Mar 27, 2014

கிருஷ்ணகிரி வழியாக வடமாநிலங்களுக்கு செல்லும் கலப்பட மரவள்ளிக்கிழங்கு மாவு - விவசாயிகள் சங்கம் புகார்

கிருஷ்ணகிரி, மார்ச் 27: 
கிருஷ்ணகிரி மாவட்டம் வழியாக கலப்பட மரவள்ளிக் கிழங்கு மாவு வடமாநிலங்களுக்கு கொண்டு செல்லப்படுகிறது என தமிழக விவசாயிகள் சங்கம் புகார் தெரிவித்துள்ளது. 
தமிழக விவசாயிகள் சங்க மாநில பொதுச் செயலாளர் ராமகவுண்டர் கிருஷ்ணகிரி மாவட்ட கலெக்டர் ராஜேஷிடம் அளித்துள்ள புகார் மனுவில் கூறியிருப்பதாவது: 
தமிழகத்தில் சேலம், நாமக்கல் மற்றும் தர்மபுரி மாவட்டங்களில் லட்சக்கணக்கான விவசாயிகளால் மரவள்ளி கிழங்கு சாகுபடி செய்யப்படுகிறது. இவை, அந்தந்த மாவட்டங்களில் உள்ள மரவள்ளி கிழங்கு அரவை ஆலைகளுக்கு தரமான கிழங்கு மாவு ஜவ்வரிசி மற்றும் ஸ்டார்ச் தயாரிப்பதற்காக அனுப்பப்படுகிறது. 
இவ்வாறு அனுப்பப்படும் மரவள்ளி கிழங்குடன், சில ஆலைகளில் மக்காச்சோள மாவு கலப்படம் செய்து, அத்துடன் அரசால் தடை செய்யப்பட்ட விஷத்தன்மை உள்ள ரசாயனங்களையும் சேர்த்து கிழங்கு மாவு ஜவ்வரிசி மற்றும் ஸ்டார்ச்சுகளை தயாரிப்பதாக தெரிகிறது. 
இவ்வாறு தயாரிக்கப்படும் கிழங்கு மாவு ஜவ்வரிசி, அரசு உணவு தரக்கட்டுப்பாடு அனுமதி பெறாமல், கிருஷ்ணகிரி மாவட்டம் வழியாக வணிகவரி மற்றும் எந்த விதமான பரிசோதனையும் இல்லாமல் வடமாநிலங்களுக்கு கொண்டு செல்லப்படுகிறது. இந்த பொருட்களை உண்பவர்களுக்கு ரத்த அழுத்தம், சர்க்கரை நோய், புற்றுநோய், ஆண்மை இழத்தல் மேலும் பல மோசமான நோய்கள் உண்டாகும். மேலும் இதனால் அரசுக்கும் வரி இழப்பு ஏற்படுகிறது. 
இதை தடுக்கவில்லை என்றால், வருங்காலத்தில் மரவள்ளிக்கிழங்கு மதிப்பூட்டப்பட்ட பொருட்களுக்கு கெட்ட பெயர் ஏற்பட்டு, நுகர்வோர்கள் இதை ஒதுக்கித்தள்ள வேண்டிய நிலை ஏற்படும். இதனால் மரவள்ளிக்கிழங்கு விவசாயிகள் பாதிக்கப்படுவார்கள். 
எனவே, தமிழக அரசு மற்றும் மாவட்ட நிர்வாகம் கலப்பட பொருட்கள் வெளி மாநிலங்களுக்கு கொண்டு செல்லப்படுவதை கண்டறிந்து, தடுக்க நடவடிக்கை எடுக்க வேண்டும். தரமான பொருட்கள் மட்டுமே கொண்டு செல்ல அனுமதிக்க வேண்டும். இவ்வாறு அந்த மனுவில் கூறப்பட்டுள்ளது.

சவுகார்பேட்டையில் இரண்டரை டன் குட்கா பொருள் பறிமுதல்

சென்னை, மார்ச் 27: 
சென்னை முழுவதும் அரசால் தடை செய்யப்பட்ட பான்பராக், ஹான்ஸ் உள்ளிட்ட போதை பொருட்கள் கடைகளில் விற்கப்படுவதாக உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகளுக்கு தகவல் கிடைத்தது. இதைதொடர்ந்து, சவுகார்பேட்டை பந்தர் தெருவில் நேற்று முன்தினம் உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் செபராஜ், சுந்தரேசன், இளங்கோ ஆகியோர் தலைமையில் சோதனை நடத்தப்பட்டது. அப்போது, அங்கிருந்த குடோனில் அரசால் தடை செய்யப்பட்ட பான்பராக், ஹான்ஸ், புகையிலை உள்ளிட்ட போதை பொருட்களை பறிமுதல் செய்தனர். மேலும் அங்குள்ள கடைகளில் சோதனை நடத்தியதில் மேலும் சில புகையிலை பொருட்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டன. 
தொடர்ந்து இரு தினங்களாக நடத்திய சோதனையில் 2,500 கிலோ புகையிலை பொருட்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டு, கொடுங்கையூர் குப்பை கொட்டும் வளாகத்துக்கு கொண்டு சென்று, ராட்சத குழிகள் தோண்டி புதைக்கப்பட்டன.

சென்ட்ரல் ரயில் நிலையத்தில் ஆந்திராவுக்கு கடத்த முயன்ற 22 மூட்டை பான்பராக் பறிமுதல்

சென்னை, மார்ச் 27: 
தமிழக ஆளுநர் ரோசய்யா, நேற்று மாலை 4.45 மணிக்கு சென்ட்ரலில் இருந்து ஐதராபாத் எக்ஸ்பிரஸ் ரயிலில் ஆந்திராவுக்கு புறப்பட்டுச் சென்றார். 
இதனால் முன்னெச்சரிக்கை நடவடிக்கையாக சென்ட்ரலில் டிஎஸ்பி தில்லை நடராஜன் தலைமையில் இன்ஸ்பெக்டர் அழகர்சாமி மற்றும் ரயில்வே பாதுகாப்பு படையினரும், ரயில்வே போலீ சாரும் இணைந்து, நேற்று காலை முதல் தீவிர கண்கணிப்பில் ஈடுபட்டிருந்தனர். பாதுகாப்பு ஏற்பாடுகளுடன் சோதனை களையும் செய்தனர். 
அப்போது பார்சல் அனுப்பும் இடத்தில் 22 மூட்டைகள் இருந்ததை பார்த்து சந்தேகத்தின்பேரில் அவற்றில் ஒன்றை பிரித்தனர். அதில் தடை செய்யப்பட்ட பான்பராக், புகையிலை பொருட்கள் இருந்தன. விற்பனைக்கான பாக்கெட்களில் அடைக்காமல் மூட்டையில் மொத்தமாக திணித்து வைக்கப்பட்டிருந்தது. ஆந்திர மாநிலம் விசாகப்பட்டினத்திற்கு அனுப்ப பதிவு செய்யப்பட்டிருந்த ஒவ்வொரு மூட்டையிலும் 55 கிலோ பான்பராக், புகையிலை பொருட்கள் இருந்தன. 
சுமார் 10 லட்சத்துக்கும் அதிகமான மதிப்புள்ள பான்பராக் மூட்டைகளை கைப்பற்றி ரயில்வே போலீசார் வழக்கு பதிவு செய்து விசாரித்து வருகின்றனர். இந்த மூட்டைகளை பதிவு செய்ய கொடுத்திருந்த சென்னை முகவரி போலியானது என்று கண்டுபிடிக்கப்பட்டு உள்ளது. மேலும் விசாகப்பட்டினம் முகவரி குறித்தும் விசாரணை நடத்தப்படுகிறது. பறிமுதல் செய்த மூட்டைகள் நீதிமன்றத்தில் ஒப்படைக்கப்பட்டன.

Food labelling requirements – Date of Manufacture or Packing and Best Before or Use By Date : Module 7

Best Before

Date of Manufacture or Packing and Best Before or Use By Date 

Information about dates on pre-packaged food product is a valuable source of information about the life of the packaged food product for the consumers. Date of manufacture or packing on the labels provides an information about the age of the product and from this date the consumer can assess, how old the product is ? Whereas, the Best Before Date or Use by Date indicates the remaining healthy life of the unopened product. Best Before Date is the date by which it is expected that the unopened food, when stored under appropriate conditions, will retain its freshness, taste, nutritional value and all other claimed qualities. A “best-before” date, tells when the potential shelf-life period of the unopened foods ends. One can consume foods after the “best before” date has passed.
However, when this date has passed, the food may lose some of its freshness and flavour, or its texture may have changed. Some of its nutritional value, such as vitamin C content, may also be lost. Remember that “best before” dates are not indicators of food safety, neither before nor after the date. They apply to unopened products only. Once opened, the shelf life of a food may change. 
“Best before” dates do not guarantee product safety. However, they do give you the information about the freshness and potential shelf-life of the unopened foods you are buying. 
The Indian Food Law, FSS (Packaging and Labelling ) Regulations,2011,notified by FSSAI, defines the terms like , Date of Manufacture , Date of Packing, Best Before Date and Use by Date . The Regulation makes it mandotary that the information about the Date of manufacture or packing and Best Before or Use By Date has to be mentioned on the label on the package of the food product. 
The regulations define: 
a.“Date of manufacture” means the date on which the food becomes the product. 
b. “Date of packaging” means the date on which the food is placed in the immediate container in which it will be ultimately sold; 
c. “Best before” means the date which signifies the end of the period under any stated storage conditions during which the food shall remain fully marketable and shall retain any specific qualities for which express claims have been made and beyond that date, the food may still be perfectly safe to consume, though its quality may have diminished. However the food shall not be sold if at any stage the product becomes unsafe.
d.“Use – by date” or “Recommended last consumption date” or “Expiry date” means the date which signifies the end of the estimated period under any stated storage conditions, after which the food probably will not have the quality and safety attributes normally expected by the consumers and the food shall not be sold.
7.1 Date of manufacture or packing: 
The date, month and year in which the commodity is manufactured, packed or pre-packed has to be given on the label in the prescribed manner : 
In case the Best Before Date of the product is more than three months then only the month and the year of manufacture, or prepacking is required to be mentioned. 
In case the packaged food product has a short shelf life of less than three months than the date, month and year in which the food commodity is manufactured, prepared or pre-packed is required to be mentioned. 
7.2 Best before and Use By Date: 
The month and year in capital letters up to which the product is best for consumption has to be mentioned on the label, as given below :— 
“BEST BEFORE ……..MONTHS AND YEAR 
OR 
“BEST BEFORE ……..MONTHS FROM PACKAGING 
OR 
“BEST BEFORE …………MONTHS FROM MANUFACTURE 
In case of packages containing the food commodity of perishable nature which has a short shelf life i.e. pizza, doghunts,khoya, paneer etc. The date, month and year in capital letters up to which the product is best for consumption has to mentioned on the label as given below. 
“BEST BEFORE ……….DATE/MONTH/YEAR” 
OR 
“BEST BEFORE……..DAYS FROM PACKAGING” 
OR 
“BEST BEFORE …….. DAYS FROM MANUFACTURE” 
In case of Aspartame and Infant milk substitute and Infant Foods, Use by Date/recommended last consumption date/expiry Date has to be mentioned. Best Before Date is not required to be given on such packages.
In case of wines liquors and alcoholic beverages containing more than 10% of alcohol, Best Before Date, Use by Date or Expiry Date is not required to be mentioned. 
From the manufacturer or packers point of view it is important to note that he has to ensure that his unopened pre-packaged food , when stored under appropriate conditions, retains its freshness, taste, nutritional value and all other claimed qualities , atleast upto its Best Before Date. 
If there are any particular storage conditions for the product to maintain its shelf life, these must be pointed out. However, as a rule it is recommended to always describe the necessary storage conditions for a food product. 
Shelf life should be established for all products by conducting planned and carefully executed shelf life studies
To make sure food lasts until its date, it’s important to mention storage instructions, such as ‘Keep refrigerated’ and ‘Store in a cool, dark place’ on the label. 
A consumer will always be interested to know about the life of a packaged food product, so the label should have the information about the date of manufacture or packing and best before or use by date.

Online facility launched under Food Safety Act

Those dealing in food business in the state will no more have to visit the office of civil surgeon or district health officer to apply for registration or to obtain licence under the Food Safety and Standards Act, 2006, as the health department has launched an online facility for the purpose. 
The department has already organised official training for its food safety officers and other health staff to facilitate people. A team of experts has also held an exercise for them in districts recently. 
The health department would soon send computers, scanners and printers to the headquarters besides an operator who will be assigned by the department to handle online applications. 
The food safety officers have been ordered not to entertain any application regarding food licence through offline mode this week. 
For the online facility, applicants can log on to the designated website foodlicensing.fssai.gov.in, where they will have to register as users after furnishing details of the business. After that a fee has to be submitted as per the government order. Then, the applicant would have to fill up the form for seeking registration/issuance of licence and upload scanned copies of the required documents on the website. 
Even after the facility goes online, applicants will also have to send documents and receipt through registered post to the office of district health officer. 
After getting the application through online mode, health workers will visit the shops or manufacturing units for physical verification of the premises. 
Food business operators with an annual turnover of above Rs. 12 crore it is must to have a licence and those who earn less than Rs. 12 crore a year must get a registration certificate, as per the Food Safety and Standards Act, 2006. 
Sources said till date, nearly 1,600 eateries have got licences and nearly 8,200 joints, including stall holders, hotels, restaurants, canteens, dhabas, food carts, sweetshops, tea stalls, grocery stores, meat sellers and milk sellers, have got themselves registered with the department. 
Sources added that if the Centre has been continually putting pressure on the state health department to start online facility as eight states have already implemented this system. 
They said due to general elections, the Centre had extended the deadline from February 4 to August 4. The health department would start issuing challans to those, who fail to enroll under this Act. 
They added that earlier, the deadline for registration and getting licences were extended two times, from August 5, 2012, to February 4, 2013, and then from February 4, 2013, to February 4, 2014 and later to August 4. 
"Once the code of conduct ends, the department will also publicise the online facility," they said. 
Earlier, the district health officials held camps asking shopkeepers and other outlet owners to apply for licence or registration manually. 
According to the Act that was implemented in August 2011, a food business with an annual turnover exceeding Rs. 12 lakh requires a licence, while those earning below that need registration only. 
The fee for registration is Rs. 100, and for a licence it varies from Rs. 2,000-Rs 3,000 and Rs. 5,000 depending on the category of the business. 
When contacted, state food safety commissioner Hussan Lal said, "As of now, application for licence will be taken through online facility and after few weeks application for registration will also be accepted online."