Feb 12, 2014

தலையெல்லாம் சுத்துது... மயக்கமா வருதுப்பா! உயிர் குடித்ததா குளிர்பானம்?

அது 1999-ம் வருடம் நவம்பர் 24-ம் தேதி... காஞ்சிபுரத்தில் உள்ள பெப்சி தொழிற்சாலை முன்பு படையோடு வந்து இறங்குகிறார் டி.ஆர்.ஓ. சகாயம். அடுத்த சில நிமிடங்களில் ஆலைக்கு சீல்! 'குளிர்பானத்தில் அழுக்குப் படலம்’ எனச் சொல்லி பெரியவர் ஒருவர் கொடுத்த புகாரில்தான் இந்த அதிரடி. அதோடு நிற்கவில்லை; மாவட்டம் முழுக்க பெப்சி விற்பனைக்கும் தடை போட்டார் சகாயம். இது அந்த சமயத்தில் பெரும் பரபரப்பை ஏற்படுத்தியது. இதுபற்றி 8.12.1999 தேதியிட்ட ஜூ.வி-யில் 'இந்த உள்ளம் அலறுதே ஐயோ!’ என்ற தலைப்பில் விரிவான கட்டுரை வெளியிட்டிருந்தோம். 
அதன் பின்னர் சின்ன சின்னதாக பிரச்னை​கள் கிளம்பினாலும், மிகப் பெரிய இடை​வெளிக்குப் பிறகு இப்போது ஒரு சிறுமியின் உயிர் பறிக்கக் காரணமாக அமைந்துவிட்டது என்று பெப்சி மீது பகீர் சர்ச்சை கிளம்பியிருக்கிறது! 
கடலூர் மாவட்டம் சேப்ளாநத்தம் கிராமத்தைச் சேர்ந்தவர் அஞ்சா புலி. இவருக்கு அபிராமி, லலிதா, கௌசல்யா மற்றும் பரமசிவம் என நான்கு குழந்தைகள். அவர்களில் அபிராமி இப்போது உயிரோடு இல்லை. மற்ற மூவரும் உயிருக்கு ஆபத்தான நிலையில் மருத்துவமனையில் சிகிச்சையில் இருக்கிறார்கள். இதற்கெல்லாம் காரணம், அவர்கள் குடித்த 'பெப்சி’ குளிர்பானம்தான் என்று சொல்லப்படுகிறது. 
குழந்தையைப் பறிகொடுத்துவிட்டு கடலூர் மருத்துவமனை வளாகத்தில் கதறித் துடித்துக்கொண்டிருந்த தந்தை அஞ்சா புலியிடம் பேசினோம். ''எனக்கு ஒரு ஆண் குழந்தை, மூன்று பெண் குழந்தைங்க. கஷ்டப்பட்டுக் கூலிவேலை செய்துதான் இவர்களையெல்லாம் காப்பாத்​திட்டு வந்தேன். வேலைக்குப் போய் வீட்டுக்குத் திரும்பி வரும்போதே, குழந்தைகளுக்கு ஏதாவது சாப்பிட வாங்கிட்டு வந்துடுவேன். அன்னைக்கு எங்க ஊர் கடையில அரை லிட்டர் பெப்சி ரெண்டு பாட்டில் வாங்கிட்டு வந்தேன். நான்கு குழந்தைகளுக்கும் கொஞ்​சம் கொஞ்சம் குடிக்கக் கொடுத்தேன். அதை குடிச்ச கொஞ்ச நேரத்திலேயே சின்ன மகள் அபிராமி என்​கிட்ட வந்து, 'அப்பா... எனக்குத் தலையெல்லாம் சுத்துது. மயக்கமா வருதுப்பா’ன்னு சொன்னா. சொல்லிகிட்டு இருக்கும்போதே... திடீ​ருன்னு மயக்கம் போட்டு கீழே விழுந்துட்டா. அவ தலையைத் தூக்கிப் பார்த்தா, வாயெல்லாம் நுரை தள்ளிகிட்டு இருந்தது. 
நான் பதறிப் போய் பக்கத்தில் இருந்தவங்களைக் கூப்பிடறதுக்குள்ளேயே, மத்த மூணு குழந்தைகளும் அதேபோல் மயக்கம் போட்டு கீழே விழுந்துட்டாங்க. இதைப் பார்த்து ஊரே திரண்டு வந்துடுச்சு. எல்லோரையும் தூக்கிட்டு வந்து பக்கத்துல இருந்த தனியார் மருத்துவமனையில் காட்டினோம். அவங்க, கடலூர் கொண்டுபோங்கன்னு சொல்லிட்டாங்க. அதுக்கப்புறம் கடலூர் மருத்துவனையில சேர்த்தோம். என் பெரிய மக அபிராமி பிழைக்காம போயிட்டா. 


சின்ன மக கௌசல்யாவையும் மகன் பரமசிவத்​தையும் புதுச்சேரி ஜிப்மர் மருத்துவனையில் சேர்த்திருக்காங்க. லலிதா மட்டும் இங்கே இருக்கு. அவர்களோட நிலைமையும் மோசமா இருக்குன்னு சொல்றாங்க. எனக்கு என்ன பண்றதுன்னே தெரியல. எதையோ குடிக்க வாங்கிக் கொடுத்து என் கையாலேயே என் புள்ளையைக் கொன்னுட்ட பாவியாகிட்டேனே...'' என்று தலையில் அடித்துக்கொண்டு கதறினார். 
இந்த சம்பவம் குறித்து கடலூர் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரி டாக்டர் ராஜாவிடம் பேசினோம். ''அவர்கள் காலாவதியான பெப்சி குளிர்பானத்தை அருந்தியிருக்கிறார்கள். காலாவதியானதால் குளிர்பானம் விஷத்தன்மையாக மாறியுள்ளது. அதனால்தான் இந்தத் துயரச் சம்பவம் நிகழ்ந்துள்ளது. இறந்துபோன குழந்தையின் குடல் பகுதிகளில் இருக்கும் உணவையும், சம்பவத்துக்குக் காரணமான குளிர்பான பாட்டிலையும் பரிசோதனைக்கு அனுப்பி வைத்துள்ளோம். அதன் முழு உண்மையும் தெரிந்தவுடன், சட்டப்படி அந்த கம்பெனி மீது கடுமையான நடவடிக்கை எடுக்கப்படும்'' என்றார். 
''இது சாதாரண ஃபுட் பாய்சன் கிடையாது. அவர்கள் உட்கொண்ட உணவில் மோசமான விஷத்தன்மை இருக்கிறது. அந்தக் குழந்தையை காப்பாற்ற நாங்களும் எவ்வளவோ போராடினோம். ஆனால், அது முடியாமல் போய்விட்டது. அதனால்தான் மற்ற இரு குழந்தைகளையும் பாண்டி ஜிப்மர் மருத்துவமனைக்கு மேல் சிகிச்சைக்காக அனுப்பிவைத்துவிட்டோம்'’ என்றனர் சிகிச்சையளித்த மருத்துவர்கள். 
பெப்சி நிறுவனத்தின் கருத்தை அறிய மாமண்டூரில் உள்ள பெப்சி தொழிற்சாலைக்குச் சென்றோம். ''மேலிட அனுமதி இன்றி நான் பேட்டி கொடுக்கக் கூடாது. எங்கள் தலைமை அலுவலகத்தில் இருந்து உங்களிடம் பேசுவார்கள்'' என்ற பிளான்ட் மேனேஜர் ராமு, நமது செல்போன் நம்பரை வாங்கிக்கொண்டார். ஆனால், கட்டுரை அச்சுக்கு செல்லும்வரை யாரும் நம்மை தொடர்புகொள்ளவில்லை. 
இந்த நிலையில், 'உயிர் பறிபோக காரணமாக இருந்தது ஒரிஜினல் பெப்சியே அல்ல; அது டூப்ளிகேட்’ என்ற பிரசாரத்தையும் சிலர் செய்துவருகிறார்கள். ஒரிஜினலோ, டூப்ளிகேட்டோ... குழந்தையின் உயிர் பறிபோக காரணமாக இருந்த அத்தனை பேரும் பாரபட்சம் இல்லாமல் சட்டத்தின் முன் நிறுத்தப்பட வேண்டும்! 

Traders lay down conditions for supporting political parties

JAMSHEDPUR: Buoyed by the deferment of Food Safety and Standards Act 2006 implementation by six months, the Confederation of All India Traders (CAIT) is mounting pressure on the political parties to include in their manifesto the need for a National Traders' Policy and a dedicated ministry for the traders ahead of the Lok Sabha elections.
The national outfit of traders, which is hosting its two-day national convention in Delhi on February 27-28 this year, has announced that the proposed convention will determine the role of the traders vis-a-vis support to the political parties in the general elections.
"The national convention will determine our support to the political parties. Parties that will incorporate our charter of demands in their respective election manifesto will get our support in the polls," said Praveen Khandelwal, secretary general, CAIT.
He said the outfit that has six crore membership across country, will not allow the political parties to overlook the burning issues of the traders' community this time around.
Gross amendments in the Food Safety and Standards Act 2006, scrapping of the current version of the Foreign Direct Investment in retail sector, constitution of review commission panel to study outdated and regressive trade laws and national trader's policy and separate ministry for the same are few of the prominent demands of the traders. "About six crore traders in the country are engaged in annual business of a turnover of Rs 20 lakh crore and employ 25 lakh people in the sector," said Khandelwal adding that traders in India contribute 15 percent of the GDP, each year.
The CAIT functionary who was here to garner support for the national convention said the outfit will make all effort to scrap the FDI in retail notification issued by the Union commerce ministry in 2013.
"We will impress upon the next government to scrap the notification as the present atmosphere is not conducive for the same in the country," said Khandelwal. He also demanded timely implementation of the Goods and Services Tax (GST) to ease the multiple tax burden on the traders.
Earlier on Tuesday Khandelwal, along with his associates Brijmohan Agarwal and Seema Sethi addressed the members of the Singhbhum Chamber of Commerce and Industry.

BEVERAGES UNDER FSDA SCANNER



குடோனுக்கு சீல் வைப்பு வடலூரில் காலாவதியான 2 ஆயிரம் குளிர்பானங்கள் பறிமுதல்

வடலூர், பிப். 12: 
வடலூரில் காலாவதியான 2 ஆயிரம் குளிர்பானங்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டு, குடோனுக்கு சீல் வைக்கப்பட்டுள்ளது. 
வடலூர் அடுத்த சேப்ளாநத்தம் கிராமத்தில் காலாவதியான குளிர்பானம் குடித்த சிறுமி பலியானார். இந்த சம்பவத்தையடுத்து மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு துறை அதிகாரிகள் மாவட்டம் முழுவதும் அதிரடி சோதனை நடத்தி வருகின்றனர். நேற்று மாலை வடலூர் சிட்கோ வளாகத்தில் உள்ள தனியார் ஏஜென்சியின் குடோனில் மாவட்ட உணவு பாது காப்பு அதிகாரி டாக்டர் ராஜா தலைமையில், வட்டார உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்கள் வடலூர் சுப்பிரமணியம், விருத்தாசலம் நல்லதம்பி, கம்மாபுரம் ஏழுமலை, காட்டுமன்னார்கோவில் கொளஞ்சி யான் ஆகியோர் ஆய்வு செய்தனர். இதில் சுமார் 2 ஆயிரத்துக்கும் மேற்பட்ட காலாவதியான குளிர்பானங்கள் இருந்தது தெரியவந்தது. இதையடுத்து காலாவதியான குளிர்பானங்களை பறிமுதல் செய்து, சம்பந்தப்பட்ட குடோ னுக்கு சீல் வைக்கப்பட்டது. 
மேலும் இதுகுறித்து சட்டபூர்வமான நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என்றும், மாவட்டம் முழுவதும் உள்ள குடோன்களில் ஆய்வு நடத்தப்படும் என்றும் டாக்டர் ராஜா தெரிவித்தார்.

குளிர்பான குடோனுக்கு சீல்


வடலூர்: வடலூரில் குளிர்பான குடோனுக்கு மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் சீல் வைத்தனர். நெய்வேலி அடுத்த சேப்ளாநத்தம் காலனியைச் சேர்ந்தவர் அஞ்சாபுலி, இவர் கடந்த 9ம் தேதி அதை பகுதியில் உள்ள கடையில் பெப்சி குளிர்பானம் வாங்கினார். அதனை, அவரது மகள்கள் லலிதா (10), அபிராமி (8), கவுசல்யா (3), மகன் பரமசிவம் (3) ஆகியோர் குடித்தனர். உடன் நால்வரும் மயங்கி விழுந்தனர். கடலூர் அரசு மருத்துவமனையில் அனுமதிக்கப்பட்டனர். அங்கு சிறுமி அபிராமி இறந்தார். அதனைத் தொடர்ந்து கடலூர் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரிகள் குளிர்பானத்தை விற்பனை செய்த கடை, வினியோகஸ்தர் குடோனுக்கு சீல் வைத்தனர். நேற்று உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரி ராஜா தலைமையில் சுப்ரமணியன், நல்லதம்பி, ஏழுமலை, கொளஞ்சியன், நந்தகுமார் ஆகியோர் அடங்கிய குழுவினர் நேற்று வடலூர் பகுதியில் உள்ள கடைகள், குளிர்பான கடைகளில் ஆய்வு நடத்தி காலாவதியான உணவு பொருட்கள், குளிர்பானங்களை அழித்தனர். வடலூர் சிப்காட் பகுதியில் இயங்கி வந்த பெப்சி குடோனில் சோதனை நடத்தினர். இதில் காலாவதியான 2,000க்கும் மேற்பட்ட பெப்சி, மிராண்டா குளிர்பான பாட்டில்களை அழித்தனர். பின்னர், குடோனுக்கு சீல் வைத்தனர்.
வடலூர் சிட்கோ வளாகத்தில் உள்ள தனியார் ஏஜென்சியின் குடோனில், மாவட்ட உணவு பாதுகாப்பு அதிகாரி டாக்டர் ராஜா தலைமையில் அதிகாரிகள் ஆய்வு செய்தனர். அடுத்த படம்: காலாவதியான குளிர்பானங்களை வைத்திருந்த குடோனுக்கு சீல் வைக்கப்பட்டுள்ளது.

INDIAN EXPRESS & DINAMANI NEWS



Food Safety officials search soft drinks godown

70 crates of soft drinks that had crossed expiry date, found 
Officials from the Food Safety and Standards Authority of India searched a godown in Sungam area on Tuesday and found stocks of soft drinks that had crossed the expiry date.
A team led by Designated Officer R. Kathiravan along with Food Safety Officers K. Chandran, S. Gerald and M. Venkatesan searched the godown and found 70 crates of soft drinks manufactured on July 28, 2013 with a validity of six months, that expired in January 2014.
Officials claimed that the soft drinks that had crossed the expiry date were not kept at a place meant for disposal of waste or spoilt goods.
It was found along with the stock meant for retail supply, they said.
Samples of the soft drink have been taken and sent to the food laboratory. Further action will be taken after the report is received.
On Tuesday, there was a complaint about soft drinks that had crossed the expiry date, being sold in an eatery on Race Course.
On Monday, there was an incident in Cuddalore in which a girl died and a boy fell ill, allegedly after consuming soft drinks.

JMC launches anti adulteration drive, realizes fine of Rs 17,000

Jammu, Feb 11: Continuing the drive against the menace of adulteration especially in milk and other food articles an extensive tour in the areas like New Plot, Janipur, Rehari, Subash Nagar, Roop Nagar, Barnai, Bantalab, Muthi of Jammu City was conducted with the team of Food Safety officers alongwith other field staff under the supervision of Dr. Mohd Saleem Khan, Health Officer JMC.
The team inspected various milk and milk products shops, milk vendors, sweetshops, meat and chicken shops, bakery shops, vegetable and fruit shops. 
About 3000 litres of milk was checked. Various vendors and the shopkeepers who are not selling milk and other food articles up-to the standards were booked and compounding fee of Rs. 17,000/- was realised on spot and about 2 quental of unwholesome milk also destroyed on spot About 20 Kgs of polythene was also seized. Two samples of Milk and Maida were also lifted from various food establishments within the limits of JMC and sent to Food Analyst, Public Health Laboratory for ascertaining their standard of purity.
All the food establishment owners are warned to ensure supply of pure milk and fresh and good quality of food articles to the general public. Any shopkeeper found selling milk & milk products and other food articles without food licenses will be booked under rules and strict action against the defaulters will be initiated. All the shopkeepers should check the licenses of milk vendors from whom they are purchasing milk for selling. If any shopkeeper found that he has purchased the milk from without licensed vendors, the shopkeeper shall be held responsible and would be penalized. The drive will remain continue and the Jammu Municipal Corporation seeks the cooperation of general public also.

FDA seals factory making nutritious food for kids, pregnant women

BHANDARA: Personnel from the Food and Drugs Administration (FDA) raided a unit manufacturing nutritious and high-protein food meant for kids and pregnant mothers under the Take Home Ration (THR) scheme of the state government last week. It was found that substandard raw material was being used, the premises were unhygienic and the unit was not licensed by the FDA. The factory was run by a local trader in the name of a women's self help group.
The FDA sealed the factory unit, collected samples of raw material and sent them to the government laboratory at Nagpur for investigation. Offences will be registered under the FDA Act after receiving the reports.
The THR scheme is meant for children of 6 months to 3 years, 3-6 years and pregnant and feeding mothers of rural areas. Nutritious and rich protein food is given to beneficiaries at their homes by anganwadi employees. The rules require that THR should be prepared by women self help groups, on separate premises for manufacturing unit. The state pays Rs5.92 to 8.92 and Rs4.92 to 6.92 per beneficiary per day according to the category.
The scheme is supervised by a special monitoring committee headed by district collector and deputy CEO of woman and child welfare department is member secretary. The committee has to select SHGs to prepare THR.
Sources said that Jhansi Rani SHG of village Jamb, Mahila Sahakari SHG of Ganeshpur, Sarswat Woman SHG of Paoni and Ujval Woman SHG of Hardoli were given contract of preparing THR. Production and distribution of THR had begun after the committee visited the factory and found THR recipe as per norms and quality. Every thing was going on very smoothly, with bills being paid regularly to the SHGs, including Rs4.92 crore paid in the present fiscal till now.
When FDA personnel raided the factory at MIDC Gadegaon, most employees and the manufacturer fled away. A search revealed not a single woman member of SHG was present. The supervisor of the factory said the factory is owned and run by his employer Kamalkishor and his son Rakesh Lahoti.
The officials found that raw material like wheat, chana, jaggery, soya cake and groundnuts were substandard and unfit for human consumption. The premises were also very unhygienic at the unlicensed factory and there were gross violations of Food Safety and Services Act. Officials sealed bags of raw material amounting to Rs6 lakh and the factory itself. Samples were taken and sent to the laboratory at Nagpur. A report will be available within 15 days. Offences will be registered and criminal action will be taken against the SHGs after the reports are received.
It is surprising that almost all laws were violated at this factory for so long despite the FDA officer himself being member of the committee.

Most hotels in Karnataka yet to obtain food safety licence

Food Safety and Standards Act has to be enforced by August 4
Most restaurants and eateries in Bangalore have not yet obtained the mandatory licence from the Food Safety and Standards Authority of India (FSSA) as stipulated in the Food Safety and Standards Act, 2006, as Karnataka lags behind other states in implementing the law. 
The issuance of licence means a hotel is serving quality food prepared in hygienic conditions. The Act mandates that hotels with a turnover of Rs 12 lakh and above obtain a licence from the FSSA after complying with the necessary regulations. Hotels having lesser annual turnover have to register with the FSSA. In Bangalore alone, at least 5,000-6,000 eateries fall in small, medium and big categories. 
At present, the State issues trade licences to commercial establishments, including restaurants, street carts and milk vendors. Overall, 70,000 such licences have been issued. At present, the High Court of Karnataka has granted a stay order on the regulations of the Act on a petition filed by the hotels’ association whose members contend that the law has been designed “keeping in mind the packaged food industry which is more prevalent in the west and does not suit the Indian way of serving and eating.” 
Since the Act is to be implemented by August 4, 2014, the FSSA has geared up to raise awareness among citizens about the law and its merits. It says it will start IEC (Information, Education and Communication) activities in schools and colleges as canteens also have to abide by the guidelines of the Act. 
Ramamurthy, Secretary of Bruhat Bangalore Hotels’ Association, said the entire Act had been formulated without taking the consent of the food industry. “The Indian food is freshly cooked, unlike in the west where most food items are pre-packaged in labs,” he explained. “The ingredients of every food item cannot be displayed. We are not agains the Act per se. But it should be amended keeping in mind the Indian food and the way it is cooked and served.” 
Ramamurthy claimed that some of the regulations were “too harsh”. For instance, the Act says that food should be first tested in a laboratory attached to the hotel or restaurant and a qualified person should be attached with it. “How is this even possible for mid-segment or small hotels and eateries,” he asked. 
A member of the association pointed out that the State government had just four such labs across Karnataka. How can it expect the restaurants to have their own labs, he said. The association has conveyed its reservations about the Act to the State government which assured to forward them to the Centre, he added. 
Dr J Kumar, deputy director-cum-joint director (officiating), FSSA, said the Act was people and trader friendly and there was a need to raise awareness about it. He said the hotel industry’s concerns about the Act would be conveyed to the Centre.

BAN ON PLASTIC SC extends deadline by six weeks

New Delhi, February 11
The Supreme Court (SC) extended the deadline for implementing the ban on the sale of 25 food articles packed in polythene sheets in the state by six weeks. 
A Bench comprising Justices RM Lodha and SK Singh passed the order yesterday on the petitions filed by the Himachal Pradesh Vyapar Mandal and three others challenging the December 26, 2013, order of the HP High Court.
The Bench granted a four-week time to the state government, the Food Safety and Standard Authority and the state Pollution Control Board to come out with their response. The Bench asked the petitioners to file their replies within two weeks thereafter. The next hearing would be after six weeks and until then the interim order passed on January 20 “shall remain operative.”
On January 20, the court had advised the petitioners to sit together and come out with alternative suggestions taking into account the need to protect the environment and the interests of the business community and the consumers.
The High Court had directed the state government to enforce its June 26, 2013, notification banning the sale of polythene-packed food items such as potato chips, cookies, candies, chewing gum, ice cream, chocolates and noodles. The court had exempted drinking water, milk and vegetable oils from the purview of the ban which was to come into effect on January 26.
The petitioners had challenged the HC order, contending that disposal of plastic waste was a national problem and not restricted to Himachal alone warranting such a ban only in the hilly state. Some of the food items could be packed only in non-porous material like polythene sheets to preserve quality, they pleaded.

Spices Board to set up more food testing labs

FAO’s Codex Committee on Spices and Culinary Herbs meets in Kochi 
A visitor at an exhibition of spices organised on the sidelines of the first summit of the Codex Committee on Spices and Culinary Herbsin Kochi on Tuesday.
Food Safety and Standards Authority of India (FSSA) and Spices Board are among key agencies in the country putting up new laboratories of global standards to ensure safety for food sold in the domestic market and spices exported from the country.
The need for a large number of laboratories to test food samples has turned out to be an urgent issue for the speedy implementation of the new food standards regime under the authority.
K. Chandramouli, Chairman of FSSA told The Hindu on Tuesday that the Union government planned to have a laboratory each for every 20 districts in the country by the end of the 12th Plan. He was speaking on the sidelines of the first session of Codex Committee on Spices and Culinary Herbs here. He admitted that even these numbers would be inadequate to meet the requirement for food sample testing but it would be a beginning, he said. There are 72 laboratories under the government in the country and 350 laboratories run in the private sector.
Chairman of the Spices Board A. Jayathilak said that the board planned to add two more spices testing laboratories during the current financial year. These will come up at Kandla and Kolkatta. The Spices Board has laboratories in Kochi, Chennai, Guntur, Mumbai, Tuticorin and Delhi.
The board is also encouraging spices export houses to set up their own laboratories so that the burden on the board labs can be reduced, Mr. Jayathilak said. Testing of spices has got more sophisticated over the years and the number of samples being tested has gone up from 10,000 a year in 2003 to 80,000 in 2013. This type of growth in testing calls for increased quality and quantity for the laboratories, he said.
Mr. Chandramouli said that the FSSA also faced the problem of not having enough number of qualified hands to man the proposed laboratories.

Codex committee session on spices begins

KOCHI: Kerala governor Nikhil Kumar on Tuesday inaugurated the first session of Codex Committee on Spices and Culinary Herbs (CCSCH) in Kochi. CCSCH was set up by Codex Alimentarius Commission (CAC), the influential body that sets global food standards.
"CCSCH will encourage deliberations towards harmonization of global quality standards for spices and culinary herbs. This in turn is expected to facilitate international spice trade through better transparency. Spices Board is proud to be associated with the first session of the CCSCH which happens to coincide with the 50th anniversary celebrations of CAC," said A Jayathilak, chairman of Spices Board.
K Chandramouli, chairperson of the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI); J S Deepak, additional secretary, department of commerce; Sanjay Dave, chair, Codex Alimentarius Commission; and Kunal Bagchi, regional adviser, World Health Organisation were present during the inaugural ceremony.