Apr 12, 2013

காசைக் கொடுத்து நோயை வாங்கலாமா?பொதுமக்களே உஷார்!

கோடைகாலம் தொடங்கிவிட்ட நிலையில், குளிர்பானம் என்ற பெயரில் பல போலி குளிர்பான நிறுவனங்கள் தலைதூக்க தொடங்கிவிட்டன. இதனை கட்டுப்படுத்த உணவு கட்டுப்பாட்டுத்துறை அதிகாரிகள் நடவடிக்கை எடுத்து நிலையில் பொதுமக்களும் விழிப்புணர்வோடு இருக்க வேண்டியது அவசியம்.
தமிழகத்தில் கோடைக்காலம் தொடங்கிவிட்ட நிலையில், போலிகுளிர்பானங்களின் விற்பனையும் சூடுபிடிக்க ஆரம்பித்துவிட்டது. இதுகுறித்து உணவு பாதுகாப்புத் துறைக்கு வந்த புகாரையடுத்து, கடந்த வாரம் சென்னையின் பல்வேறு இடங்களில் அதிகாரிகள் திடீர் சோதனை நடத்தினர். இதில் ஏராளமான போலி குளிர்பானங்கள் மற்றும் சுகாதாரமற்ற குடிநீர், மோர் பாக்கெட்டுகள் போன்றவை பறிமுதல் செய்யப்பட்டன. ஏழை மக்களை குறிவைத்து, இதுபோன்று கலப்படப் பொருட்கள் சந்தைக்கு வருவதை தடுக்க வேண்டும் என பொதுமக்கள் வலியுறுத்துகின்றனர்.
தரமற்ற, கலப்பட குளிர்பானங்களை பயன்படுத்துவதால் பல்வேறு உடல் உபாதைகள் ஏற்படும் என்று மருத்துவர்கள் அறிவுறுத்துகின்றனர். கலப்பட குளிர்பானங்களுக்கு பதிலாக, இயற்கையாக கிடைக்கும் இளநீர், தர்பூசணி, போன்றவற்றை பருகலாம் எனவும் மருத்துவர்கள் பரிந்துரைக்கின்றனர்.
ஏழை மக்களை குறிவைத்து களம் இறங்கியிருக்கும் இதுபோன்ற நிறுவனங்களை உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகள் கண்காணித்து, கடும் நடவடிக்கை எடுக்க வேண்டும் எனவும் பல்வேறு தரப்பினரும் வலியுறுத்துகன்றனர்.

சேலத்தில் காலாவதியான குளிர்பானங்கள் பறிமுதல் - புதிய தலைமுறை

சேலத்தில் கடைகளில் விற்பனைக்காக வைக்கப்பட்டிருந்த காலாவதியான குளிர்பானங்கள் பறிமுதல் செய்யப்பட்டுள்ளன. சேலம் நகரில் காலாவதியான குளிர்பானங்கள் விற்பனை செய்யப்படுவதாக, உணவு பாதுகாப்புத்துறை அதிகாரிகளுக்கு தகவல் கிடைத்தது.
இதையடுத்து, சேலம் மாவட்ட உணவு பாதுகாப்புத்துறை நியமன அலுவலர் அனுராதா, தலைமையிலான குழுவினர், சேலம் புதிய பேருந்து நிலையத்தில், ஆய்வு மேற்கொண்டனர். தரமற்ற எண்ணெய்யில் தயாரிக்கப்பட்ட உணவுப் பண்டங்கள், ஐ.எஸ்.ஐ. முத்திரை இல்லாத குளிர் பானங்களை மற்றும் காலாவதியான குளிர்பானங்களையும் அதிகாரிகள் பறிமுதல் செய்தனர்.
இது போன்ற செயல்களில் ஈடுபட்டால் கடும் நடவடிக்கை எடுக்கப்படும் என, கடை உரிமையாளர்களிடம் அதிகாரிகள் எச்சரிக்கை விடுத்தனர்.

Dindugul Food Safety Dept. News


சுகாதார துறைக்கு அதிகாரத்தை மாற்றுவதில்...தாமதம்!இறைச்சி கடைகளை ஒழுங்குபடுத்துவதில் சிக்கல்

சென்னை:உணவகங்கள் மற்றும் இறைச்சி கடைகளுக்கு உரிமம் வழங்கல், நடவடிக்கை எடுக்கும் அதிகாரம், வருவாய் துறையிடம் இருந்து, சுகாதார துறைக்கு மாற்றப்படும் என, அறிவிக்கப் பட்டு நான்கு மாதங்களாகியும், மாநகராட்சி இன்னும் நடைமுறைப் படுத்தாததால், சுகாதாரமற்ற இறைச்சி, உணவு விற்பனை தொடர்கிறது.
அதிகார மாற்றம்:வெளிமாநிலங்களில் இருந்து சென்னைக்கு சுகாதாரமற்ற இறைச்சி வரத்து அதிகரித்த நிலையில், அதை தடுக்கும் முயற்சியில் மாநகராட்சி ஈடுபட்டது.தொடர்ந்து, இறைச்சி விற்பனை கடைகள் மீதும் நடவடிக்கை பாய்ந்தது. சுகாதார துறையினர் ஆய்வு செய்த போது, கால்வாயோரம், சாலையோரங்களில் எந்த சுகாதார ஏற்பாடும் இல்லாமல், இறைச்சி கடைகள் இருந்தன.
மாநகராட்சியில், இதுபோன்ற கடைகளுக்கு சுகாதார துறை தான் உரிமம் வழங்க வேண்டும். 2007ம் ஆண்டில், இந்த நடைமுறையை மாநகராட்சி மாற்றி, வருவாய் துறையிடம் அளித்ததால், சுகாதார துறையினரின் ஆய்வு இல்லாமலேயே, பணம் செலுத்தப்பட்ட உடன், உரிமம் வழங்கப்பட்டது.சுகாதாரமற்ற நிலை குறித்து, வருவாய் துறைக்கு சுகாதார துறை தகவல் மட்டுமே தெரிவிக்க வேண்டிய சூழலும், நேரடி நடவடிக்கையில் ஈடுபட முடியாத நிர்வாக சிக்கலும் இதனால் ஏற்பட்டது.
ஒற்றை சாளர முறை:இதுகுறித்து, "தினமலர்' நாளிதழில் செய்திகள் வெளியாயின. இந்த சிக்கலுக்கு தீர்வு காணும் வகையில், கடந்தாண்டு டிசம்பர் மாதம், மாநகராட்சி கூட்டத்தில், அறிவிப்பு வெளி யிட்ட மேயர் சைதை துரைசாமி, ""உணவகம், சிற்றுண்டி சாலை, டீ கடை, இறைச்சி கடைகளுக்கு உரிமம் வழங்குதல், நடவடிக்கை எடுத்தல் எல்லாம் இனி, ஒற்றை சாளர முறையில் மேற்கொள்ளப் படும்,'' என்றார்.
மேலும், ""வருவாய் துறையிடம் உள்ள அனுமதி வழங்கல், நடவடிக்கை எடுத்தல் அதிகாரங்கள் இனி, சுகாதார துறைக்கு மாற்றப்படும். சென்னை ஐகோர்ட்டின் வழிகாட்டுதல் நடைமுறைகள் பின்பற்றப்படும்,'' என்றும், அவர் தெரிவித்தார்.
தொடரும் சிக்கல்:இந்த அறிவிப்பு வெளியிடப்பட்டு நான்கு மாதங்கள் ஆகியும், இதுவரை உரிமம் வழங்கும் நடைமுறையில், எந்த மாற்றமும் செய்யப்படவில்லை.இதனால், உணவகம், இறைச்சி கடைகளுக்கும், சுகாதார துறையின் கள ஆய்வு இன்றியே உரிமம் வழங்கப்பட்டு வருகிறது. இதே நிலை தொடர்வதால், சுகாதாரமற்ற இறைச்சி விற்பனை, உணவு விற்பனை கடைகள் மீது எந்த நடவடிக்கையும் எடுக்க முடியாத சூழல் உள்ளது.கடந்த ஆண்டில், அதிக அளவில் வெளிமாநிலங்களில் இருந்து சுகாதாரமற்ற ஆடு, மாட்டிறைச்சி, ரயில்கள் மூலம் சென்னைக்கு வந்தன.தற்போதும் அதே நிலை தொடர வாய்ப்புள்ளது. இதனால், சுகாதார பிரச்னை பெரிதாக வாய்ப்புள்ளது.
இதுகுறித்து, மாநகராட்சி அதிகாரி ஒருவர் கூறுகையில், ""உரிமம் வழங்கும் நடைமுறை சுகாதார துறையிடம் இருக்க வேண்டும் என்பதில் எந்த சந்தேகமுமில்லை. இதுகுறித்து, பரிசீலிக்கப்பட்டு வருகிறது. அரசின் முறையான அனுமதி கிடைத்ததும், உரிமம் வழங்கும் நடைமுறையில் மாற்றம் கொண்டு வரப்படும். சிக்கல்கள் விரைவில் தீரும்,'' என்றார்.

Food Safety and Standards Authority of India gets Rs 2,350 crore outlay for 12th Five-Year Plan


"FSSAI had originally demanded Rs 5,000 crore, which was later cut to Rs 4,600 crore by the Working Group in its recommendations. Now, it has been further slashed and the government approved only Rs 2,350 crore," the official said. 

"FSSAI had originally demanded Rs 5,000 crore, which was later cut to Rs 4,600 crore by the Working Group in its recommendations. Now, it has been further slashed and the government approved only Rs 2,350 crore," the official said.

NEW DELHI: The Food Safety and Standards Authority of India is understood to have been allocated Rs 2,350 crore under 12th Five-Year Plan as against Rs 5,000 crore it had sought for the period.

According to official sources, although the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) is not fully satisfied with this allocation, it will not raise its demand for an increase immediately.

"FSSAI had originally demanded Rs 5,000 crore, which was later cut to Rs 4,600 crore by the Working Group in its recommendations. Now, it has been further slashed and the government approved only Rs 2,350 crore," the official said.

The decision about the fund allocation for it in the 12th plan was intimated to FSSAI in January this year, the official said.

"The mid-term review of the Plan will most likely happen by the end of next year. If FSSAI finds that this allocation will not be sufficient, then it will surely raise demand for enhancing the amount," the official said.

When contacted, FSSAI Chairperson K Chandramouli said: "We had asked for Rs 5,000 crore during the 12th Plan. This was sought keeping in mind the huge work to be done during this period."

FSSAI is a new organisation and the biggest challenge is to evolve standards of food safety and then implement it, he said on the sidelines of a seminar by the Indian Beverage Association here.

The FSSAI was set up in 2008 after the Food Safety & Standards Act was passed in 2006. It became active only after regulations of the Act were notified in 2011.

As per its plan, the FSSAI is working to bring on board about 5.5 crore people, engaged in various food businesses, and register them with the organisation by February 2014.

"...The target is to register and issue licences to about 5.5 crore food business operators across India by February 2014," Chandramouli said.

To check and maintain food standards, the country needs many testing laboratories and FSSAI is in the process of setting up these, Chandramouli said.

"Our aim is to have at least one laboratory in each state initially. Later, we plan it to increase this to at least one lab for every 20 districts in the next five years," he added.

At present, there are 72 government laboratories, which are to be upgraded during this period. Simultaneously, 33 new such testing centres will also be set up.

On food imports, Chandramouli said: "Our country imports lot of food items now. Though there is no fixed figure available, but Rs 2-3 lakh crore of foods come to India every year."

Food safety authority to register 55 million food and beverage operators

FSSAI has asked the govt for Rs.5,000 crore in the 12th Five-Year Plan to set up food safety labs across India

Currently, only one million licences have been issued to food and beverage operators.
Currently, only one million licences have been issued to food and beverage operators.

New Delhi: The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) plans to register and license 55 million food and beverage companies, manufacturers and vendors, including those in the unorganized sector, by February 2014.
The exercise is part of the organization’s efforts to harmonize food safety standards, said K. Chandramouli, chairperson, FSSAI, on the sidelines of an Indian Beverage Association seminar in New Delhi on Friday. FSSAI has also asked the government for Rs.5,000 crore in the 12th Five-Year Plan to set up food safety labs across the country. The proposal is awaiting clearance, he said.
“We don’t have food and safety standards in the country which deal with food products across the spectrum. For this, we need to get the state governments and other stakeholders on board,” Chandramouli said.
Currently only one million licences have been issued to food and beverage operators. According to Chandramouli, the implementation of the FSSAI Act continues to remain a challenge.
FSSAI was established under the Food Safety and Standards Act, 2006, as a statutory body for laying down science-based standards for articles of food and regulating manufacturing, processing, distribution, sale and import of food to ensure safe and wholesome food for human consumption.

FSSAI seeks Rs 5,000 cr to set up food safety labs across the country

The fund is proposed to be used during the in the 12th Five-Year Plan
The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has sought Rs 5,000 crore from the Government for setting up food safety labs across the country, said K Chandramouli, chairperson, FSSAI.

The fund is proposed to be used during the in the 12th Five-Year Plan.

FSSAI also plans to register and license 55 million food and beverage firms, manufacturers and vendors, including companies in the unorganized sector, by February 2014 to harmonise food safety standards, Chandramouli said on the sidelines of an Indian Beverage Association seminar here today.

“We do not have food and safety standards in the country which deal with food products across the spectrum. For this, we need to get the state governments and other stakeholders on board,” Chandramouli said.

At present, just one million licences have been issued to food and beverage operators.

Chandramouli said that implementation of the FSSAI Act continues to remain a challenge.

FDA turns heat on vendors selling sub-standard ice creams, cold drinks

With ice candies and juices more in demand, FDA has started summer drive to check vendors using poor quality ingredients that pose health risks


Cool Comfort: Roadside stalls selling kulfis and juices are on the rise as the temperatures soar in the city.
With rising temperatures, the Food and Drug Administration (FDA), Pune division, has stepped up the drive against sub-standard cold drinks, ice creams and ice candies. The summer drive will be carried out all over the city and all street vendors, stalls and big shops selling food that is more in demand during the summer months are under the scanner of the FDA.
Since Tuesday, FDA has taken 12 samples from shops and stalls suspected of selling sub-standard eatables and sent them for testing. The FDA will take necessary action if the quality of food items fall below the standard set by them.
“The demand for sharbats, ice creams, ice candies and various juices are high in summer. However, sub-standard items pose as a health hazard. We have started the drive since Tuesday,” said Shivaji Desai, assistant commissioner, FDA (Food).
There are various stalls in the city that sell a glass of juice and shake for just Rs 5 or Rs 10. Also considering the water shortage at many areas, the quality of the water used is a major health concern. “Considering the prices and the ingredients needed to make the food items, we took samples and have sent it for tests. If it is found non-permissible or non-consumable, we will fine the vendors and take necessary actions,” he added.
“Various food colours are non-permissible and are injurious to health. Also, the ice used is sometimes made of non-potable water which adds to the sickness factor,” said Dilip Sangat, Assistant Commissioner, FDA (Food).

Who said mineral water is safe


KOCHI: Forget water supplied by tanker lorries, even mineral water produced by major companies, including multinationals, is unsafe for drinking with some containing E coli bacteria, reveal tests done by the food safety commissioner's office.

The special drive, conducted by the food safety department, has found that the quality of bottled drinking water and water supplied by tanker lorries is particularly unsafe in Kochi.

The three-day drive was carried out from March 21, simultaneously in Kochi, Kozhikode and Thiruvananthapuram, as per the direction of the food safety commissioner. Officials collected 34 samples, including 16 bottled drinking water samples and nine each from tanker lorries and water sources of tanker lorries. The samples were subjected to chemical and biological tests. According to food safety officials, the situation is alarming in Kochi compared to other two cities as 90% samples collected from the city proved unsafe to drink.

"Both chemical and biological results of water samples collected from Kochi are not satisfactory. The presence of E coli is a major cause of concern. As per the Food Safety and Standard Act it should not be present in bottled drinking water. In the samples there was a minimum of two organisms in 100 ml," said an official with the food safety department in Thiruvananthapuram.

Authorities said pH level in samples collected from sources and tankers were above the permitted level of 6.5. The iron and nitrate content in samples were also high. "If pregnant women drink water with high nitrate level, it can cause blue baby syndrome," said the official.

Tests showed the presence of E coli in major brands. The presence of E coli in a well at Toshiba Junction near HMT, which is a water source, came to 1,600 organisms/100ml against the permitted level of 10 organisms/100ml. Despite the grave situation, food safety officials expressed their inability to take action against those who supply unsafe drinking, considering the scarcity of drinking water in the city and nearby areas.

"The bottled drinking water is relatively safe but do not conform to our standards. However, we cannot take any action as this was a random sampling. The drive has given us some idea about the quality of water. We will collect statutory samples and if they are found to be contaminated, we will take action," said Biju Prabhakar.

A meeting has been called by the
food safety commissioner in Thiruvananthapuram on Friday to discuss the issue and decide on the next course of action.

Meanwhile, tanker lorries, which supply drinking waterin the city, denied that water supplied by them is not safe to drink. "Around 90% of tankers supply quality water. It is true that some are collecting water from all water sources without considering the quality due to the severe shortage of water. But their number is very minimal," said A Ibrahim, general secretary, Ernakulam District Drinking Water Transporters Welfare Association.

Sangrur school staff detect rat droppings in mid-day mea

Sangrur, April 11
Though complaints of substandard ingredients being used in the mid-day meals served in the state are common, rat droppings being spotted in a meal is a first. School staff of the Government Middle School, Haripura Basti, Sangrur, had allegedly detected rat droppings in cooked rice a couple of days ago.

The meal is supplied to this school by an agency ‘Istri Shakti’ from nearby Badrukhan village. After the headmistress of the school complained about the matter to the authorities concerned, the Additional Deputy Commissioner asked the health authorities to take samples of the foodgrain from the store of the agency ‘Istri Shakti’.

A team of officials from the health department, led by District Health Officer Dr Surinder Singla, visited the store at Badrukhan village yesterday and collected samples of rice, atta, refined oil and cooked food. The samples were collected under the Food Safety and Standards Act.

Dr Singla said they had sent the samples for testing to the public analysts of Punjab and Chandigarh. Further proceeding would be initiated on the basis of the results of the samples, he said.

Teja Singh, District Manager, Mid-day Meal, Sangrur, said they had taken serious note of the complaint as it was a matter related to the health of schoolchildren.

Earlier, in the first week of January, Deputy Commissioner Kumar Rahul had checked the mid-day meal at Government Senior Secondary School for Boys, Sangrur and had found the quality of cooked rice and the curry very poor. Later, a sample of turmeric powder taken by the health authorities from the store of mid-day meal supplier agency was found to be substandard.

"We have sent the samples for testing to the public analysts of Punjab and Chandigarh. We will proceed further on the basis of the results"
— Dr Surinder Singla, District Health Officer