறங்கிய விவசாயிகளுக்கு, வருவாய் இழப்பு மட்டுமின்றி நஷ்டம் ஏற்படுவதற்கும் அதிக வாய்ப்புள்ளது. இதனால், வங்கி கடனை எப்படி அடைப்பது என்ற கவலையில் ஆழ்ந்துள்ளனர். வழக்கமாக, சென்னை மற்றும் பெங்களூரு வழியாக, வெளிநாடுகளுக்கு பழங்கள் மற்றும் காய்கறிகள் ஏற்றுமதி செய்யப்படுகின்றன. காய்கறிகள் உற்பத்தி செலவு வெளிநாடுகளுக்கு சென்ற பின், அங்குள்ள துறைமுகம் மற்றும் விமான நிலையத்தில், பழங்கள் மற்றும் காய்கறிகளை அவசர அவசரமாக, தரக்கட்டுப்பாட்டு ஆய்வுக்கு உட்படுத்துகின்றனர். ஏற்றுக் கொள்ளும் தரத்திற்கு இல்லை எனக் கூறி, அவற்றை குப்பையில் வீசுகின்றனர். இதுகுறித்த படங்கள், இ - மெயில் மூலம், விவசாயிகளுக்கும், கமிஷன் ஏஜன்ட்களுக்கும் அனுப்பி வைக்கப்படுகின்றன. பழங்கள் மற்றும் காய்கறிகள் உற்பத்தி செலவு; ஏற்றுமதி செலவை செய்த பின், இது போல் நடப்பதால், விவசாயிகளுக்கு பெரும் சிக்கல் ஏற்படுகிறது.வெளிநாடுகள் விரும்பும் தரத்திற்குட்பட்ட காய்கறிகள் மற்றும் பழங்களை அனுப்ப வேண்டும் என்றால், அவற்றை, ஏற்றுமதி செய்வதற்கு முன், அவற்றின் தரத்தை உறுதி செய்ய வேண்டும். இதற்கு, தமிழகத்தில் ஆய்வகங்களை அமைக்கவேண்டும் என்ற எதிர்பார்ப்பு எழுந்துள்ளது.
ஏற்கனவே, அரசிடம் இத்திட்டம் பரிசீலனையில் இருந்து, திடீரென கைவிடப்பட்டதாக தெரிகிறது.
இதுகுறித்து, வேளாண் ஆராய்ச்சியாளர் ஒருவர் கூறியதாவது:வெளிநாடுகளில், உணவை தரமறிந்து சாப்பிடுகின்றனர். ஆனால், இந்தியாவில், வயிற்றை நிரப்புவதற்காக சாப்பிடுகிறோம். தரத்தைப்பற்றி, நாம் கவலைப்படுவது இல்லை. இங்கு, 'கார்பைடு' மூலம் பழுக்க வைக்கப்பட்ட மாம்பழங்களை சாப்பிடுவதற்கு கூட ஆட்கள் இருக்கத் தான் செய்கின்றனர். வெளிநாடுகளில், செயற்கை உரங்களுக்கு, பதில் மண்புழு கழிவு, தென்னைநார் கழிவு, தாவரக்கழிவு, விலங்கின கழிவு, கரும்பு சக்கை, கோழிபண்ணை கழிவுகள் மூலம் தயாரிக்கப்படும் இயற்கை உரங்களை பயன்படுத்துகின்றனர். அவை நமக்கு அதிகளவில் கிடைத்தாலும், 75 சதவீதம் அளவிற்கு, செயற்கை உரங்களை பயன்படுத்துகிறோம். மகசூல் அதிகம் கிடைக்கும் என்பதால், இதில், விவசாயிகள் ஆர்வம் காட்டுகின்றனர். இவ்வாறு உற்பத்தி செய்யப்படும் காய்கறிகள், பழங்களில் தான், ரசாயன கலப்பு அதிகளவில் உள்ளதாக, வெளிநாடுகளில் தடை விதிக்கப்படுகிறது. இனியாவது, விவசாயிகள், இயற்கை உரங்களை அதிகளவில் பயன்படுத்த வேண்டும். வேளாண் துறையும், இதை ஊக்குவிக்க வேண்டும். மேலும், காய்கறி ஏற்றுமதிக்கு முன், தரக்கட்டுப்பாடு செய்வது அவசியம். இதற்காக, காய்கறிகள் அதிகம் ஏற்றுமதி செய்யப்படும் மாவட்டங்களில், ஆய்வகங்களை அரசு அமைக்கவேண்டும்.இதன்மூலம், விவசாயிகளுக்கு ஏற்படும், லட்சக்கணக்கான ரூபாய் நஷ்டத்தை தடுக்க முடியும்.இவ்வாறு, அவர் கூறினார்.

Adulterated cooking oil

Imphal, June 09 2014: A retailer and its godown which mixed four different brands of cooking oil and sold the adulterated oil by packing it in tins of a popular brand have been sealed by the Food Safety Wing.
At the instruction of NAB OC Inspector RK Bikramjit, SI Jiten and SI Shamu raided a godown at Mantripukhri at around 11 am today.
It was during the raid that the NAB team saw the act of mixing different brands of cooking oil.
The NAB team raided the godown on a specific tip off about presence of intoxicating substances in the area.
As it was not their duty, the NAB team informed the Food Safety Wing.
Food Safety Officer Imphal Y Shatrajit and his Churachandpur counterpart Th Sunil came to the godown and sealed it.
Adulterated cooking oil
Adulterated cooking oil
The godown belongs to Ajoy Traders, Thangal Bazar and its owner is one Mulchand from Rajasthan.
The plot and building of the godown belongs to one Momon who works in FCI.
Four cooking oil brands; Neeraj, Tagore, Ruchi Gold and Shivam were poured out on RCC floor and the mixed up oil was collected in a depressed portion.
The oil thus mixed up are filled in Neeraj brand tins using sieve.
It was found that oils thus mixed had already expired.
Yet, the adulterated oils were sold by Ajoy Traders.
Food Safety Officer Y Shatrajit said that people involved in food adulteration and selling such food items can be arrested and punished under the Food Safety Standard Act, 2006 .
Both the godown located at Mantripukhri and the retailer shop of Thangal Bazar have been sealed and a thorough investigation would be conducted, Shatrajit said.

Oil adulteration operation unearthed

Adulterated oil worth Rs 30 lakhs seized
IMPHAL, June 9: Adulterated edible mustard oil and betel nuts worth around Rs 50 lakh were seized this early morning by a joint team of the Food Safety and Narcotics and Affairs of Border from a private godown at Khambam Lamkhai.
The owner of the seized consignment has been identified as Mulchand of Rajasthan and presently staying at Thangal Bazar operating under the name ‘Ajay Traders.’
The team was told that the process had been going on at the godown for the past more than seven-eight months. Mulchand had taken the godown on rent about a year ago from the owner identified as Momon Singh, an employee of the FCI.
Food safety officer in charge, Imphal East Satrajit called a press conference in this regard today.
He said the labourers revealed that the original oil tins were opened, adulterated and then resealed at the godown.
The Food Safety team was informed by the NAB this morning about the operation , he said.
The unearthed adulterated edible oil include 100 numbers of 15-litre Neeraj Mustard Oil tins, 90 tins of Ruchi Gold Soya Bean oil, 300 empty tins levelled Shivam, Tagore, Neeraj, Ruchi Gold, etc, 7200 numbers of 500 ml Neeraj bottles, 1000 packets of one litre Ruchi Gold packets, 1200 bottles of Neeraj 200 Ml bottles, 1200 bottles of one-litre Neeraj and 150 tins of various other brands, according to the food safety officer in charge.
A NAB team led by SI M Jiten, SI Y Shamu and Premchand and Abung had raided the godown on receiving intelligence inputs that some NDPS item was being prepared in the area around 11.00 am today, said Satrajit.
The information they had proved correct and the team found labours involved in the process of adulterating edible oil in very unhygienic and unsafe conditions, he said.
The food safety officer said his team was then informed about the adulteration process by the NAB team.
His team which also included Th Sunit, food safety officer, Churachandpur and others rushed to the spot and found two labourers inside the godown along with the oil containers.
The total amount of edible oil is worth around Rs 30 lakh, he said.
At the same time, the team on checking the next room found sub-standard betel nuts in several gunny bags worth around Rs 20 lakh, he said before adding, this sub-standard nuts were to be mixed with the normal nuts and sold off.
The items have been seized and the godown sealed under the Food Safety Standard Act, 2006 under RR 2011, he said.

Tons of Carbide Ripened Mangoes Seized; Three Held

Port Blair, June 9: In a raid over artificially ripened fruits by use of carbide gas, the South Andaman District special police teamhave recovered over 6 kgs of calcium carbide chemical used for ripening of fruits and 277 boxes containing 6045 kgs. of artificially ripened mangoes on 6th June. Three persons have been booked under the Food Safety & Standards Act, 2006.
On the basis of information, that huge quantity of artificially ripened mangoes have been stored in the godown of one Shailesh Mishra at Haddo, the police team comprising of ASI M. Abdul Rasheed, HC Surya Narayan, HC Sanjay Kujur, Constables RakeshToppo, AshishMallick, Mohd. Imran & M. Raja Raoalongwith Food and Safety officials of DHS, under the supervision of DySP (SA) Mohd.Aslam, raided the spot and apprehended three persons namely(1) M.D. Sabir (34) yrs,pvt.business r/o Round Basti (2). M.D. Tabarak (42) yrs,pvt.business r/o Babu lane and Shailesh Kr. Mishra (37) yrs,manager, SaumyaAgrotect Pvt. Ltd. a Kolklatta based company r/o Dollygunj. 6.548 kgs of calcium carbide were seized on the spot.
It was revealed that Shailesh has the tender for supplying the fruits to Defencefor which SabirandTabarak brought 10 tons of mangoes from mainland. To ripen the mangoes, theyused calcium carbide brought from local market. All three accusedpersons were booked under Food Safety & Standard Act 2006 and handed over to the accompanying Health Officials alongwith the chemical and seized mangoes for further legal action.

Private water tankers suck residents dry

Exploitation of natural resources:Water being pumped from a well near the city
P.S. Navaraj , Water expert: “It should be made mandatory that private water tankers get a no-objection certificate from the local body before supplying water to anybody”
J. Suguna , Designated Officer, Department of Food Safety and Drug Administration: “The drivers are advised to keep the tankers clean and taught easy methods of adding chlorine”


The city has witnessed demand going up manyfold in the last couple of months
With the gap between demand for potable water and supply widening due to various reasons, the business of supply through private tankers appears to be flourishing in the city.
As most of the wells have gone dry with the groundwater table hitting abysmally low depths even in areas closer to the banks of the Vaigai, residents have turned to private water suppliers who are now cashing in on the situation.
The people, instead of relying on the Madurai Corporation tankers, choose private tankers as they can deliver water anywhere anytime.
The tankers feed the huge demands of hotels, hospitals and business establishments, besides households. There are more than 500 private water tankers operating in and around the city that has witnessed demand going up manyfold in the last couple of months alone. While some suppliers source water from the open wells of others by paying Rs.100 for each load, a few extract water from their own agricultural fields and sell it.
R. Chandran, a private supplier who sources water from Oomachikulam on the outskirts of the city, says that he receives five to six calls a day for supply from residents alone.
“Residents say that they have to depend on private tankers as the civic body’s water supply has turned erratic due to poor storage in the Vaigai dam. The demand has increased from areas like Anna Nagar, K.K. Nagar, Athikulam, DRO Colony, Narayanapuram, Gomathipuram and Pandikoil,” he says.
“In our locality, we receive piped water supply only once in four days. Due to inadequate rainfall, we have been facing water scarcity for the past five years. Hence, we prefer water supplied in lorries, which lasts up to a week, for other purposes. The tankers charge Rs.500 for 6,000 litres of water,” says P. Karventhan, a resident of Narayanapuram.
A 12,000-litre-load of water per tanker costs anywhere between Rs.1,000 to Rs.1,200 depending on the distance. Of late, customers, mostly residential/apartment complexes, prefer tanker loads with a capacity of 6,000 litres that cost Rs.500 to Rs.900, says P. Kannan, another water supplier who sources water from Kochadai.No regulation
While hundreds of private water suppliers are into the business, there is no regulation or monitoring of the quality of water supplied by them. According to sources in the Tamil Nadu Pollution Control Board (TNPCB), Public Works Department (PWD) is the authority to enforce quality norms on private water suppliers in the city while the Food Safety Department fulfils the function when it comes to corporation water tankers.
“We are creating awareness of the importance of chlorination. The drivers are advised to keep the tankers clean and taught easy methods of adding chlorine,” says J. Suguna, Designated Officer, Department of Food Safety and Drug Administration.
Further, Ms. Suguna also advises the public not to use the water supplied by private tankers for drinking or cooking.
There are about 50 tankers operated by the Corporation in the added areas of the city. The water is treated properly and then chlorinated before being supplied to the residents, according to a corporation official.
It is not just the PWD which is responsible for the regulation but also the local bodies that can play a role in monitoring the private tankers, says a TNPCB official. Lack of co-ordination between departments is a major cause for the rampant water supply business, the official adds.
Water expert P.S. Navaraj says, “Most of the private water tankers get water from open wells. It should be made mandatory that they get a no-objection certificate from the local body before supplying water to anybody.”
“As per the guidelines of the Central Groundwater Authority, they are not allowed to extract water from open wells, which may contain pollutants that can’t be filtered even by a water purifier at home. Therefore, it can impact the health of a person.
Officials of Pollution Control Board must test the quality of water supplied by these water tankers. There must be a regulatory body to monitor and provide licences to them to operate trips. The tankers must also be educated on the use of water,” Dr. Navaraj explains.