Jun 24, 2013

The Right Cooking Oil


Paper News



பான், குட்கா காலி செய்ய அவகாசம் முடிந்தது மீறி விற்றால் ரூ.5 லட்சம் வரை அபராதம்

தமிழகத்தில் பான், குட்காவுக்கு தடை விதிக்கப்பட்டுள்ள நிலையில், இருப்பை (ஸ்டாக்) காலி செய்ய, அரசு கொடுத்த, ஒரு மாத கால அவகாசம் முடிந்து விட்டது.
புகையிலையால் ஏற்படும், பல்வேறு வகையான புற்று நோய்களைத் தடுக்கும் வண்ணம், தமிழகத்தில், குட்கா, பான் மசாலா போன்ற, வாயில் வைத்து சுவைக்கும், புகையிலைப் பொருட்களுக்கு, தமிழக அரசு தடை விதித்துள்ளது.
ஆனால், கிடங்குகளில் உள்ள, இருப்புகளை காலி செய்ய, ஒரு மாதம் அவகாசம் தரப்பட்டிருந்தது.
இந்நிலையில், அரசு கொடுத்த ஒரு மாத கால அவகாசம், ஜூன் 22ம் தேதியுடன் முடிவுக்கு வந்தது. இதன்படி, எந்த இடங்களிலும் பான், குட்கா பொருட்களை வைத்து இருந்தாலும், சட்டப்படி குற்றமாகிறது. இதனால், தமிழகம் முழுவதும், அதிரடி வேட்டை துவங்கும் என, தெரிகிறது.
இதுகுறித்து, உணவு பாதுகாப்புத் துறை அதிகாரி ஒருவர் கூறியதாவது:
பான், குட்கா பொருட்களை தடையை மீறி விற்றால், அந்தப் பொருட்களை  பறிமுதல் செய்வதோடு, அபராதமும் விதிக்கப்படும். பொருட்களின் அளவுக்கேற்ப, 5 லட்சம் ரூபாய் வரை, அபராதம் விதிக்க முடியும். இவ்வாறு அவர் கூறினார்.
பான், குட்கா விற்பனை, பதுக்கலைக் கண்காணிக்க, கலெக்டர், உணவு பாதுகாப்புத் துறை, வணிக வரித் துறை, உள்ளாட்சி அமைப்புகளைக் கொண்டு, மாவட்ட அளவில், குழுக்கள் அமைக்கப் பட்டுள்ளன. இந்தக்குழு, மாநிலம் முழுவதும் கண்காணிப்பு, நடவடிக்கைகளை உடனடியாக துவங்கும் என, தெரிகிறது.

Jail for Karnataka gutka sellers

BANGALORE: Vendors selling gutka in Karnataka face arrest. The state government has decided to rope in police for effective implementation of its gutka ban. Special committees have been formed at the district level to ensure effective enforcement of the ban.
M Madan Gopal, principal secretary to the department of health and family welfare, told TOI the government invoked provisions under the Indian Penal Code to initiate proceedings against those defying the ban. "We have had discussions with the home department and will soon issue an order. Also, cases booked will be made part of the Monthly Crime Report prepared by police," he said.
A senior home department official said Section 273 of the IPC has a provision to levy a fine of Rs 1,000, imprisonment up to six months or both for those indulging in the sale of noxious food or drink. "Action can also be initiated under Section 188 where disobedience of an order promulgated by a public servant is considered an offence. As far as gutka sachets and other seized items are concerned, police will have to hand them over to the food safety officer in the district," he added.
The state government had issued gutka ban guidelines on June 1 in order to comply with a Supreme Court verdict.
Madan Gopal said they are forming district-level enforcement committees to oversee the implementation of the ban. "The deputy commissioner will be the chairman of the committee, which will have a senior RTO officer, the commercial tax officer and the superintendent of police as members. A designated officer will function as member-secretary."
Asked about the manufacture of gutka, Madan Gopal said they have shut down all such units in the state and seized equipment. "With the above measures in place, the state government has filed an affidavit before the SC regarding action taken to enforce the ban. We need cooperation from other departments and NGOs," he added.
What the law says?
IPC's Section 273: Whoever sells, offers or exposes for sale as food or drink any article which has been rendered or has become noxious, or is in a state unfit for food or drink..., shall be punished with imprisonment of either description for a term which may extend to six months, or with a fine which may extend to Rs 1,000, or with both.

McDonald effect? On Mumbai streets, vada pavs to be served with gloves & chef's hat on

 

 
Mumbai: Vendors wearing gloves while serving up plates of pani puri or donning a chef’s hat while stirring spicy bhel may soon be a regular sighting to Mumbai’s street food culture.. 
Street food is set to become certifiably safer with the central government kicking off their Safe Street Food project across fifteen cities in India including Mumbai, Delhi, Hyderabad, Bangalore, Ahmadabad, Kolkata, Patna, Lucknow, Varanasi, Dehradun, Bhubaneshwar, Agartala, Jammu, Trivandrum and Chennai. The project will take off in November this year. 
Food Safety and Standard Authority of India’s (FSSAI) that launched the Safe Street Food project plans to use officials from the state Food and Drugs Administration (FDA) to narrow down food stalls at Juhu and Girgaon Chowpatty as a part of the pilot project. 
Prior to the implementation, a detailed project report has been sought by FSSAI from all states. FDA officials are currently seeking information on 80 food stalls in Juhu and 28 stall in Girgaon about their working practices. 
"We are closely studying the cooks to see if they maintain hygiene while cooking. We are also observing how they store food and dispose garbage," said Kamlesh Sankhe, joint commissioner (food), FDA. 
Apart from training the street vendors on handling preparation, storage and presentation of food, the central government has instructed the state and BMC to develop an infrastructure at street food hotspots to make them more tourist-friendly. 
"We have repeatedly requested the civic and state authorities to provide sheds as protection from the rain and winds. Toilet facilities, waste disposal and drainage facilities should be provided as well," said Atul Gupta, treasurer, Girgaon Bhelpuri Khadya Peey Vikreta Industrial Products Co-operative Society Limited.